Schaatspeloton.nl - Nieuws - Plender en Van der Wal winnen in Amsterdam

Plender en Van der Wal winnen in Amsterdam

geplaatst zaterdag 23 december 2006 om 20:49:00 op Schaatspeloton.nl

Geert Plender (Safan/Foekens) wint de elfde Essent Cupwedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Geert Plender (Safan/Foekens) wint de elfde Essent Cupwedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. (bron: Glenn Wassenbergh)

Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan heeft Geert Plender (Safan/Foekens) zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau gewonnen. In de elfde Essent Cupwedstrijd was de rijder uit Kamperveen sneller dan zijn vluchtmakkers Henk Angenent (TNT Express) en Tristan Loy (BAM Schaatsteam). Bij de Dames was Foske Tamar van der Wal (Aegon) de winnares.

Topcompetitie
In Amsterdam was er ruimte voor aanvallers. Meerdere ontsnappingen kregen enige ruimte, zolang er maar niet een van de klassementsstrijders bij zat. Een ontsnapping halfkoers leek kans te maken totdat Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) de jump naar de groep waagde. Dit werd niet getolereerd door de Proteq-formatie en de hele groep werd teruggepakt. Niet veel later slaagde een ontsnapping van Henk Angenent en Joost Juffermans (beide TNT Express), Tristan Loy (BAM Schaatsteam) en Geert Plender (Safan/Foekens) er wel in vooruit te blijven. Rond ging het niet direct en toen Angenent de snelheid in de kopgroep verhoogde om, met hulp van zijn afgezakte ploeggenoot Kurt Wubben, de staat van het peloton te bereiken moest Joost Juffermans juist lossen. Het overgebleven drietal kwam, later ook met steun van René Ruitenberg (Safan/Foekens), rond en mochten uiteindelijk gaan strijden om de dagzege. De pelotonspurt om de vierde plaats werd gewonnen door Jan Maarten Heideman (Proteq) die onbedreigd zijn leiding in het Algemeen Klassement behoudt.
In de finale vijf ronden van de wedstrijd bleef het drietal bijeen en moest er gesprint worden om de dagzege. Hierin was Geert Plender zijn vluchtgenoten te sterk af en behaalde zo zijn eerste overwinning op het hoogste plan. Henk Angenent eindigde op de tweede plaats, de non-sprinter Tristan Loy eindigde op de derde podiumplek.
De formatie van De Hypotheker degradeerde, zoals verwacht, naar de A Divisie. In het steeds kleiner wordende peloton zal volgende week waarschijnlijk tussen de ploegen van Adformatie/Kras Reizen (13e met 494 punten), InterCarParts.nl (12e met 512 punten) en Buderus (11e met 515 punten) gestreden moeten worden tegen de laatste degradatieplaats. Vanaf de MM Guide-Regio Bank formatie, die met 543 punten op de 10e plek staat, lijken de ploegen enigszins veilig. Zeker van belang zal zijn welke ploegen volledig aan de start kunnen verschijnen en hoe groot het peloton in Assen nog zal zijn. De formatie van Time Out Sport had vandaag een drietal rijders, Bertjan van der Veen, Miel Rozendaal en Jeroen de Vries, op de Canarische Eilanden zitten voor een trainingsstage en startte dus maar met twee man. De PGM Bakker Vastgoed had te maken met blessures en ziektes en kwam in Amsterdam gehalveerd aan de start.

Dames
Bij de Dames was Foske Tamar van der Wal (Aegon) weer aanwezig, dit in tegenstelling tot haar ploeggenoten en Gretha Smit (Telfort) die in Heerenveen deelnemen aan het NK Allround. Een andere deelneemster aan dat langebaankampioenschap, Helen van Goozen (Asics/Right to Play), was in Amsterdam wel aanwezig. Dat Foske Tamar van der Wal weer terug is toonde de Nederlands Kampioene door duidelijk de sprint om de zege te winnen. Elma de Vries (DSB) werd tweede, Helen van Goozen werd derde.

A Divisie
De A Divisiewedstrijd werd in Amsterdam gewonnen door Frank Woltman (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed). De Drent was de sterkste van een kopgroep van 17 man die omvangrijker was dan het overgebleven peloton. De twee weken terug gedegradeerde Douwe Bierma (De Haan Westerhoff / VrieService) eindigde als tweede, Frank Verheijen (Viks Parket) werd derde.

B Divisie
Ook in de B Divisie ging een groep rond. Uit deze negenmans groep was in de finale Joost de Ouden (Mijnten-Bont) de snelste. De Utrechter bleef klassementsleider Karlo Timmerman (Timmerman Transport) en Peter Nauta (ECN-Azzuri) voor.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Of het de naweeën waren van de zesdaagse of een kerstreces, de rijders konden er in Amsterdam niet voor zorgen dat het publiek warm werd van de spanning. Pas in het laatste kwart van de wedstrijd kregen de mannen die de wedstrijden altijd wel kleur geven, de handen op elkaar en pakten een ronde voorsprong.
Wie daar uiteraard bij zat was de Fransman Tristan Loy, die al ver voor de start op het ijs was om zich goed warm te rijden, wat dus niet voor niets bleek. De TNT ploeg, altijd garant voor strijd, was met Joost Juffermans en Henk Angenent present, al was Joost tijdens de koers iets té enthousiast geweest en moest in de finale passen. De verrassende winnaar Geert Plender zat niet 'toevallig' in de kopgroep. Hij rijdt het hele seizoen al opvallend en is als debutant een veelbelovende aanwinst in het peloton.
Dan zijn er dit seizoen ook al de eerste ontwikkelingen rond sponsorcontracten voor volgend jaar en dus zijn er rijders genoodzaakt om zich te laten zien. Dat is altijd positief voor het koersverloop. Opvallendste rijder in deze was Ralf Zwitser die vele malen probeerde weg te rijden maar niet de ruimte kreeg waar hij op hoopte.

5 pnt: Tristan Loy
4 pnt: Henk Angenent
3 pnt: Kurt Wubben
2 pnt: Geert Plender
1 pnt: Peter Baars

Dames
Helaas was het deze keer bij de dames een minder aantrekkelijke wedstrijd. Er werden wel diverse pogingen tot aanvallen gedaan maar het liep niet uit op een kopgroep, zelfs niet voor een paar ronden. Regelmatig in de aanval en goed van voren rijdend waren Mireille Reitsma en Elma de Vries. Ook Esther Hilberink deed een paar keer solo een uitlooppoging. Lieke Splinter liet zich goed zien voorin het peloton en reed oplettend. Net als Kitty Meeth deed zij een paar keer een poging om een kopgroep te formeren. Helaas voor Mireille Reitsma een val in de laatste bocht, toch een verdiende vijf punten voor haar.

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Elma de Vries
3 pnt: Esther Hilberink
2 pnt: Kitty Meeth