Schaatspeloton.nl - Nieuws - Seizoensverkiezing: Jan Maarten Heideman Beste Rijder van 2006/2007

Seizoensverkiezing: Jan Maarten Heideman Beste Rijder van 2006/2007

geplaatst donderdag 29 maart 2007 om 22:38:00 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (Proteq) is de Beste Marathonschaatser van het Seizoen 2006/2007. Dit vinden de lezers van deze site. In de Schaatspeloton.nl Seizoensverkiezing verdiende de winnaar van de Essent Cup en The Greenery Six 590 punten. Hiermee blijft de klassementsrijder uit Oldebroek de Franse natuurijsspecialist Tristan Loy (BAM) net voor, Nederlands Kampioen op kunstijs Ingmar Berga (DSB) eindigt als derde.

Voor Jan Maarten Heideman was 2006/2007 een recordjaar. Voor het eerst won een rijder vijf maal de KNSB Cup en ook de vierde eindzege in The Greenery Six was een unicum. Voor de 70e maal won Heideman een kunstijsmarathon en hij mocht na de Essent Cupfinale voor de 82e maal de Oranje Trui aantrekken. De stemmers hebben duidelijk waardering voor de rijder die het afgelopen seizoen meer dan ooit aanwezig was. In totaal 94 stemmers kozen de Oldenbroeker in hun top-5 wat hem 590 punten opleverde.

Twee meer stemmers namen Tristan Loy op in hun lijst, maar met een iets lagere waardering kwam de Fransman uit op 534 punten. De eindwinnaar van de eerste KNSB World Grand Prix op natuurijs heeft met zijn sterk aanvallende rijden dit seizoen duidelijk harten veroverd rond het peloton.

Als derde in de verkiezing eindigt Ingmar Berga met 435 punten verdeeld door 83 stemmers. De Nederlands Kampioen op kunstijs en eindwinnaar van het Jongerenklassement in de Essent Cup laat Bob de Vries, op de vierde, en Douwe de Vries, op de vijfde plaats, achter zich.

De keuze van beste marathonschaatser blijkt duidelijk regionaal erg verdeeld te zijn. Jan Maarten Heideman wordt als beste gekozen in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland, maar Friesland is voor Tristan Loy en Alain Gloor en Bob de Vries pakken respectievelijk Groningen en Drenthe. Douwe de Vries wordt het beste geacht in Noord-Holland en Flevoland koos voor Ingmar Berga.

Verder is heel opvallend dat Jan Maarten Heideman vooral zijn stemmen haalt bij de mannelijke volgers. Onder hen is hij duidelijk de eerste, terwijl hij onder de vrouwelijke stemmers pas op de zévende plaats terug te vinden is. Bij de vrouwen gingen de meeste punten naar Douwe de Vries.