Schaatspeloton.nl - Nieuws - Finaledag Essent Cup

Finaledag Essent Cup

geplaatst zaterdag 3 maart 2007 om 09:20:00 op Schaatspeloton.nl

Vanmiddag vindt vanaf 13.30 uur op ijsbaan De Smelt in Assen de finaledag van de Essent Cup 2006/2007 plaats. In de laatste wedstrijd van een bewogen seizoen zijn nog verschillende prijzen te verdelen. Om de derde plek op het eindpodium van de Topcompetitie zal hard worden gestreden, daarvoor zijn nog drie gegadigden. Iedereen is in staat de ontknoping te aanschouwen, toegang is gratis.

Veteranen (13.30 uur, 75 ronden)
De laatste wedstrijd van het seizoen is voor de Veteranen de tweede. Na de Nederlandse Titelstrijd in Amsterdam mogen de regionaal geselecteerde rijders in Assen nog eenmaal de degens kruisen. Een wedstrijd vooral voor de eer, voorafgaand aan het hoofdprogramma.

Dames (14.45 uur, 60 ronden)
Bij de Dames is het eindklassement officieel nog niet beslist. Maar na het knechtenwerk van Elma de Vries (DSB) voor haar ploeggenoten vorige week in Eindhoven is het verschil met leidster Daniëlle Bekkering (DSB) opgelopen tot 28,9 punten. Er moet wel heel veel gebeuren wil de Groningse het Oranje nog uit handen geven. Het Groen is al binnen voor Bekkering met een voorsprong van 17 punten op Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak), evenals het Wit al zeker is voor Mischa Top (BTN de Haas / Landjuweel). Helen van Goozen (Asics/Right to Play) en Maria Sterk zullen nog strijden om de derde eindpodiumplek, beide rijdsters beginnen met een gelijk puntenaantal aan de finale.
Met de hoofdprijzen uit de markt staat het de Dames open om een mooie wedstrijd zoals vorige week in Eindhoven op het ijs te leggen.

Topcompetitie (16.00 uur, 100 ronden)
Het is een bewogen seizoen geweest en dit had vooral te maken met deze Categorie. Degradatie, veranderende starttijden en meer hebben niet de eindwinnaar bepaald. Al een paar weken is zeker dat Jan Maarten Heideman (Proteq) vanmiddag gehuldigd zal worden als eindwinnaar van de Essent Cup, wie hem daarbij flankeren is nog niet zeker. De tweede plek zal gaan naar Cedric Michaud (Nefit HR Ketels), om de derde plek zal nog gestreden moeten worden tussen drie kanshebbers. Henk Angenent (TNT Express) zal, met zijn twee punten achterstand op de derde plek, in de aanval moeten om op die plek kans te maken. Met Angenent is het een garantie dat die aanvallen ook zullen komen, het zal dan zijn aan de andere kanshebbers, Ingmar Berga (DSB) en Douwe de Vries (Time Out Sport), om te volgen. Dit sprintertweetal staat gelijk en wie er ook als eerste over de finish zal komen van die twee zal hoger geplaatst worden. Van Berga is sowieso al zeker dat hij na de wedstrijd op het podium zal mogen verschijnen om daar zijn laatste Witte Trui op te komen halen. Als het een ander dan Alain Gloor (Power-play.nl) zou zijn die daar het Groen gaat aantrekken, dan moet er heel veel gebeurt zijn in de wedstrijd. De Zwitser kan de eindzege in het Tussensprintklassement eigenlijk niet meer ontgaan.

A Divisie (17.30 uur, 100 ronden)
Hoe vervelend het voor de rijders het ook zal zijn, de strijd in de A Divisie zal niet gaan om een eindklassement. Opnieuw mogen deze rijders enkel om de dagzege strijden, en dat zullen zij ook zeker doen. De wedstrijden in de A Divisie zijn de laatste weken niet vervelend om naar te kijken, maar vooral zal deze wedstrijd een intermezzo zijn naar een strijd die er nog wel om doet.

B Divisie (18.45 uur, 100 ronden)
Want in de B Divisie zijn de drie bezetters van het eindpodium langzamerhand wel bekend. In welke positie zij zullen eindigen zal echter vanavond besloten worden. Karlo Timmerman (Timmerman Transport), al vanaf het begin van het seizoen aan de leiding in de B Divisie, kan de eindzege nog zien ontglippen. Dan zal Gary Hekman (Wildkamp Maple) 17 punten moeten inlopen op de Staphorster, maar ook Hekman kan nog niet zeker zijn van een tweede plek. Peter Nauta (ECN-Azzuri) staat op 15 punten achterstand op de derde plek en zal waarschijnlijk wel beter willen doen dan de plek die hij vorige seizoen al beklede.
Mogelijk zal Nauta ook nog willen strijden om de eindzege in het Tussensprintklassement. Hierin heeft hij een voorsprong van één punt op Timo Verkaaik (Mijnten-Bont) die tweede staat.

Al met al is er in Assen nog genoeg om voor te strijden. Hoe die strijd zal ontwikkelen valt dus te zien van 13.30 uur op De Smelt. Toegang is voor deze gelegenheid gratis.