Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jens Zwitser en Maria Sterk winnen Aart Koopmans Memorial

Jens Zwitser en Maria Sterk winnen Aart Koopmans Memorial

geplaatst zondag 4 februari 2007 om 11:19:00 op Schaatspeloton.nl

Jens Zwitser (InterCarParts.nl) wint de eerste editie van de Aart Koopmans Memorial door in extremis de gevallen Tristan Loy (BAM) voorbij te gaan.

Jens Zwitser (InterCarParts.nl) wint de eerste editie van de Aart Koopmans Memorial door in extremis de gevallen Tristan Loy (BAM) voorbij te gaan. (bron: foto Harm de Boer)

De eerste editie van de Aart Koopmans Memorial is gewonnen door Jens Zwitser (InterCarParts.nl) en Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak). De wedstrijd bij de Heren had een dramatische ontknoping. Jens Zwitser profiteerde van een valpartij van de solo-ontsnapte Tristan Loy (BAM) vlak voor de finish. De Fransman zag zich wel nog getroost met de eindzege in de World Grand Prix. Bekkering (DSB) won die bij de Dames.

Heren
De Aart Koopmans Memorial ging na een minuut stilte voor haar naamgever van start om 8 uur. Een wedstrijd is pas afgelopen als je over de streep glijdt, hier kon Tristan Loy (BAM Schaatsteam) vandaag na 150 kilometer over meepraten. De Fransman leek in de finale op weg naar een prachtige zege in de laatste wedstrijd in de World Grand Prix. Maar met het finishdoek in zicht reed Loy in een scheur, kwam ten val en zag daarmee zijn lange solo-ontsnapping stranden. Jens Zwitser (InterCarParts.nl) profiteerde hier optimaal van door in de laatste meters de net weer opgekrabbelde Tristan Loy voorbij te gaan. De 29-jarige Katwijker pakte zo zijn eerste marathonzege. Martijn van Es (TNT Express) eindigde op de derde plek.
De kersverse Nederlandse Kampioen Casper Helling (Safan/Foekens) kwam als zevende over de streep en kwam daarmee twee punten te kort voor de eindzege in de KNSB World Grand Prix. De laatste Gouden Trui ging als troostprijs naar Tristan Loy. Ondanks deze eindzege, zal er gerust een Franse vloek zijn lippen gepasseerd zijn.

Dames
De eerste editie van de Aart Koopmans Memorial is bij de Dames gewonnen door Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak). De Friesin wees in de sprint haar vluchtgenote Lieke Splinter (Östersund) terug naar de tweede plaats. Kitty Meeth (DSB) werd derde, Helen van Goozen (Asics/Right To Play) eindigde als enige van de kopgroep naast het podium. Met een zevende plaats stelde Daniëlle Bekkering (DSB) de eindzege in de World Grand Prix veilig.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Met kop en schouders stak Tristan Loy (5 pnt) op de tweede dag van de Weissensee boven de rest uit, al waren zijn laatste veertig kilometer alleen op kop net een paar honderd meter te ver voor de overwinning in de wedstrijd. Bram Sikma (2 pnt) en Willem Hut (1 pnt) reden vooral in het begin van de koers heel sterk en aanvallend. Jens Zwitser (4 pnt) en Martijn van Es (3 pnt) leidden een zinderende finale in, maar mengden zich ook eerder een aantal keren heel actief in de wedstrijd.

5 pnt: Tristan Loy
4 pnt: Jens Zwitser
3 pnt: Martijn van Es
2 pnt: Bram Sikma
1 pnt: Willem Hut
Stand

Dames
Voor de jury was Elma de Vries (5 pnt) vandaag de allerbeste op de Weissensee was. Ze werd ziek onderweg, moest overgeven, maar bleef desondanks aanvallen, nadat ze in haar eentje een gat van twee minuten naar de kopgroep had dichtgereden. Net als een dag eerder maakte Lieke Splinter (4 pnt) opnieuw grote indruk,. Dat gold ook Maria Sterk (3 pnt), die zeer overtuigend finishte. Kitty Meeth (1 pnt) reed de hele wedstrijd sterk en vooral Helen van Goozen (2 pnt) verdiende veel waardering omdat ze zich (afkomstig uit het langebaanschaatsen) voor het eerst in zo'n lange, zware koers zo geweldig manifesteerde.

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Lieke Splinter
3 pnt: Maria Sterk
2 pnt: Helen van Goozen
1 pnt: Kitty Meeth