Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries en Daniëlle Bekkering winnen in Hoorn

Bob de Vries en Daniëlle Bekkering winnen in Hoorn

geplaatst woensdag 7 februari 2007 om 23:59:00 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries (BAM Schaatsteam) in de laatste bocht op weg naar zijn eerste marathonzege.

Bob de Vries (BAM Schaatsteam) in de laatste bocht op weg naar zijn eerste marathonzege.

Bij het debuut van het marathonpeloton op de nieuwe ijsbaan in Hoorn hebben Bob de Vries (BAM), Daniëlle Bekkering (DSB) en Karlo Timmerman (Timmerman Transport) de Nationale Wedstrijd aldaar gewonnen. Bob de Vries ontsnapte in de finale en pakte zo op de sfeervolle baan De Westfries zijn eerste marathonzege van zijn carrière. Martijn Bovenmars (PGM Bakker) eindigde tweede, Jan van Oosterom (Safan/Foekens) werd derde.

A Divisie
Duidelijk was bij sommige rijders in het peloton aan te zien dat de overstap van natuurijs terug naar kunstijs een bijzondere is. Vroeg in de wedstrijd ging een twaalfmanskopgroep rond op de nieuwe kunstijsbaan in West-Friesland. Meerdere topsprinters bevonden zich bij dit twaalftal en eigenlijk was de wedstrijd daarna beklonken. Ondanks aanvallen van Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en Henk Angenent (TNT Express) die de slag gemist hadden kon het twaalftal zich gaan opmaken voor de finalestrijd. Na het afsprinten van het peloton gingen Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Jan van Oosterom in de aanval (Safan/Foekens) in de aanval. Jaap Smit (MM Guide – Regio Bank) probeerde mee te springen maar viel snel terug in de achtervolgende groep, waaruit Martijn Bovenmars vervolgens de achtervolging inzette. De groep sprinters keerde niet meer terug bij de aanvallers en Bob de Vries pakte op een duidelijk manier, solo, zijn eerste marathonoverwinning. Bovenmars was nog over Jan van Oosterom gekomen en pakte de tweede plek. Jan Maarten Heideman (Proteq) won de sprint van de achtervolgende groep en werd zo vierde.
Het ijs in Hoorn is allerminst langzaam, iets wat dit jaar ook gezegd kan worden van het schaatspeloton. Bij het debuut op De Westfries werd in 52 minuten en 59 seconden voor de 18e keer onder de 53 minuten gereden op een 100 ronden marathon.

Dames
Eigenlijk kreeg van de groepjes die bij de verschillende aanvallen op het Hoornse ijs ontstonden veel ruimte. Ook verschillende Dames hadden moeite met de overstap en slechts een peloton van 25 rijdsters bleef aan de meet over. Daniëlle Bekkering (DSB) won van deze groep de ‘massasprint'. Elma de Vries (DSB) werd tweede, Helen van Goozen (Asics/Right to Play) eindigde als tweede.

B Divisie
Voor veel B-rijders zal morgen weer college of werk te wachten staan. Verschillende rijders hadden waarschijnlijk om die rede gekozen niet op een doordeweekse dag naar Hoorn af te reizen. Een klein peloton legde eigenlijk een kopie van de A-wedstrijd op het ijs. Een groep van tien dubbelde het peloton vroeg in de wedstrijd en eigenlijk was daarmee de wedstrijd beklonken. In de finale probeerde Stan van den Berg (Stoeterij Veenoord) het solo, maar slaagde daar niet in. Karlo Timmerman (Timmerman Transport) won vervolgens de sprint voor Peter Nauta (ECN-Azzuri) en de Japanner Shinta Kobayashi.

Dick van Gangelen Trofee
Heren
Ingmar Berga (5 pnt) had blijkbaar nog steeds de goede benen van voor het tripje naar de Weissensee.Vanaf de start zat hij overal bij en maakte op de jury de meeste indruk. Jan van Oosterom (4 pnt) was mede aanstichter van de beslissende kopgroep en maakte er bovendien samen met Bob de Vries (3 pnt) een zinderende finale van.Ondanks dat hij de kopgroep gemist had wenste Cédric Michaud (2 pnt) zich er niet bij neer te leggen en probeerde de schade te herstellen, leuk voor de wedstrijd. Henk Angenent (1 pnt) was op het moment dat de kopgroep ontstond gevallen maar vermaakte het publiek dat in grote getale naar de nieuwe ijsbaan in Hoorn was gekomen, met een fraaie solo, die echter door de knechten van de koplopers teniet werd gedaan.

5 pnt: Ingmar Bergma:
4 pnt: Jan van Oosterom
3 pnt: Bob de Vries
2 pnt: Cédric Michaud
1 pnt: Henk Angenent

Dames
Na de wedstrijden op de Weissensee was er in in Hoorn in het damespeloton geen sprake van vermoeidheid. Elma de Vries was echter nog ziek. Ze wilde waarschijnlijk de rest niet aansteken en dus bleef ze maar proberen het peloton te ontvluchten. De vijf punten waren voor haar. Mireille Reitsma (4 pnt) rijdt altijd overal achteraan en dus deed ze dat ook in Hoorn. Mariska Huisman (3 pnt), thuisrijdster en waarschijnlijk gemotiveerd door haar tijdelijke coaches Koss en Zandstra, leek in de finale voor een verrassing te zorgen maar strandde in het zicht van de haven.Helen van Goozen (2 pnt) krijgt het marathonschaatsen steeds beter onder de knie en was ook steeds voorin te vinden, evenals Kitty Meeth (1 pnt) die een sterke indruk maakte.

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Mireille Reitsma
3 pnt: Mariska Huisman
2 pnt: Helen van Goozen
1 pnt: Kitty Meeth