Schaatspeloton.nl - Nieuws - Casper Helling breekt Werelduurrecord

Casper Helling breekt Werelduurrecord

geplaatst donderdag 15 maart 2007 om 23:31:00 op Schaatspeloton.nl

Op het snelle ijs van de Utah Olympic Oval in Salt Lake City heeft Casper Helling (Safan/Foekens) het werelduurrecord van Henk Angenent (TNT Express) uit de boeken gereden. Op het Amerikaanse recordijs legde Casper Helling in een uur exact 300 meter meer af dan de winnaar van de laatste Friese Elfsteden en bracht zo het record op 41 kilometer, 969 meter en 10 centimeter.

Het oude record stond op naam van Henk Angenent met 41 kilometer 669 meter en 49 centimeter, gereden in Calgary in 2004, illustere voorgangers waren o.a. Hilbert van der Duim, Roberto Sighel, en Robert Vunderink. Met financiële steun van o.a. Burgers Zoo vertrok Helling op 27 februari naar de Verenigde Staten om te acclimatiseren. In deze periode hebben Eric Heiden en zijn ploeggenoot uit de Safan/Foekensploeg, Jan van Oosterom, Helling geholpen met de laatste voorbereidingen.

Helling zijn voorbereiding bestond uit de eerste week schaatsen in de Olympic Oval, de tweede week fietsen in Moab, Utah en de laatste week weer trainen op het ijs. Vooral het fietsen in Moab leek even roet in het eten te gooien. Door een val op zijn rug was Helling genoodzaakt om rust te nemen. De verzorger van de Amerikaanse ploeg wist Helling echter op tijd fit te krijgen.
Helling speede al sinds zijn 17de jaar met het idee om het Werelduurrecord aan te vallen. Door zijn studie Bewegingswetenschappen, zijn langebaan carrière (Nederlands kampioen 10 km in 2001) en de marathonwedstrijden, zag Helling niet eerder kans deze droom te verwezenlijken. Toen uiteindelijk zijn trainer Hendrik van Prooije van het doel hoorde werden de plannen anderhalf jaar geleden concreter. De voorbereiding in 2006 heeft bestaan uit een testrit in Heerenveen in maart, een liesoperatie in september, een bezoek van Salt Lake City in oktober en tot slot testen in een hogedruk cabine in 2007.

Na het behalen van de Nederlandse titel op de 10 km, het winnen van de alternatieve 11-stedentocht in Finland, de onlangs behaalde Nederlandse titel op natuurijs op de Weissensee en nu het verbreken van de Werelduurecord, is alléén aankomen op de Bonkenvaart zijn laatste droom. "Immers dan ben je een hele echte".

Bekijk ook:

Casper Helling