Schaatspeloton.nl - Nieuws - Klassementwinnaars Heideman en Bekkering sluiten in stijl af

Klassementwinnaars Heideman en Bekkering sluiten in stijl af

geplaatst zaterdag 3 maart 2007 om 23:59:00 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (Proteq) en Daniëlle Bekkering (DSB) de eindwinnaars van de Essent Cup 2006/2007.

Jan Maarten Heideman (Proteq) en Daniëlle Bekkering (DSB) de eindwinnaars van de Essent Cup 2006/2007.

In Assen hebben Jan Maarten Heideman (Proteq) en Daniëlle Bekkering (DSB) hun wedstrijd op de finaledag van de Essent Cup gewonnen. Beide rijders winnen eveneens de eindrangschikking. Heideman was het snelst van een tienmanskopgroep, Cedric Michaud (Nefit) eindigde op de tweede plek Yoeri Lissenberg (InterCarParts.nl) was derde. De eindzege in de B Divisie ging definitief naar Karlo Timmerman (Timmerman Transport).

Topcompetitie
Vooraf was in de Topcompetitie een driestrijd verwacht tussen Henk Angenent (TNT Express), Ingmar Berga (DSB) en Douwe de Vries (Time Out Sport) om de derde plek in het eindklassement van de Essent Cup. Vroeg in de wedstrijd stond Angenent echter al met een geblesseerde knie aan de kant, daarmee zijn kansen op het eindpodium opgevend. De twee overige strijders om die derde plek verloren elkaar niet uit het oog en toen zij zagen dat de concurrent niet in een kopgroep zat kreeg deze ruimte.
Het was dan ook uiteindelijk een tienmanskopgroep, waarin Ingmar Berga en Douwe de Vries niet aanwezig waren, die rond mocht gaan. Tien van de twaalf ploegen waren met een eenling vertegenwoordigd aan de kop, en zo ging deze groep rond. In de eindsprint van het peloton kwam Ingmar Berga opgesloten te zitten waardoor Douwe de Vries duidelijk het duel in zijn voordeel besliste. Hiermee stelde hij de derde podiumplek dus veilig.
In de finale probeerde Kurt Wubben (TNT Express) meerdere malen uit de kopgroep te ontsnappen. Het was echter klassementswinnaar Jan Maarten Heideman (Proteq) die alle gaten dichtreed en het aan de meet ook nog zelf wist af te maken. In deze finale toonde Heideman opnieuw weer eens aan de verdiende winnaar van de Essent Cup is van 2006/2007. Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) kwam als tweede over de meet, Yoeri Lissenberg (InterCarParts.nl) eindigde op de derde stek.
Na afloop konden vier podia gehuldigd worden. Het Algemeen Klassement ging dus naar Jan Maarten Heideman, voor Cedric Michaud die tweede werd, Douwe deVries eindigde op de derde plek.
Het Tussensprintklassement ging naar de Zwitser Alain Gloor (Power-play.nl), die zich op het eindpodium geflankeerd mocht zien door aan de ene kant Joost Vink (PGM Bakker Vastgoed) op de tweede en Jan van Oosterom (Safan/Foekens) op de derde plaats.
Het Jongerenklassement was voor nationaal kampioen Ingmar Berga (DSB). Hij zag naast zich op het eindpodium Bob de Vries (BAM Schaatsteam) op de tweede en Sjoerd Huisman (Buderus) op de derde plaats.
Het Ploegenklassement, voor verschillende ploegen dit seizoen van groot beland, werd gewonnen door de formatie van Time Out Sport. Nefit HR Ketels stelde de tweede plek veilig en voor het BAM Schaatsteam was de derde plek.

Dames
De Finalewedstrijd bij de Dames eindigde in een massasprint, maar dit betekende niet dat de wedstrijd niet interessant was om naar te kijken. Duidelijk is te zien dat het peloton dit seizoen in de breedte gegroeid is. Meer rijdsters durven hun neus aan het venster te steken en in de aanval te gaan. Dit was ook vandaag weer het geval, maar de aanvallen mochten niet slagen en in de massasprint werd bepaald hoe de eindrangschikking eruit zou gaan zien. Ook bij de Dames was de strijd om de derde plek nog spannend. Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) won de tweestrijd om die plek van Helen van Goozen (Asics/Right to Play) door als tweede in de massasprint te eindigden. Sterk hoefde enkel Daniëlle Bekkering (DSB) voor zich te dulden die met deze zege haar eindzege in de Essent Cup overduidelijk veiligstelde. De derde plek in de finale ging naar Andrea Sikkema (Van der Wiel).
Het Algemeen Klassement werd dus gewonnen door Daniëlle Bekkering, haar belangrijkste concurrent dit hele seizoen was haar ploeggenote Elma de Vries (DSB) die dan ook op de derde plek eindigde. Maria Sterk eindigde als derde op het podium.
Ook het Tussensprintklassement ging naar Daniëlle Bekkering. Maria Sterk eindigde hierin tweede, Mariska Huisman (Zuidema Kranen BV) werd derde.
Het Jongerenklassement was een prooi voor Mischa Top (BTN de Haas / Landjuweel) die de Witte Trui mee naar huis mocht nemen. Op het eindpodium werd zij geflankeerd door Anniek ter Haar (Time Out Sport) op de tweede en Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) op de derde plaats.
Dat het Ploegenklassement naar de ploeg van DSB ging mag geen verrassing heten. BTN de Haas / Landjuweel kwam op de tweede plaats, Nicolai-Lourens & Tabak werd derde.

A Divisie
In de A Divisie mocht naast de dagzege toch nog gestreden worden om een mini-klassement. Over de laatste vier wedstrijden was een klassement bijgehouden wat uiteindelijk na de finish in Assen gewonnen werd door Lars Hoogenboom (Adformatie/Kras Reizen). De Roelofarendsveener maakte deel uit van een kopgroep van negen die mochten gaan strijden om de dagzege. In de finale kwam Hoogenboom ongelukkig in aanraking met de vallende Douwe Bierma (De Haan Westerhoff / VrieService) en liep daarbij een snijwond in zijn hand op. Toch eindigde hij nog op de vijfde plaats, genoeg voor de eindzege in de A Divisie. De dagzege ging in een spannende sprint naar Pieter Albada (De Haan Westerhoff / VrieService), voor Hermen van der Wal (De Hypotheker) en Rob van Meggelen (Adformatie/Kras Reizen).

B Divisie
De wedstrijd in de B Divisie was het aanzien meer dan waard. Halfkoers ontstond een kopgroep van zes die het peloton dreigde te gaan dubbelen. Vlak voordat dit het geval was trok André Klompmaker (Stouwdam) hard door en maakte het drie rijders zodanig moeilijk dat zij de aansluiting niet konden vinden. De kopgroep van drie die het peloton had gedubbeld zag zich in de finale nog bedreigd door Sicco Janmaat en Rudi Groenendal die gezamenlijk in de achtervolging gingen. Het tweetal slaagde er niet in het peloton te lappen maar legde zo wel de vierde en vijfde plaats vast.
In het afsprintende peloton zat koploper Jouke Hoogeveen te ver naar achter en verloor daardoor de aansluiting op zijn oorspronkelijke vluchtmakkers, Klaas van der Wal (Bional/Haak/Jovetra/Haijma) en André Klompmaker. Hierbij trok de ervaren rijder Klompmaker hard door om in elk geval zijn tweede plek veilig te stellen. Hier slaagde de rijder uit Oosterwolde in, maar moest de dagzege laten aan Klaas van der Wal. Na-koers verklaarde André Klompmaker dat dit zijn laatste wedstrijd was omdat hij na dit nu afgelopen seizoen stopt als actief marathonschaatser.
Karlo Timmerman (Timmerman Transport) stelde zijn eindzege in de Essent Cup veilig. Vanaf dag 1 heeft de rijder uit Staphorst het klassement aangevoerd een zeer sterke prestatie. Gary Hekman (Wildkamp Maple) eindigde op de tweede plaats, Peter Nauta (ECN-Azzuri) moet net zoals vorig seizoen genoegen nemen met de derde plek.
In het Tussensprintklassement veranderde in de B Divisie op de slotdag niets, waardoor de eindzege in dit klassement naar Peter Nauta ging.

Veteranen
Voor de Veteranen was de Essent Cup Finale in Assen de tweede landelijke wedstrijd van het seizoen. Zes rijders dubbelde het peloton en mochten om de dagzege gaan strijden. Hierbij was Arjan Bakker duidelijk te sterk voor de rest in de eindsprint. Sjouke Hellinga eindigde als tweede, Arend Veenhof werd derde.