Schaatspeloton.nl - Nieuws - Angenent valt aan en wint, sprintzege Bekkering

Angenent valt aan en wint, sprintzege Bekkering

geplaatst zaterdag 9 december 2006 om 23:18:00 op Schaatspeloton.nl

Henk Angenent (links, TNT Express) en Bertjan van der Veen (rechts, Time Out Sport) in sur place over het ijs van Thialf. Henk Angenent pakt vervolgens de zege.

Henk Angenent (links, TNT Express) en Bertjan van der Veen (rechts, Time Out Sport) in sur place over het ijs van Thialf. Henk Angenent pakt vervolgens de zege.

Op het snelle ijs van Thialf hebben zaterdag Henk Angenent (TNT Express) en Daniëlle Bekkering (DSB) de tiende Essent Cupwedstrijd gewonnen. Angenent klopte, na een zeer aanvallende wedstrijd, in de sprint zijn medeaanvaller Bertjan van der Veen (Time Out Sport). Bekkering was de sterkste van de Dames in de massaspurt.

Topcompetitie
Bram Sikma (De Haan Westerhoff / VrieService) leek vanaf de start zijn in degradatiestrijd verkerende formatie de goede weg te wijzen door in de aanval te gaan. Dit was echter nog maar het begin van een snelle en aanvallende wedstrijd op het ijs van Thialf. En uiteindelijk was het juist de ploeg van Bram Sikma die na The Greenery Six niet meer terug mag komen in het topcompetitiepeloton.
Het viel op momenten nog stil in het peloton, maar dit leek enkel een korte adempauze te zijn tussen de verschillende aanvallen door. Aanvallen van Arjan Smit (Nefit HR Ketels) en enkele groepjes van erkende aanvallers bepaalde het beeld van de wedstrijd. Voordelig voor deze aanvallers was zeker dat Jan Maarten Heidemans superknecht Peter Baars (Proteq) vroeg in de wedstrijd moest afhaken.
Uiteindelijk kreeg in het slot van de wedstrijd een zesmans kopgroep de ruimte om enigszins weg te lopen bij het peloton. Dat deze groep de ruimte kreeg was zeker ook te danken aan de aanwezigheid van Ruud Borst (Proteq) in hun midden. Borst moest echter later na een tempo versnelling van Henk Angenent (TNT Express) uit de kopgroep lossen, evenals Jan van Oosterom (Safan/Foekens), Alain Gloor (Power-play.nl) en Joost Juffermans (TNT Express). Waarbij de laatste twee tot het einde voor het peloton uit konden blijven strijden. Zij reden echter voor de derde plek, want het tweetal Henk Angenent en Bertjan van der Veen (Time Out Sport) wist met hulp van hun ploeggenoten aan te sluiten bij het peloton.
Joost Juffermans won de sprint van Alain Gloor en eindigde zo als derde. Achter het tweetal kwam in de pelotonspurt Cedric Michaud vallend over de eindstreep na een aanvaring met Douwe de Vries (Time Out Sport). Michaud werd door de jury vanwege onregelmatig sprinten gedeclasseerd naar de laatste plek van het peloton. Was dit niet gedaan dan zou het voor de jury ook zeker moeilijk geweest zijn een positie voor de Fransman vast te stellen aangezien hij geen schaats op het ijs had bij de finish.
Na deze perikelen in het peloton deden Angenent en Van der Veen het rustig aan in de finale. Loerend en kijkend naar elkaar ging het tweetal in een surplace over het ijs. Bertjan van der Veen ging als eerste aan en sloeg een klein gat met Angenent. Die kwam echter terug langszij in de laatste bocht en op de laatste 100 meter kwam Angenent eroverheen en pakte zo de zege.
In de pelotonsprint had Roy Boeve (De Hypotheker) zich naar een knappe achtste plaats gestreden. Hiermee deed de Kampenaar een belangrijke duit in het zakje voor de prestatie van zijn ploeg, die voorbij De Haan Westerhoff / VrieService sprong en zo in de topcompetitie blijft.

Dames
De wedstrijd bij de Dames was ook zeker het aanzien waard. Aanvalspogingen van Mireille Reitsma (BTN De Haas/Landjuweel) en Ilse Verkade (Groenehartsport.nl) kregen enige ruimte maar leken geen moment in staat een lang leven te hebben. Meest opvallend was het optreden van de Van der Wiel-formatie. Na een val van Andrea Sikkema (Van der Wiel) werd de voltallige ploeg naar achter gedirigeerd om de kopvrouwe te helpen terug te komen. Na een volwaardige ploegenachtervolging en de opoffering van Miranda van Bergeijk (Van der Wiel) slaagden zij hierin. Zo kon Sikkema meesprinten in de massasprint waarin zij uiteindelijk 15e eindigde.
Daniëlle Bekkering (DSB) won deze massasprint door Elma de Vries (DSB) naar de tweede en een zeer sterk sprintende Duitse Friederieke Sagurna (Experts-In-Speed) naar de derde plaats te verwijzen.

A Divisie
Vroeg in de wedstrijd ging een vijfmans kopgroep rond in de A Divisie wedstrijd. Jasper van Tol (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed), Melvin van Zanten (Bouw Consulting Twente), Frank Verheijen (Viks Parket), Erik-Jan Spijkerman (Burggraaf 123 VCA) en Ruud Aerts (Beelen Sloopwerken) gingen strijden om de zege in deze divisie. Ruud Aerts ging de strijd aan maar werd op de streep nog bijgehaald door de sprintende kopgroep. Melvin van Zanten won zijn tweede A Divisie wedstrijd, Frank Verheijen eindigde als tweede, Jasper van Tol werd derde.

B Divisie
In de B Divisie ging de strijd aan het eind van de wedstrijd tussen een dertiental rijders die het peloton op een ronden hadden weten te zetten. In de finale ontsnapte uit deze groep een aantal rijders op weg naar de finish. Hiervan won uiteindelijk Bart de Vries (Bional/Haak/Jovetra/Haijma) zijn derde wedstrijd dit seizoen. Bart Hakkenberg (Groenehartsport.nl) nam de tweede plek voor zijn rekening. André Klompmaker (Stouwdam) werd derde

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Gelijk vanaf de start was het een aanvallende wedstrijd en werd er op het snelle ijs van Thialf door het peloton hard gereden. Weliswaar volgden er verschillende ontsnappingspogingen maar deze konden vanwege het goede glij-ijs steeds door het peloton worden gepareerd. In de eindfase was Henk Angenent degene die de wedstrijd naar zijn hand zette. Er ontstond een kopgroep, die door het harde kopwerk van Henk Angenent weer deels uit elkaar viel. Met Bertjan van der Veen bleef hij over en samen zetten ze het peloton op één ronde, mede dankzij ploeggenoten die zich uit het peloton lieten afzakken om hen te helpen. Na het afsprinten van het peloton volgde er een spel tussen de beide koplopers. Beiden weigerden kopwerk te doen, keken elkaar argwanend aan en gingen af en toe maar rechtop rijden. Eén ronde voor het eind ging Bertjan van de Veen de sprint aan, maar Angenent haalde hem bij en ging erop en erover. Zo won Henk Angenent niet alleen welverdiend de wedstrijd in Heerenveen, maar ook de vijf punten van de jury.

5 pnt : Henk Angenent
4 pnt: Joost Juffermans
3 pnt: Jeroen de Vries
2 pnt: Kurt Wubben
1 pnt: Jan van Oosterom

Dames
Zoals gewoonlijk lag de ijsvloer in Heerenveen er ook bij de wedstrijd voor de dames weer prachtig bij. Daardoor werd er ook in een hoog tempo gereden. De wedstrijd had een onstuimig begin. De eerste ronde probeerden Elma de Vries en Karin Maarse van het peloton weg te rijden. De grote groep werd direct wakker geschud, met als gevolg dat verscheidene rijdsters al na een aantal ronden de wedstrijd moesten verlaten omdat ze een ronde werden ingehaald. Na vier ronden probeerden Gretha Smit en Maria Sterk te ontsnappen, maar door het hoge tempo lukte het niet om weg te blijven. Beide dames probeerde het later nog een aantal keren. Diverse rijdsters probeerden te ontsnappen, Helen van Goozen, Mireille Reitsma, Maria Sterk, Marja Vis maar het lukte de dames niet om weg te blijven van het peloton. Door de vele uitlooppogingen werd het een boeiende wedstrijd, die eindigde in een massasprint. Daniëlle Bekkering wist de sprint het beste af te maken, gevold door Elma de Vries, die deze avond op de jury de meeste indruk maakte.

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Gretha Smit
3 pnt: Mireille Reitsma
2 pnt: Marja Sterk
1 pnt: Karin Maarse