Schaatspeloton.nl - Nieuws - Assense winst voor Arjan Stroetinga en Elma de Vries

Assense winst voor Arjan Stroetinga en Elma de Vries

geplaatst zaterdag 30 december 2006 om 23:49:00 op Schaatspeloton.nl

Mireille Reitsma (BTN de Haas/Landjuweel) en Elma de Vries (DSB) in de aanval.

Mireille Reitsma (BTN de Haas/Landjuweel) en Elma de Vries (DSB) in de aanval.

De twaalfde Essent Cupwedstrijd in Assen is gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam). De Oldeberkoper klopte Douwe de Vries (Time Out Sport) en ploeggenoot Bob de Vries (BAM Schaatsteam) in de eindsprint van een twaalfmans kopgroep. Elma de Vries (DSB) klopte medevluchtster Mireille Reitsma (BTN de Haas / Landjuweel) en pakte zo de dagzege.

Topcompetitie
De twaalfde wedstrijd in de Topcompetitie leek vooraf in het teken te staan van de laatste degradatie uit deze klasse. Adformatie/Kras Reizen, op de dertiende plek vooraf op de schopstoel, kwam echter door ziektes met slechts twee rijders gehavend aan de start. Eigenlijk kon de geel-zwarte ploeg geen moment meer echt kans maken op lijfsbehoud, en degradeerde na afloop dan ook naar de A Divisie.
Voordat dit echter het geval was werd er door het peloton een niet onaantrekkelijke wedstrijd op het ijs gebracht. In het eerste deel van de wedstrijd leek het peloton nog in doffe wedstrijd naar de massasprint te rijden. Vervolgens werd de wedstrijd opengebroken en kwamen verschillende aanvallers in stelling. Uiteindelijk slaagde een twaalfmans groep erin het peloton te dubbelen, met daarin de belangrijkste rijders voor het klassement. Henk Angenent (TNT Express) en Sandor Stuut (PGM Bakker Vastgoed) waren te laat om met deze groep mee te rijden en probeerde samen de achtervolging in te zetten. Nadat Sandor Stuut moest afhaken in deze achtervolging liet Kurt Wubben (TNT Express) zich afzakken om zijn ploeggenoot van hulp te voorzien. Henk Angenent was echter vandaag niet in die vorm dat deze actie kans van slagen had en moest de strijd opgeven. Kurt Wubben kwam van deze achterstand knap weer terug bij het peloton. De pelotonspurt na 90 ronden werd gewonnen door Roel van Hest (DSB) die zo dertiende werd.
In de finale probeerde René Ruitenberg (Safan/Foekens) solo de aanval aan te gaan. Het gaat wat hij slaagde was echter niet groot en een sprintende kopgroep kwam in de laatste ronde over hem heen. Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) won vervolgens deze sprint en pakte zo zijn eerste zege dit seizoen. Douwe de Vries (Time Out Sport) werd tweede, Stroetinga's ploeggenoot Bob de Vries (BAM Schaatsteam) werd derde. Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) op de vierde en Jan Maarten Heideman (Proteq) op de vijfde plaats hadden meer oog voor elkaar en lieten hiermee de dagzege lopen.

Dames
Bij de Dames was het een trio dat de knuppel aan het eind van de wedstrijd in het hoenderhok gooide. Mireille Reitsma (BTN de Haas / Landjuweel), Elma de Vries (DSB) en Liesbeth Hijlkema (Nicolai-Lourens & Tabak). Die laatste moest echter haar medevluchters laten lopen. Reitsma en De Vries slaagde erin weg te blijven voor het peloton en mochten gaan strijden om de zege. Elma de Vries is duidelijk de beter sprintster van de twee en pakte zo ook de zege. Mireille Reitsma, het hele seizoen al sterk aanvallend rijdend, moest genoegen nemen met de tweede plek. Daniëlle Bekkering (DSB) won de pelotonsprint en eindigde zo op de derde podiumplek.

A Divisie
De wedstrijd in de A Divisie werd halverwege beslist toen een negenmans kopgroep erin slaagde het peloton te dubbelen. Later viel Melvin van Zanten (Bouw Consulting Twente) terug uit deze groep waardoor nog een achttal overbleef. Hiervan ging Andre Withaar (De Hypotheker) in de finale een solo ontsnapping aan. Pieter Albada (De Haan Westerhoff / VrieService) ging in de achtervolging maar kon Withaar niet meer bijhalen, waardoor de Groninger de wedstrijd won. Roy Boeve (De Hypotheker) won de sprint van de achtervolgende groep en behaalde de derde plek.

B Divisie
In de B peloton viel de terugkeer van Shinta Kobayashi in het Nederlandse schaatspeloton op. De Japanner toonde aan duidelijk bij de beter op de baan te behoren en eindigde uiteindelijk op de vijfde plek. De hele wedstrijd was aantrekkelijk in de B Divisie. Langebaanschaatser Sicco Janmaat maakte in de wedstrijd solo de oversteek van een kopgroep naar het peloton. Later volgde Peter Agten (AAVAS subsidie&administratie) dit voorbeeld waardoor dit duo in de finale mocht gaan strijden om de zege. Hierbij toonde Sicco Janmaat aan dat hij het tactisch inzicht van een marathonschaatser nog te missen. Hij verloor in de pelotonspurt zijn vluchtgenoot uit het oog waardoor deze met een 75 meter voorsprong aan de finale vijf ronden mocht beginnen. Peter Agten liet zich dit niet meer afnemen en won solo de wedstrijd. Sicco Janmaat eindigde op de tweede plek. Gary Hekman (Wildkamp Maple) won de pelotonsprint en werd derde.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Zware omstandigheden in Assen. Hoge temperatuur en in de verste verte geen vorst op deze een na laatste dag van 2006. Henk Angenent probeerde vanaf het begin iets te forceren door speldenprikken uit te delen. Een tactische race met veel aftasten in de eerste helft van de wedstrijd. Met nog iets meer 50 ronden te gaan ontstond een kopgroep van 14 en tenslotte 12 man, waarin onder leiding van Cédric Michaud, Bob de Vries, Ingmar Berga en Jan van Oosterom hard werd gereden. Henk Angenent en Sandor Stuut probeerden, nadat ze de slag hadden gemist, alsnog de oversteek naar de kopgroep te maken. Er volgde een boeiend kijkspel toen Kurt Wubben liet zich uit het peloton zakken om de alleen overgebleven Angenent naar het peloton en de kopgroep te slepen. Henk moest passen, waarna Kurt zonder hem weer aansloot bij het peloton. Jan van Oosterom, maar vooral de BAM-ploeg met Willem Hut en Bob de Vries gaven kleur aan het slot van de wedstrijd.

5 pnt: Bob de Vries
4 pnt: Jan van Oosterom
3 pnt: Cédric Michaud
2 pnt: Henk Angenent
1 pnt: Kurt Wubben

Dames
Ook bij de dames was het een mooie wedstrijd om naar te kijken. Na een rustige start met wat speldenprikjes was er even een serieuze ontsnappingspoging van Lucy Hutten-Witteman en Linda Verdouw. Ze slaagden erin een aantal ronden een redelijke voorsprong op te bouwen maar werden door een tussentijdse puntensprint en kopwerk van een aantal prominente dames weer ingelopen door het peloton. Met nog ongeveer 20 ronden te gaan was er een ontsnappingspoging van Elma de Vries. Zij kon nog worden bijgehaald door Mireille Reitsma. Samen kop over kop presteerden ze het een voorsprong van een halve ronde te pakken. Het peloton kon hen door het goede samenwerken niet meer achterhalen. Derhalve zijn Elma en Mireille met de meeste punten beloond.

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Mireille Reitsma
3 pnt: Maria Sterk
2 pnt: Lucy Hutten-Witteman
1 pnt: Linda Verdouw