Schaatspeloton.nl - Nieuws - ISU gaat voor minimarathons

ISU gaat voor minimarathons

geplaatst vrijdag 9 februari 2007 om 16:41:00 op Schaatspeloton.nl

De internationale schaatsfederatie ISU wil met ingang van het volgende seizoen de massastart officieel op de kalender zetten. Gedacht wordt aan marathons over 14 kilometer, wat 35 ronden is. Dit werd vandaag voorafgaande aan het WK Allround door ISU-president Ottavio Cinquanta gezegd in Heerenveen. Dit seizoen zou dit onderdeel al haar internationale debuut maken op het WK voor Junioren in Innsbrück.

De Italiaanse voorzitter van de ISU denkt bij het officieel invoeren van de zogenoemde massstart aan een combinatie tussen de marathon en de 10.000 meter. "Ik verwacht een race over 14 kilometer. Dat is interessant voor specialisten van de 10 km en de toppers op de marathon."

Volgens Jan Dijkema, het Nederlands ISU-lid, wordt er reeds dit seizoen met het onderdeel geëxperimenteerd. Dat gebeurt tijdens de WK voor junioren, dat in Innsbrück wordt verreden.

Een echte marathon, over 100 dan wel 150 ronden, ziet Cinquanta nog niet direct onder de ISU-vlag verreden worden. "Die afstand is typisch Nederlands. De rest van de wereld zal er niet aan meedoen. Bovendien zullen schaatsers als Sven Kramer zich er niet aan wagen. Het verschil met ‘hun' 10 kilometer is dan veel te groot."

Het is de tweede nieuwe discipline in relatief korte tijd binnen de ISU. Enkele jaren geleden introduceerde de organisatie de ploegachtervolging, inmiddels officieel op de WK en de Olympische Spelen. Hoe snel de ontwikkeling van de massastart gaat hangt af van het succes.

Ron Mulder, marketingdeskundige in de schaatswereld, sluit niet uit dat de massastart toekomst heeft. "We hebben er in het verleden mee geëxperimenteerd in Heerenveen en de belangstelling van de schaatsers was groot. Aan de andere kant zie ik ook veel in de 3 km, als vervanging van de 10 km. Dat geeft veel meer spanning in een allroundtoernooi."