Schaatspeloton.nl - Nieuws - Grand Prix locaties melden ijs

Grand Prix locaties melden ijs

geplaatst vrijdag 29 december 2006 om 10:16:00 op Schaatspeloton.nl

Er wordt geschaatst op de Weissensee. IJsmeester Norbert Jank prepareert hier een begaanbare ijsbaan.

Er wordt geschaatst op de Weissensee. IJsmeester Norbert Jank prepareert hier een begaanbare ijsbaan. (bron: Stichting Winter Marathon)

De organisatoren van de wedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk en het Runnmeer in Zweden lijken over elkaar heen te buitelen met goed ijsnieuws. Hiermee willen zij de speculaties die in Nederland zijn ontstaan door de ongewoon warme winter in Europa de kop in te drukken. Beide wedstrijden vinden volgende maand plaats.

Op de Oostenrijkse Weissensee bij Techendorf wordt ondertussen geschaatst op het zo genoemde kleine meer ten westen van de brug. IJsmeester Norbert Jank heeft daar een 4 kilometer lange baan van 12 meter uitgezet waar inmiddels al op geschaatst wordt. De wedstrijden op de Weissensee lijken in elk geval geen gevaar te lopen. De organisatoren melden een ijsdikte van 15 centimeter op het kleine meer. Of er op het grote meer ten oosten van de brug geschaatst gaat worden dit jaar is nog maar de vraag.

Op een gedeelte van het Zweedse Runnmeer, het kleinere Osjönmeer, ligt inmiddels 8 centimeter ijs. Volgens de plaatselijke organisatie zijn de temperaturen bij dit meer altijd 5 tot 8 graden lager dan gemeten in Borlänge waar voor de komende week nachtvorst wordt voorspeld en overdag lichte dooi. Volgens de plaatselijke ijsmeester zal het geen probleem zijn om op 18 en 20 januari de KNSB Grand Prix wedstrijden te verrijden.

De laatste dagen ging in Nederland de geruchten dat door de uitzonderlijk milde winter in heel Europa het met name voor de Zweedse wedstrijd moeilijk kon worden. Met dit ijsbericht, met uitleg, lijkt de organisatie dit te willen ontkrachten.