Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stockholm Speedskaters winnen Vertex24

Stockholm Speedskaters winnen Vertex24

geplaatst woensdag 14 maart 2007 om 19:59:00 op Schaatspeloton.nl

De Vertex24, een 24-uurswedstrijd voor ploegen, is zaterdag in het Zweedse Östersund gewonnen door de rijders van de Stockholm Speedskaters. De rijders uit de Zweedse hoofdstad legde in één etmaal 706 kilometer af. Het Damesteam Östersund eindigde op de vijfde plaats met een afstand van 640 kilometer. De individuele zege ging naar de Zweed Nils Kjellsson met in totaal 505 afgelegde kilometers.

Afgelopen vrijdag werd in het Zweedse Östersund gestart voor de Vertex24. De Vertex24 is een schaatswedstrijd waarbij ploegen van maximaal 12 deelnemers en solo rijders 24 uur in de baan zijn om mee te dingen naar de eerste prijs. De race wordt jaarlijks gehouden op de lokale drafbaan, die speciaal voor deze gelegenheid tot ijsbaan wordt getransformeerd met een lengte van 1000 meter.

Het dames marathonteam van ploegleiders Marion Borst en Kea Lootsma, dat gesponsord wordt door de Zweedse stad Östersund was uiteraard aanwezig om deel te nemen aan dit nationale schaatsfestijn. Voor de gelegenheid was het team uitgebreid met niemand minder dan mental coach Tomas Gustafson, medewerkers van IJsburo nl en medewerkers van de lokale VVV. Doelstelling van de ploeg was vooraf de presentatie van het team aan de inwoners van Östersund. Al gauw ontstond er echter een enorme drang om te presteren. Ondanks dat de meeste deelnemers mannen waren lukte het de Nederlandse dames toch om in ieder geval de snelste rondetijd neer te zetten. "Volgend jaar gaan we het anders doen", zegt Jaike de Graaf. "Dan brengen we nog een dames team mee uit Nederland en gaan we die mannen hier laten zien wat echt racen is!" Het Nederlandse team Östersund werd uiteindelijk 5e en legde een afstand van maar liefst 648 kilometer af in 24 uur tijd. De eerste prijs ging naar Stockholm Speed Skaters. Zij reden in het totaal 706 kilometer.