Schaatspeloton.nl - Nieuws - Radio 1 Journaal in teken van Elfstedentocht

Radio 1 Journaal in teken van Elfstedentocht

geplaatst vrijdag 29 december 2006 om 21:26:00 op Schaatspeloton.nl

Het NOS Radio 1 Journaal besteed zaterdag van 12:00 tot 18:30 uur aandacht aan de laatste Friese Elfstedentocht, nu bijna 10 jaar geleden. Naast een terugblik op de tocht van 4 januari 1997 met diverse betrokkenen wordt ook antwoord gezocht op de vraag of er ooit nog een Elfstedentocht zal plaatsvinden.

Elk uur bevat een reportage of live gesprek over de Elfstedentocht van 1997. Er is onder meer een gesprek met winnaar Henk Angenent en met de beste vrouw in 1997, Klasina Seinstra. Verder een interview met marathonschaatser Jan Maarten Heideman die nu furore maakt op de kunstijsbanen en met Henk Kroes, de voorzitter van de Vereniging Friesche Elfsteden. Bert Verduin werd in 1997 nummer 3 bij de mannen. Iedereen herinnert zich nog de millimetersprint tussen Henk Angenent en Erik Hulzebosch. Maar hoe verging het Bert Verduin als de nummer 3? En, wordt de Elfstedentocht ooit nog verreden? Het klimaat verandert. Krijgen we in de toekomst nog wel strenge winters? Het KNMI geeft uitsluitsel. Presentatie: Bert van Slooten, Joost Vullings en Jürgen van den Berg.

De uitzending van het Radio 1 Journaal is onderdeel van het Elfstedenproject van de publieke omroepen. Eerder verscheen al de ‘Elfstedenwiki' van het themakanaal /Geschiedenis waarop de komende tijd verhalen zullen verschijnen.

Programma Efstedenproject
Een schaatsquiz op de /Geschiedenis-website (3 januari) Een Elfsteden-themaweek op het /GeschiedenisTV themakanaal (24 februari t/m 2 maart)
De radiodocumentaire Fata Morgana in een sneeuwwoestijn (25 februari in OVT) Een anderhalf uur durende tv-uitzending onder leiding van Jeroen Pauw over de geschiedenis van de Elfstedentocht (De Avond van de Elfstedentocht op zondag 25 februari van 20.20-22.00 uur op Nederland 2)