Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman, Bekkering en Timmerman winnen The Greenery Six

Heideman, Bekkering en Timmerman winnen The Greenery Six

geplaatst zondag 17 december 2006 om 00:11:00 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (Proteq), eindwinnaar van The Greenery Six 2006/2007.

Jan Maarten Heideman (Proteq), eindwinnaar van The Greenery Six 2006/2007.

Na afloop van de finale van The Greenery Six konden Jan Maarten Heideman (Proteq), Daniëlle Bekkering (DSB) en Karlo Timmerman (Timmerman Transport) gehuldigd worden als eindwinnaars. De strijd bij de A Divisie was in Alkmaar tot op de laatste meter spannend tussen de leider Andrès Landman (MM Guide-Regio Bank) en de uiteindelijke winnaar Jan Maarten Heideman.

A Divisie
De wedstrijd in de A Divisie was spannend tot op het laatste rechte stuk. Andrès Landman (MM Guide-Regio Bank), die vrijdag in Den Haag het Spruitjespak had overgenomen van Cedric Michaud (Nefit HR Ketels), mocht niet meer dan twee punten verliezen op Jan Maarten Heideman (Proteq) die op de tweede plaats zat. Het tweetal zat de hele wedstrijd aan elkaar geplakt en ook op de laatste meters was dat nog het geval. De Proteq-formatie probeerde het peloton bijeen te houden zodat de bonuspunten voor de top-5 nog in de markt waren voor Heideman. Hier slaagde zij in en in de finale ging de sprint tussen het uitgedunde peloton. Jan Maarten Heideman hield het gat goed dicht waardoor Andrès Landman in de bocht niet langszij kon komen en op het rechte stuk kwam de in het Spruitjespak rijdende Amsterdammer net te kort. Jan Maarten Heideman won de wedstrijd en daarmee The Greenery Six, Andrès Landman werd tweede in zowel het dag- als algemeen klassement. In de daguitslag kwam Douwe de Vries (Time Out Sport) als derde over de streep, Kurt Wubben (TNT Express) werd vierde en eindigde zo op de derde plek in de eindrangschikking.
Cedric Michaud reed na het verlies van zijn Spruitjespak vandaag wel mee. Zijn rijden in Alkmaar leek echter meer op een protest, de Fransman kwam op één moment na niet uit de laatste positie en sprintte niet mee om de zege. Pas op het moment dat een groep achter uit het peloton moest lossen sprong Michaud naar het peloton om vervolgens ook daar opnieuw de laatste plaats in te nemen.
Het laatste Spruitjespak ging op De Meent dus naar Jan Maarten Heideman. Bob de Vries (BAM Schaatsteam) legde beslag op het Wit, Pascal Briand (Power-play.nl) won het Groen. Voor Jan Maarten Heideman was het de vierde eindzege in The Greenery Six. Na winst in de eerste Greenery Six competitie in 1998 is Heideman nu dus ook de laatste winnaar van deze zesdaagse.

Dames
In de Dames wedstrijd was op enkele speldenprikjes van Gretha Smit (Telfort) na geen echt serieuze aanval te bespeuren. De wedstrijd eindigde dan ook in een eindsprint waarin opnieuw Daniëlle Bekkering (DSB) de wedstrijd won. Mischa Top (BTN de Haas/Landjuweel) werd tweede en Frederieke Sagurna (Experts-In-Speed) kwam als derde over de streep. De Duitse Sagurna werd echter door de jury gedeclasseerd vanwege onreglementair sprinten. Helen van Goozen nam hiermee de derde plek over.

Met zeges in vier van de vijf etappes van The Greenery Six won Daniëlle Bekkering het Spruitjespak. Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) eindigde op de tweede plek in de eindrangschikking waarin Elma de Vries (DSB) de derde plek op eiste. Voor Bekkering was het de derde eindzege in The Greenery Six. De eerste editie van The Greenery meerdaagse voor vrouwen, toen nog een tweedaagse, werd gewonnen door Sandra de Ronde, tegenwoordig de vrouw van Andrès Landman die dus ook een cirkel rond had kunnen maken vandaag mocht hij gewonnen hebben.

B Divisie
De winst in de finale van The Greenery Four in de B Divisie ging in tegenstelling tot bij de A-rijders en Dames niet naar de eindwinnaar van de meerdaagse. Een drietal rijders viel aan en kreeg de ruimte van het peloton. Rob Busser (Free-Wheel), Bart Hakkenberg (Groenehartsport.nl) en Joost de Ouden (Mijnten-Bont) slaagde erin het peloton te dubbelen. De sprint van het peloton werd gewonnen door klassementsleider Karlo Timmerman, die daarmee de eindzege veilig stelde. In de finale durfde Bart Hakkenberg de strijd aan te gaan en vertrok solo in de aanval. Zijn mede vluchters kwamen niet meer terug en de winst in The Greenery Four finale ging zo dus naar Bart Hakkenberg. Rob Busser eindigde als tweede, Joost de Ouden werd derde.
De eindzege ging dus naar Karlo Timmerman, Ties Wielinga (De Jong-Teka) legde beslag op de tweede en Peter Nauta (ECN-Azzuri) werd derde.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
De smaakmaker van de zesdaagse, Tristan Loy, reed ook in de finale weer ijzersterk en was bij elke ontsnapping present, of hij probeerde het in z'n eentje. De meeste punten dus weer voor de Fransman. Henk Angenent en Kurt Wubben wensten zich niet neer te leggen bij 'slechts' brons, en deden er alles aan om de rest op een ronde te zetten, wat door de ploeg van Heideman en in het bijzonder Peter Baars, steeds weer werd verijdeld. Ook punten voor hen. Mooie strijd dus in Alkmaar en goed was ook te zien dat Casper Helling na zijn blessure weer goed terug is en op tijd fit lijkt te zijn voor het (vooralsnog alleen buitenlandse) natuurijs. Dat zal zeker voor boeiende wedstrijden zorgen met al deze mannen in vorm.

5 pnt: Tristan Loy
4 pnt: Henk Angenent
3 pnt: Kurt Wubben
2 pnt: Casper Helling
1 pnt: Peter Baars

Dames
De finalewedstrijd van de dames was een echt kat en muis spel. De vraag was welke dame er nog iets zou ondernemen, wat zou Daniëlle Bekkering doen met haar leidende positie? Zij schaatste, zoals altijd, sterk, controlerend en zeker niet afwachtend. Bekkering hield het tempo meerdere malen hoog. Daar tegenover ondernam Gretha Smit vele pogingen om los te komen van het peleton, wat echter door de sterk rijdende DSB-formatie werd ontkracht.
Door haar aanvallende rijstijl kreeg Gretha haar vijf punten voor de Dick van Gangelen Trofee en Daniëlle vier. Verrassend was het rijden van Kim van Duivenvoorde. Zij probeerde een paar keer alleen weg te rijden en verdiende hiermee drie punten voor het klassement.

5 pnt: Gretha Smit
4 pnt: Daniëlle Bekkering
3 pnt: Kim van Duivenvoorde
2 pnt: Karin Maarse
1 pnt: Elma de Vries