Schaatspeloton.nl - Nieuws - KNSB presenteert plaatsingslijst

KNSB presenteert plaatsingslijst

geplaatst woensdag 14 februari 2007 om 13:49:00 op Schaatspeloton.nl

De schaatsbond heeft een individuele ranglijst gepresenteerd op basis waarvan vier ploegen geselecteerd worden voor de Topcompetitie van volgend jaar. Zij zullen gevoegd worden bij de beste 10 ploegen van dit seizoen. Punten voor deze plaatsingslijst zijn enkel te verdienen voor A-rijders op de landelijke kunstijswedstrijden en de KNSB-wedstrijden op natuurijs. Jan Maarten Heideman (Proteq) staat niet onverwacht op de eerste plek.

Volgend seizoen zullen veertien ploegen deel gaan uitmaken van het Topcompetitiepeloton. Deze competitie zou dan over ±12 wedstrijden moeten gaan en zal uitgezonden worden op SBS 6. Daarnaast zou ook een competitie over ±12 wedstrijden worden georganiseerd waar maximaal 25 A-ploegen aan deel zullen nemen, inclusief de 14 Topcompetitieploegen. Wat de exacte opzet van deze competities zal worden is nog niets officieel bekend.

Selectie voor de 14 Topcompetitieploegen zal gebeuren op basis van de resultaten van dit seizoen. De eerste 10 ploegen uit de eindstand van de Essent Cup worden automatisch geplaatst voor het nieuwe seizoen. De overige vier teams worden geselecteerd op basis van de beste vier resultaten van hun rijders in het huidige seizoen. Voor deze selectie is deze nieuwe KNSB-ranglijst gecreëerd. Als peildatum voor deze selectie zal 1 mei 2007 worden aangehouden. Op die datum zullen we dus weten welke veertien ploegen volgend seizoen in de Topcompetitie te zien zullen zijn.

In het zeer waarschijnlijke geval dat Proteq in de top-10 van de eindrangschikking van de huidige Essent Cup zal eindigen zal een extra ploeg op basis van de prestaties van individuele rijders worden geselecteerd. Hetzelfde geldt voor andere ploegen die in de top-10 eindigen waarvan de sponsor stopt.

Voor de dus waarschijnlijk vijf ploegen die op basis van de resultaten van hun individuele rijders worden geselecteerd zullen hooggeplaatste rijders dus veel waard worden. Hoog in de huidige ranglijst staan bijvoorbeeld Youri Lissenberg (InterCarParts.nl) en Ruud Borst (Proteq), die zo hun nieuwe ploeg respectievelijk Adformatie/Kras Reizen en De Haan Westerhoff/VrieServise waarschijnlijk in de Topcompetitie helpt. Hetzelfde geldt voor Roy Boeve (De Hypotheker) die gelinkt wordt aan Beelen Sloopwerken voor het nieuwe seizoen.
Al bij al zullen door deze ranglijst vooral de hooggeplaatste rijders voor nieuwe sponsoren, of sponsoren die kosten wat kost in de Topcompetitie willen rijden, interessant worden. Het nieuwe systeem zal goed presterende rijders in onderhandelingen meer macht geven. Iets waar deze rijders zelf in de toekomst financieel zeker niet slechter van zullen worden.