Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rozendaal en Reitsma winnen eerste finalewedstrijd

Rozendaal en Reitsma winnen eerste finalewedstrijd

geplaatst zaterdag 10 februari 2007 om 23:03:00 op Schaatspeloton.nl

Miel Rozendaal (Time Out Sport) wint in Amsterdam de eerste van vier Finalewedstrijden in de Essent Cup

Miel Rozendaal (Time Out Sport) wint in Amsterdam de eerste van vier Finalewedstrijden in de Essent Cup (bron: foto Harm de Boer)

De eerste van vier finalewedstrijden is in Amsterdam gewonnen door Miel Rozendaal (Time Out Sport) en Mireille Reitsma (BTN de Haas / Landjuweel). Rozendaal won de sprint van een drietal dat was ontsnapt uit een overgebleven groep van 18 man. Henk Angenent (TNT Express) eindigde tweede, Tristan Loy (BAM) werd derde. Het peloton in de Topcompetitie werd uit koers gehaald omdat het kleiner was dan de kopgroep.

Topcompetitie
De twaalf overgebleven ploegen in de Essent Cup Topcompetitie waren met totaal 47 rijders in Amsterdam aanwezig voor de herstart van de competitie. Daaronder Arjan Mombarg (Nefit HR Ketels) terug uit Zweden en Jeroen de Vries (Time Out Sport), die woensdag Hoorn nog miste door een ribkneuzing.
Een aanvallende en aantrekkelijke wedstrijd werd door het kleine peloton op het ijs gebracht op de Jaap Edenbaan. Halfkoers ging veertien rijders rond, later met moeite gevolgd door nog vier rijders. Even later was het peloton, door het uitvallen van enkele rijders, kleiner dan de kopgroep en moest daarom zo'n 25 ronden voor het eind de strijd verlaten. Op dat moment was een trio van Miel Rozendaal (Time Out Sport), Henk Angenent (TNT Express) en Tristan Loy (BAM Schaatsteam) net weggesprongen in de aanval. Eigenlijk kwam de achtervolging nooit echt goed opgang, en samen met het sterk rijden van het drietal zorgde dit ervoor dat zij mochten gaan strijden om de dagzege. Miel Rozendaal leek hier op het eerste gezicht de zwakste, maar de aanvallers Loy en Angenent slaagde er niet in de ervaren sprinter van hen af te schudden. In de volgende sprint legde Rozendaal hen allebei erop en won zo zijn 17e kunstijswedstrijd. Henk Angenent eindigde op de tweede plaats, Tristan Loy kwam als derde over de meet.
In de finale van de achtervolgende groep kwamen Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en Douwe de Vries (Time Out Sport) voor de derde maal dit seizoen samen ten val. Omdat daarbij Jan Maarten Heideman (Proteq) ook nog de sprint om de vierde plaats won, kan de Oldebroeker volgende week de eindzege in de Essent Cup ook officieel veilig stellen. Waar de strijd om de eerste plek in de eindrangschikking zo'n beetje beslist is, valt dit niet te zeggen om de strijd om de derde plek. De vandaag opnieuw sterk rijdende Ingmar Berga (DSB) staat nu op die plek met 45 punten, evenveel als Douwe de Vries die vierde staat. Henk Angenent volgt op slechts twee punten daarachter op de vijfde plaats.

Dames
Uiteindelijk wordt aanvallen beloond, dit bewees Mireille Reitsma (BTN De Haas/Landjuweel) vandaag in Amsterdam. Al het hele seizoen reed de rijdster uit Emmeloord erg aanvallend maar nog nooit zag zij dit beloond met een dagzege. In de finale reed Reitsma weg bij een kopgroep van negen Dames en pakte zo haar eerste marathonzege van haar carrière. Achter haar eindigde Daniëlle Bekkering (DSB) op de tweede plek en werd Elma de Vries (DSB) derde.
In het sprintklassement nam Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) de tweede plek achter Daniëlle Bekkering over, waardoor zij en niet Mariska Huisman (Zuidema Kranen) volgende week in Alkmaar in het Groen zal mogen starten.

A Divisie
Ook in de A Divisie wedstrijd slaagde een kopgroep erin het peloton te dubbelen. In totaal 11 rijders mochten vervolgens gaan uitmaken naar wie de dagzege in deze klasse zou gaan. Roy Boeve (De Hypotheker) won deze strijd na 100 ronden voor Rob van Meggelen (Adformatie/Kras Reizen) die als tweede eindigde. Rob Hadders (De Hypotheker) werd derde en mocht op het dagpodium zijn ploeggenoot Boeve flankeren.

B Divisie
De weersomstandigheden zorgde in alle klassen voor aanvallende wedstrijden, en ook wedstrijden waar aanvallen werd beloond. Ook in de B Divisie slaagde 13 man erin een ronde uit te lopen op het peloton. De strijd om de zege werd vervolgens gewonnen door Gary Hekman (Wildkamp Maple). Hij verwees klassementsleider Karlo Timmerman (Timmerman Transport) naar de tweede en Peter Nauta (ECN-Azzuri) naar de derde plaats.

Dick van Gangelen Trofee
Heren
Ook deze wedstrijd voor de Essent Topcompetitie in Amsterdam werd weer gekenmerkt door regen en kou. Dit keer was het wel van invloed op de wedstrijd, die vanaf het begin zeer levendig was. Niet alleen het zware ijs maar vooral de aanvalsdrift van de sterke mannen vergde het maximale van de rijders. Met name Tristan Loy wist van geen ophouden, ook toen hij de slag miste reed hij op een later tijdstip toch nog rond met drie man. In de finale was het weer Loy die de aanval opende en Miel Rozendaal en de altijd actieve Henk Angenent meekreeg. Loy probeerde nog wel te ontsnappen maar kreeg geen ruimte van Angenent en uiteindelijk was het Rozendaal die de overwinning naar zich toe trok.

5 pnt: Tristan Loy
4 pnt: Ingmar Berga
3 pnt: Peter Baars
2 pnt: Henk Angenent
1 pnt: Jan van Oosterom

Dames
Het was vooral Mireille Reitsma die van de eerste ronden de aanval zocht. Na diverse speldenprikken lukte het elf rijdsters om uit de greep van het peloton te blijven. Hiervan moesten nog twee dames lossen vooral door het hoge tempo van de kopgroep. Negen rijdsters namen halfkoers een ronde voorsprong. In de finale letten de koploopsters vooral op Bekkering en de Vries en niet op Mireille Reitsma, die er zoals gewoonlijk in vloog en de kopgroep wist te ontvluchtten. Uiteindelijk won ze zeer verdiend met ruime voorsprong.

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Helen van Goozen
3 pnt: Elma de Vries
2 pnt: Daniëlle Bekkering
1 pnt: Annelies Passchier