Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kurt Wubben en Elma de Vries winnaars Dick van Gangelen Trofee

Kurt Wubben en Elma de Vries winnaars Dick van Gangelen Trofee

geplaatst vrijdag 30 maart 2007 om 22:00:00 op Schaatspeloton.nl

Tijdens het Schaatser van het Jaar-gala in Hilversum hebben Kurt Wubben (TNT Express) en Elma de Vries (DSB) de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt gekregen.

Tijdens het Schaatser van het Jaar-gala in Hilversum hebben Kurt Wubben (TNT Express) en Elma de Vries (DSB) de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt gekregen.

Tijdens het Schaatser van het Jaar-gala in Hilversum hebben Kurt Wubben (TNT Express) en Elma de Vries (DSB) de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt gekregen. Wubben liet Tristan Loy (BAM) en Henk Angenent (TNT Express) achter zich. Elma de Vries verwees pas in de laatste wedstrijd Mireille Reitsma (BTN De Haas/Landjuweel) naar de tweede plaats, Daniëlle Bekkering (DSB) eindigt als derde.

Voor de eerste keer wordt dit jaar de Dick van Gangelen Trofee voor de ‘Marathonschaatser van het jaar' uitgereikt bij de dames. Twee keer eerder al werd de wisselprijs toegekend bij de mannen. Net als voor de heren heeft de Zeeuwse beeldhouwster Marian van Puyvelde ook speciaal voor het damespeloton een bronzen beeldje ontworpen bij de prijs, die is genoemd naar de in 2004 overleden sportverslaggever van het Algemeen Dagblad.

Een jury, die voornamelijk bestaat uit prominente oud-marathonschaatsers, bepaalt aan de hand van een puntenklassement wie bij de dames en de heren het hele schaatsseizoen heen, de meest opvallende rijder(ster) is geweest. Zij kunnen de trofee verdienen op basis van strijd- en aanvalslust, maar ook door bijzondere prestaties, zoals langdurige ontsnappingen of vanwege uitzonderlijk knechtenwerk.

De eerste Dick van Gangelen Trofee werd in het seizoen 2005/2006 gewonnen door Kurt Wubben. Vorig jaar viel de eer te beurt aan Cédric Michaud en dit jaar is het na een spannend slot van het seizoen voor de tweede keer Kurt Wubben.
De tweede en derde plaats leken even ingewikkeld te worden toen Tristan Loy en Henk Angenent (voor het derde jaar op het podium!) met een gelijk aantal punten eindigden. Het juryreglement bepaalt op dat moment echter de volgorde aan de hand van wie de meeste wedstrijden met het maximale aantal punten achter zijn naam heeft staan. (zie hiervoor het eindverslag onderaan deze pagina)

Adembenemend was de slotfase bij de dames, waar de ijzersterke Mireille Reitsma nog aan de leiding ging, toen de jury drie wedstrijden voor het einde besloot vanaf dat moment de puntenverdeling verder geheim te houden tot aan de uitreiking van de prijs.
Pas in de allerlaatste wedstrijd, de finale om de Essent-cup in Assen waar dubbele punten te verdienen waren, viel de beslissing en won Elma de Vries met minimaal verschil de eerste Dick van Gangelen Trofee bij de dames. Maar dat wist toen alleen de jury.

Het prijzengeld van de Dick van Gangelen Trofee is bij de dames en de heren exact hetzelfde: de winnaar ontvangt € 1500, nummer twee krijgt € 750 en voor nummer drie is er € 250.