Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Bekkering blijven winnen

Heideman en Bekkering blijven winnen

geplaatst zaterdag 18 november 2006 om 23:55:00 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (midden, Proteq) klopt in de eindsprint Cedric Michaud (2e, links, Nefit HR Ketels) en Arjan Stroetinga (3e, rechts, BAM Schaatsteam) en wint zo de zevende Essent Cup wedstrijd.

Jan Maarten Heideman (midden, Proteq) klopt in de eindsprint Cedric Michaud (2e, links, Nefit HR Ketels) en Arjan Stroetinga (3e, rechts, BAM Schaatsteam) en wint zo de zevende Essent Cup wedstrijd. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op ijsbaan De Smelt in Assen hebben Jan Maarten Heideman (Proteq) en Daniëlle Bekkering (DSB) hun zegetocht voortgezet. Beide waren de sterkste in de massasprint van de zevende wedstrijd om de Essent Cup. De wedstrijd was, met 51 minuten en 54 seconden, de snelste wedstrijd ooit op een halfoverdekte baan en de vierde snelste overall.

Topcompetitie
De wedstrijd in Assen ging snel zonder echt explosief te zijn. Op geen moment leek een uitlooppoging echt serieus een kans te maken weg te blijven. De groep die hier nog het meest aanspraak op kon maken ontstond in de finale van de wedstrijd. Nadat Henk Angenent (TNT Express) en Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) uit het peloton waren weggesprongen moest Jan Maarten Heideman (Proteq) de sprong solo naar dit tweetal wagen. Dit was mede het gevolg door het afwezig zijn van zijn ploeggenoten in de kop van het peloton. Mogelijk kwam dit door de snelheid van de wedstrijd die al bij het startschot begon met een solo-ontsnapping van Cedric Michaud, later gevolgd door nog enkele ontsnapping waar de formatie van Proteq verdedigend op reed.

Het drietal Angenent, Michaud en de bijgekomen Heideman mocht echter niet wegblijven. De rijders van Time Out Sport reden in dienst van Douwe de Vries (Time Out Sport) het gat naar het trio dicht. Vervolgens kon een massasprint niet meer voorkomen worden. In die sprint was het Jan Maarten Heideman die opnieuw de wedstrijd won. Ditmaal echter niet met de overmacht van eerdere wedstrijden. Vlak achter de Oldebroeker plaatste Cedric Michaud zich op de tweede en Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) zich op de derde plaats.

Pechvogel van de dag was Tristan Loy (BAM Schaatsteam) die tijdens de wedstrijd een van zijn ijzers verloor op het rechte stuk. De Fransman kwam ten val en moest de wedstrijd ‘zonder veel erg' staken. In het tussensprintklassement deed Joost Vink (PGM Bakker Vastgoed) goede zaken. Hij liep negen punten in op leider Alain Gloor (Power-play.nl) en lijkt nu de belangrijkste concurrent te worden voor de Zwitserse leider. Dit mede omdat de nummer twee van dit klassement, Kurt Wubben, volgende week op de World Cup langebaan in Moskou voor Nederland de 10 kilometer zal rijden. Viks Parket wist vandaag geen punten te scoren en zal degraderen naar de A Divisie.

Zoals gezegd was de wedstrijd op De Smelt erg snel. Jan Maarten Heideman legde de wedstrijd af in 51 minuten en 54 seconden. In de ranglijst van snelste marathons ooit, die wij op deze site twee weken geleden publiceerde, neemt deze wedstrijd de vierde plaats in. Hiermee is het eveneens de snelste marathon ooit op een halfoverdekte baan.

Dames
De wedstrijd bij de Dames was vergelijkbaar met die van de Topcompetitie. Vanaf het begin leek geen groep kans te maken weg te komen. En uiteindelijk eindigde de wedstrijd dan ook in een massaspurt. Dat hierin opnieuw Daniëlle Bekkering (DSB) als winnaar mocht worden gehuldigd mag geen verbazing heten. Al leek Helen van Goozen (Asics/Right to Play) met nog een halve ronde te gaan en enkele meters voorsprong een zeer geduchte concurrente te worden. Uiteindelijk eindigde de rijdster uit Hoogmade echter nog achter Bekkerings ploeggenote Elma de Vries (DSB) op de derde plek.

A Divisie
De A Divisie wedstrijd eindigde ook in een massale eindgalop. Enkele groepen hadden het geprobeerd maar hun ontsnappingen slaagden niet. Tegen het eind van de wedstrijd ging Pieter Albada (De Haan Westerhoff / VrieService) de sprint ruim van te voren aan. Met nog een ronde te gaan ging Albada aan de leiding en gooide, onder het geluid van de luidende bel, de armen in de lucht om de overwinning te vieren. Een ronde te vroeg en daar kon uiteindelijk Melvin van Zanten (Bouw Consulting Twente) van profiteren door de eindsprint 400 meter later te winnen voor Herjan van den Heuvel (vd Hoogen Tegels & San.) en Robert Gaasenbeek (Wessels-BMC-Mijnten).

B Divisie
In de B Divisie was het Peter Nauta (ECN-Azzuri) die zijn eerste zege van het seizoen boekte in Assen. De twee thuisrijders Karlo Timmerman (Timmerman Transport) en Gary Hekman (Wildkamp Maple) moesten genoegen nemen met respectievelijk de tweede en derde plek.

Dick van Gangelen Trofee

Heren:
In een levendige wedstrijd gaf Cedric Michaud vanaf het startschot meteen gas. De toon van de wedstrijd was al direct duidelijk en een boeiende wedstrijd met veel aanvallen volgde. De demarrages van Henk Angenent zijn vol venijn, maar niet splijtend. Kurt Wubben liet zich regelmatig aan het front zien, maar een valpartij en een geslaagde achtervolging kostten veel kracht.
Met nog 20 ronden te gaan leek de goede combinatie te ontstaan voor een geslaagde vlucht. Eindelijk vonden de twee grote aanvallers van de avond, Cédric Michaud en Henk Angenent elkaar. Jan Maarten Heideman, de hele avond attent, overbrugde het gat in zijn eentje. Bertjan van der Veen, sterk terug gekomen na een val, reed ronden lang op kop van het peloton en met nog 15 ronden te gaan was het peloton weer compleet.Joost Juffermans was ook duidelijk aanwezig in het aanvallend geweld van de TNT Express en beloond met een punt. René Ruitenberg gaf met zijn ploeg in de finale gas, maar zij konden Jan Maarten Heideman niet van een mooie overwinning houden.

5 pnt : Cédric Michaud
4 pnt: Henk Angenent
3 pnt: Kurt Wubben
2 pnt: Jan Maarten Heideman
1 pnt: Joost Juffermans

Dames:
Op de ijsbaan in Assen was redelijk wat publiek gekomen om de marathonwedstrijden te aanschouwen. Het was een mooie en aanvallende wedstrijd om naar te kijken. Bij de dames lukte het ondanks de vele pogingen tot ontsnappingen niet om een kopgroep te formeren. Verschillende dames reden aanvallend, waaronder Elma de Vries en Mireille Reitsma, die dan ook werden beloond met respectievelijk 5 en 4 punten. Opvallend was dat Gretha Smit behoudend reed terwijl ze vorige week in Amsterdam nog als de meest aanvallende rijdster werd beloond met 5 punten. De wedstrijd was er niet minder spannend door. Op het laatste rechte stuk van de massasprint ging de strijd tussen Helen van Goozen, Daniële Bekkering en Elma de Vries. Daniëlle Bekkering wist de sprint het beste af te maken, gevolgd door Elma de Vries en Helen van Goozen.

5 pnt: Elma de Vries
4 pnt: Mireille Reitsma
3 pnt: Carien Kleibeuker
2 pnt: Daniëlle Bekkering
1 pnt: Karin Maarse