Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman stelt Cup veilig, Rozendaal en Elma de Vries winnen

Heideman stelt Cup veilig, Rozendaal en Elma de Vries winnen

geplaatst zaterdag 17 februari 2007 om 21:45:00 op Schaatspeloton.nl

In Alkmaar heeft Jan Maarten Heideman (Proteq) de eindzege in de Essent Cup veiliggesteld.

In Alkmaar heeft Jan Maarten Heideman (Proteq) de eindzege in de Essent Cup veiliggesteld. De Oldbroeker heeft nu met nog 2 wedstrijden te gaan een onoverbrugbare voorsprong van 22 punten op Cedric Michaud (Nefit) die op De Meent door materiaalpech ten val kwam. Miel Rozendaal (Time Out Sport) en Elma de Vries (DSB) waren in de tweede van vier finalewedstrijden de dagwinnaars.

Topcompetitie
Vroeg in de wedstrijd kwam een veertienmans kopgroep aan de leiding. Ze bleven aan kop, maar het duurde lang voordat ze er in slaagde ook echt het peloton te dubbelen. Op dat moment was Andrès Landman (MM Guide – Regio Bank) weer teruggevallen waardoor de kopgroep op 13 man kwam. In die kopgroep miste Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) die vandaag er voor moest zorgen het gat met klassementsleider Jan Maarten Heideman (Proteq) terug te brengen van 22 naar minder dan 20 punten om niet vandaag al uitgespeeld te zijn voor de eindzege. De grote van de kopgroep betekende dat er voor het peloton geen punten meer op te rapen waren aan de meet en dus vond de Proteq-formatie het wel best dat zij wegbleven. De wedstrijd was op slot. Dertien man mochten gaan strijden om de dagzege.
Zo'n 20 ronden voor het einden kwam Cedric Michaud ten val door materiaalpech aan zijn schaats en Jan Maarten Heideman kon na het winnen van de massasprint, voor Ingmar Berga (DSB), met de handen in de lucht de definitieve eindzege in de Essent Cup vieren.
In de finale 10 ronden wist de winnaar van vorige week in Amsterdam, Miel Rozendaal (Time Out Sport), een gat te slaan op zijn 12 overige vluchtmakkers. In die groep stopte Rozendaals teamgenoot Jeroen de Vries (Time Out Sport) goed af. PGM Bakker Vastgoed de andere ploeg naast Time Out Sport die met Joost Vink en Sandor Stuut twee man in de kopgroep had nam niet het initiatief in de achtervolging, maar ook de rest van de kopgroep leek geen enkele intentie meer te hebben nog terug te komen op Rozendaal. Hierdoor kon hij onbedreigd zijn tweede opvolgende dagoverwinning in de Topcompetitie op zijn naam schrijven. Op afstand eindigde Sjoerd Huisman (Buderus) op de tweede en Bob de Vries (BAM Schaatsteam) op de derde plaats.
Met zijn 18e kunstijszege ooit komt Miel Rozendaal op gelijke hoogte met Arnold Stam op de 14e plaats qua meeste overwinningen. Met een tijd van 52 minuten en 28 seconden was de wedstrijd in Alkmaar de 9e snelste 100-ronden marathon ooit.

Dames
In het Damespeloton lijkt het ploegenbelang in de DSB-ploeg geen rol meer te spelen. In de strijd om de Essent Cup reed Daniëlle Bekkering (DSB) vandaag in Alkmaar vooral verdedigend. De klassementsleidster hield meerdere keren niet in aan kop van het peloton achter de aanvallende Elma de Vries (DSB) die zo probeerde de achterstand in het Cupklassement enigszins te verkleinen. De Vries zag in dat haar soloaanval in de finale geen zin meer had en liet zich terugvallen in het peloton. In de daarop volgende massasprint was het diezelfde Elma de Vries die de overwinning behaalde. Daniëlle Bekkering (DSB) eindigde op de tweede plek, Helen van Goozen (Asics/Right to Play) werd derde.
In het Algemeen klassement heeft Elma de Vries nu nog een achterstand van 13,9 punten op haar ploeggenote. Als Daniëlle Bekkering de komende twee wedstrijden op de been blijft lijkt dit een onoverbrugbare achterstand. Of De Vries moet in een van de volgende wedstrijden rond kunnen gaan met een groep waarin Bekkering afwezig is. Al met al lijkt ook voor Bekkering de eindzege in zicht te komen, al kan de Groningse absoluut nog niet op twee oren slapen.

A Divisie
Een knotsgekke wedstrijd was te zien in de A Divisie. De kwaliteitsverschillen in dit peloton zijn duidelijk zichtbaar en zorgt, samen met de nieuwe regels dit seizoen, voor aparte situaties. Verschillende rijders vielen al na een inspanning vroeg in de wedstrijd uit en toen halfkoers een omvangrijke kopgroep het iets kleinere peloton dubbelde kon een grote groep gaan douchen. Vervolgens ontsnapte opnieuw een kopgroep, ditmaal van twaalf rijders, die het kleinere peloton dubbelde. Toen waren er nog maar twaalf, ook die splitste weer in twee en na het uitvallen van een rijder uit het ‘peloton' bleven er nog zes rijders over om de finale te rijden. Hier won Roy Boeve (De Hypotheker) die te snel was voor Lars Hoogenboom (Adformatie/Kras Reizen) die tweede werd en Jochem Janssen (Bouw Consulting Twente) die beslag legde op de derde plek. De drie overige uitrijders? Douwe Bierma (De Haan Westerhoff / VrieService), Jens Zwitser (InterCarParts.nl) en André Withaar (De Hypotheker).

B Divisie
Gary Hekman (Wildkamp Maple) kwam door de dagzege in de B Divisie een stuk dichterbij op klassementsleider Karlo Timmerman (Timmerman Transport). Hekman won namelijk de sprint van een kopgroep van negen rijders die het peloton had gedubbeld. Rudi Groenendal is duidelijk op natuurijs sterker geworden en eindigde opnieuw in de top, nu op de tweede plaats. Peter Nauta (ECN-Azzuri) eindigde als derde, en behoudt ook nogsteeds een kans om de eindzege.
In het klassement staat Timmerman nu aan de leiding met een voorsprong van 15,8 punten op Gary Hekman, Peter Nauta staat 12,2 punten daar weer achter op de derde plaats. Dat zijn nog grote verschillen, maar vandaag maakten zij respectievelijk 23,1 en 16 punten goed op de klassementsleider.

Dick van Gangelen Trofee
Heren
Na wat mislukte pogingen in het begin van de koers lukte het Youri Lissenberg uiteindelijk om met nog 12 medestrijders het peloton te ontvluchten. Opvallendste rijder was dus Lissenberg, die de vijf punten verdiende. Ook Bob de Vries rook zijn kans nu de top van het klassement achterbleef en was er mede verantwoordelijk voor dat de groep een rondje voorsprong nam op het peloton, vier punten voor hem dus. Jan Maarten Heideman, hierdoor al zeker van de Essent Cup, wilde zijn eindzege extra cachet geven door de ruimte te kiezen wat hem door de rest natuurlijk niet werd gegund, maar toch drie punten voor hem.
Martijn van Es viel ook op. Hij miste de beslissende slag, maar legde zich daar niet bij neer en ondernam constant pogingen om weg te komen. Twee punten daarom voor hem. Miel Rozendaal, de laatste weken goed in vorm, probeerde de sprint te ontlopen en werd daarvoor niet alleen beloond met de winst, maar ook met een puntje voor de strijdlust die daarvoor nodig was.

5 pnt: Youri Lissenberg
4 pnt: Bob de Vries
3 pnt: Jan Maarten heideman
2 pnt: Martijn van Es
1 pnt: Miel Rozendaal

Dames
Een zeer rustig verlopen wedstrijd. Er werden nauwelijks uitlooppogingen ondernomen. De top van het klassement hield elkaar nauwlettend in de gaten. In de beginfase van de race probeerde Linda Verdouw enkele keren om weg te kimen. Helaas zonder succes. Vervolgens probeerden Elma de Vries, Mireille Reitsma, Jolanda Langeland ook om uit het peleton te ontsnappen, wederom zonder succes. Uiteindelijk won Elma de Vries de eindsprint.

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Linda Verdouw
3 pnt: Kitty Meeth
2 pnt: Mireille Reitsma
1 pnt: Tessa Kortekaas