Schaatspeloton.nl - Nieuws - Weissensee-icoon Tine Koehoorn overleden

Weissensee-icoon Tine Koehoorn overleden

geplaatst donderdag 15 mei 2008 om 23:03:44 op Schaatspeloton.nl

Tine Koehoorn als vrijwilligster actief op de Weissensee.

Tine Koehoorn als vrijwilligster actief op de Weissensee. (bron: Foto: Glenn Wassenbergh)

Dinsdag is op 78-jarige leeftijd in Zeist Tine Koehoorn overleden. Koehoorn was al meer dan dertig jaar aanwezig bij Alternatieve Elfstedentochten overal ter wereld. Op de Weissensee was zij vaak prominent aanwezig op verzorgingsposten rond het schaatsevenement. Tine Koehoorn was al lange tijd ziek. In het vooruitzicht van haar naderende einde werd de grote toertocht op de Weissensee afgelopen seizoen omgedoopt in Tine Toer.

Het bericht van het overlijden van Tine Koehoorn werd bekend gemaakt door de Stichting Wintersporten de organisator van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. "Tine Koehoorn en de Alternatieve Elfstedentochten waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij was meer dan dertig jaar aanwezig bij Alternatieve Elfstedentochten overal ter wereld. In Canada, Verenigde Staten, Finland, Polen, Mongolië, Japan en uiteraard de Weissensee. In haar ‘jonge' jaren als actief schaatsster. Haar prijzenkast puilde uit van de vele medailles en herinneringen. Vrienden had zij all over the world." Aldus de organisatie.

Vrijwilliger
Nadat het schaatsen bij Koehoorn minder ging vanwege een heup die haar in de steek liet, was zij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat prominent aanwezig op de verzorgingsposten om haar honderden vrienden te voorzien van een soep, dranken, mandarijnen en krentenbrood.

"De onschatbare herinneringen aan haar schaatsactiviteiten bewaarde zij in de talloze fotoalbums waarvan we er enkele mochten bekijken tijdens een bezoek medio november 2007." Aldus het bestuur van de SWS die Tine Koehoorn bezocht nadat ze hadden vernomen dat zij ziek was en dat Weissensee 2008 volgens haar prognose haar laatste jaar op haar zo geliefde Weissensee zou zijn. "Helaas is de voorspelling uitgekomen. Te vroeg."

Tine Toer
De toertocht van 29 januari 2008 werd door de organisatie omgedoopt tot Tine Toer en kreeg een bijzonder tintje. 's Morgens om zeven uur mocht de oud-onderwijzeres het startschot lossen voor de naar haar vernoemde toertocht. Een emotioneel moment; bijna 1300 toerrijders die ‘La Koehoorn' passeerden. En voor iedereen was er een "Zet 'm op", "Doe je best" of "Tot straks!". Direct na de start vertrok Tine Koehoorn richting de eerste verzorgingspost, speciaal omgedoopt tot de ‘Tine Verzorgingspost'.

"Een dag voor de ‘Tine Toer' werd dit nieuws pas bekend gemaakt tijdens de rijdersbijeenkomst in de grote tent. Tine was zichtbaar geraakt door de vernoeming van de tocht, zeker toen ze ook nog op het podium in de grote tent werd gevraagd. Het uitbundige applaus van de uitpuilende feesttent was helemaal voor Tine. Dat eerbetoon verdiende zij als het icoon van de Alternatieve Elfstedentochten." Blikt de organisatie terug. "Als speciale gast van de SWS genoot ze met volle teugen van haar laatste Weissensee. Van 's morgens vroeg totdat de laatste deelnemer binnen was, stond ze eind januari nog op het ijs. Om mandarijnen te pellen, soep, AA Drink of thee uit te delen en om een bemoedigend woordje mee te geven. Het liefst wilde ze geen rust nemen. Doorgaan, doorgaan. Je moest haar dwingen om even pauze te nemen en een broodje te eten. 's Avonds was het nog lang niet genoeg. Alsof ze nog twintig was, danste ze in de grote feesttent op de tafels. Hoe je haar zou moeten typeren? Tja, Tine was Tine. En niet anders."

Afscheid
Het bestuur van de Stichting Wintersporten: "We nemen afscheid van Tine op dinsdag 20 mei om 13.00 uur tijdens de crematieplechtigheid op Den en Rust in Bilthoven. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, bent u welkom. We zullen haar missen."