Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tristan Loy en Kitty Meeth winnen in Eindhoven

Tristan Loy en Kitty Meeth winnen in Eindhoven

geplaatst zaterdag 24 februari 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Tristan Loy (BAM Schaatsteam) wint solo in Eindhoven zijn eerste kunstijsmarathon.

Tristan Loy (BAM Schaatsteam) wint solo in Eindhoven zijn eerste kunstijsmarathon.

De derde en voorlaatste finalewedstrijd in de Essent Cup is in Eindhoven gewonnen door Tristan Loy (BAM) en Kitty Meeth (DSB). Beiden kwamen solo over de streep na in de finale uit de kopgroep te zijn ontsnapt. De Fransman Loy verwees Martijn van Es (TNT) naar de tweede en Casper Helling (Safan/Foekens) naar de derde plaats en behaalde zo zijn eerste kunstijszege.

Topcompetitie
In de voorlaatste wedstrijd van de Topcompetitie slaagde op het allerlaatste moment een kopgroep erin het peloton te dubbelen. De elf man, zonder echte klassementstoppers, achterhaalde de staart van het peloton toen het rondebord voor het peloton op 12 ronden stond. Eén ronde later kreeg het peloton de bel, wat tot een hectische sprint leidde. In die pelotonspurt waren, door de ontsnapte groep, geen punten meer te verdienen voor het Algemeen klassement en door de afwezigheid van de kanshebbers voor de derde plek in de kopgroep blijft die strijd nog open tot volgende week in Assen. Daar zullen Ingmar Berga (DSB), Douwe de Vries (Time Out Sport) en Henk Angenent (TNT Express) uitmaken wie er naast Jan Maarten Heideman (Proteq) en Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) op het eindpodium plaats mag nemen.
Met behulp van het sprintende peloton slaagde Sandor Stuut (PGM Bakker Vastgoed) erin een kleine voorsprong te pakken. Dat liet met name Tristan Loy (BAM Schaatsteam) niet op zich zitten en de Fransman ging in de achtervolging. Hij ging er op en er over en niemand achterhaalde Loy meer. Hiermee behaalde hij zijn eerste kunstijszege en is hij na de Russen Konstantin Korotkov, Oleg Bogiev en Dmitry Botchkarov, de Amerikaan KC Boutiette en zijn landgenoten Cedric Michaud, Alexis Contin en Pascal Briand de achtste niet-Nederlander die een kunstijsmarathon wint.
Achter de Fransman eindigde Martijn van Es (TNT Express) als tweede, Casper Helling (Safan/Foekens) werd derde.
Na deze wedstrijd zijn 3 van de 4 klassementen nu officieel beslist. Nadat Jan Maarten Heideman vorige week al de Essent Cup veiligstelde, deed Ingmar Berga datzelfde nu met het Jongerenklassement. De Time Out Sport-formatie valt nu definitief niet meer te achterhalen en zal het Ploegenklassement winnen. In het Tussensprintklassement moet het zeer raar lopen wil Alain Gloor (Power-play.nl) de Groene Trui nog uit handen geven, maar theoretisch is het nog mogelijk.

Dames
De wedstrijd bij de Dames was een zeer aantrekkelijke. Eens te meer werd weer bewezen dat de DSB-ploeg het lot van de Dameswedstrijden in hand heeft, vandaag besloten zij in de aanval te gaan. Nadat eerst Daniëlle Bekkering (DSB) het al met Mireille Reitsma (BTN de Haas / Landjuweel) en Friederike Sagurna (Experts-In-Speed) probeerde en Elma de Vries (DSB) solo niet ver kwam stuurde de DSB-ploeg hun andere twee pionnen naar voren. Kitty Meeth en Karin Maarse (beiden DSB) ontsnapte samen met Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) en Marjon Spijkerman (Casa Ficci). De aanval leek succesvol en toen het viertal het peloton in de rug ging zien liet Elma de Vries zich afzakken om als luxeknecht haar teamgenoten naar het peloton te leiden. Juist op dat meest vervelende moment kwam Marjon Spijkerman ten val en viel terug tot in het peloton. Het drietal dubbelde het peloton.
Uit dit peloton was ondertussen Daniëlle Bekkering samen met Sabine van der Wiel (Groenehartsport.nl) ontsnapt en het tweetal bleef het peloton voor en verdeelde de vierde en vijfde plek.
In de finale zat Carla Zielman duidelijk klem tussen het DSB-duo. Zielman zat samen met Karin Maarse voor in het peloton toen het afsprintte, hierdoor kwamen zij met lichte voorsprong de laatste vijf ronden in. Toen het tweetal elkaar aankeek en de snelheid terugviel profiteerde Kitty Meeth daarvan en ontsnapte solo. Logischerwijs nam Karin Maarse in de achtervolging de kop niet meer over en zo bleef Kitty Meeth solo weg. Carla Zielman eindigde op de tweede plaats, Karin Maarse werd derde.

A Divisie
Opnieuw was de wedstrijd in de A Divisie een afvalrace, al was het beduidend minder dan vorige week in Alkmaar. Uiteindelijk ging de zege naar Rob Hadders (De Hypotheker). Hij klopte na 100 ronden Lars Hoogenboom (Adformatie/Kras Reizen) en Ruud Aerts (Beelen Sloopwerken) die op plek twee en drie eindigde in de zesmanskopgroep.

B Divisie
Ook in de B Divisie eindigt het seizoen haar ontknoping. Nadat vorige week Gary Hekman (Wildkamp Maple) en Peter Nauta (ECN-Azzuri) uit de greep van klassementsleider Karlo Timmerman (Timmerman Transport) kon ontsnappen en zo konden inlopen op de leiderspositie, verloor vandaag het drietal elkaar niet uit de ogen. Een omvangrijke 14-manskopgroep kon het peloton op een ronde zetten. Later slaagden Johan Bakker (Groenehartsport.nl) en Timo Verkaaik (Mijnten-Bont) er als enige in een tweede ronde aan hun voorsprong toe te voegen. Time Verkaaik klopte vervolgens Johan Bakker en behaalde zo zijn tweede zege van het seizoen. Bakkers ploeggenoot Bart Hakkenberg (Groenehartsport.nl) won de strijd van de groep met één ronde voorsprong en klom in het klassement op naar de vijfde plaats.