Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma beste Debutant 2006/2007

Jorrit Bergsma beste Debutant 2006/2007

geplaatst maandag 26 maart 2007 om 23:59:00 op Schaatspeloton.nl

De beste Debuterende rijder dit seizoen in het marathonpeloton is Jorrit Bergsma (Power-play.nl). Dit vinden de lezers van deze site. De 21-jarige Friese nummer vier van het Open NK houdt in de Seizoensverkiezing zijn ploeggenoot Alain Gloor (Power-play.nl) achter zich. Roy Boeve (De Hypotheker) eindigde op de derde plek. Komende dagen zullen hier de uitslagen van de Schaatspeloton.nl Seizoensverkiezingen bekend worden gemaakt.

Van de 157 stemmers in de verkiezing kozen 90 Jorrit Bergsma in hun top-5. In de verdeling van de punten, waar de 1e plek 10 punten opleverde, gevolgd door 7 voor plek twee en dan met 2 aflopend naar 1 punt voor plek vijf, behaalde de Fries 626 punten. Bergsma viel dit seizoen op door een sterke tweede seizoenshelft waarin hij zich op de Weissensee als vierde terug zag in de einduitslag van het Open NK op natuurijs. Ook was hij in de finale van het seizoen vaak terug te vinden in kopgroepen.

Ook de op plek twee geëindigde Alain Gloor werd 90 maal gekozen in een top vijf, maar moest genoegen nemen met 560 punten. In tegenstelling tot zijn jongere teamgenoot was Gloor vooral in het begin van het seizoen sterk. Al in de eerste Essent Cupwedstrijd behaalde de Zwitser het podium, ook in die fase van het seizoen legde de debutant een sterke basis voor de eindzege in het Groene Truiklassement.

Op de derde plek eindigde met 447 punten Roy Boeve. De rijder uit Kampen, goed voor enkele podiumplekken dit seizoen, werd door 83 stemmers in hun lijstje gekozen. Op plek vier en vijf eindigen de enige van de debutanten die dit seizoen een wedstrijd op topniveau wisten te winnen. Vierde is Geert Plender (Safan/Foekens) met 381 punten, vijfde is Jaap Smit (MM Guide/Regio Bank) met 337 punten.

Opvallend zijn de verschillen per provincie. Jorrit Bergsma wordt in de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) als beste gekozen. Jaap Smit valt die eer te buurt in Noord- en Zuid-Holland en Pieter-Jan van Eck in Gelderland en Noord-Brabant. In Utrecht was de keuze voor Alain Gloor, Flevoland koos voor Geert Plender. Erna Kijk in de Vegte behaalde in haar thuisprovincie Overijssel bijna de helft van haar totaal aantal punten en was daarmee de best scorende.

In de verdeling per geslacht is weinig verschil te merken. Beide sekse kiezen voor Jorrit Bergsma en Alain Gloor op één en twee. De mannen kiezen vervolgens hetzelfde als het gemiddelde. De vrouwen kiezen Pieter-Jan van Eck op plek drie, voor Roy Boeve die vierde staat. Tessa Kortekaas wordt door de vrouwen de vijfde plek toebedeeld.