Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Bekkering winnen weer

Heideman en Bekkering winnen weer

geplaatst zondag 12 november 2006 om 00:19:00 op Schaatspeloton.nl

Opnieuw kon Jan Maarten Heideman (Proteq) juichend over de eindstreep rijden in de zesde wedstrijd in de Essent Cup.

Opnieuw kon Jan Maarten Heideman (Proteq) juichend over de eindstreep rijden in de zesde wedstrijd in de Essent Cup. (bron: Schaatspeloton.nl)

In een winderig Amsterdam hebben Jan Maarten Heideman (Proteq) en Daniëlle Bekkering (DSB) opnieuw gewonnen in de Essent Cup. Heideman was het sterkst van een groep van 29 rijders, die uiteindelijk gezien werden als het peloton. Cedric Michaud (Nefit) en Douwe de Vries (Time Out Sport) legde beslag op de tweede en derde plek.

Topcompetitie
Niet alleen het weer in Amsterdam was stormachtig ook het wedstrijd verloop was dat. Groene Truidrager Alain Gloor (Power-play.nl) moest na een val vroeg in de wedstrijd de strijd staken. Zijn belangrijkste concurrent, Kurt Wubben (TNT Express), nam deze kans met beide handen aan en liep tijdens de wedstrijd twintig punten in zodat het verschil nu nog maar zes punten is in het voordeel van de Zwitser. Gloor was absoluut niet de enige vandaag die ten val kwam. De open weersomstandigheden bracht vele rijders in aanraking met de van de bomen gewaaide bladeren met soms een val tot gevolg.
Halfkoers brak het peloton in meerdere groepjes uiteen. Uiteindelijk slaagde 28 man erin een ronde voorsprong te pakken, later gevolgd door Kurt Wubben en Bert Jan van der Veen (Time Oout Sport) die samen zich bij de kopgroep melde. Op het moment van dubbelen bevonden zich in het peloton nog maar ongeveer 30 man. De dit seizoen ingegane regels melden dat zodra een rijder door meer dan de helft van de rijders is gedubbeld hij uit koers wordt genomen. Na het afvallen van Jelle-Johan Hoomans (De Haan Westerhoff / VrieService) uit het peloton was de kopgroep van 30 man groter dan het peloton van 29 man en werd het peloton reglementair uit koers gehaald. Dit gebeurde na 77 ronden, zonder dat het peloton had afgesprint. Achteraf deelde de KNSB aan nummer 31 t/m 40 bij doorkomst op ronde 77 wel punten toe voor het ploegenklassement, wat achteraf tot fikse discussies en protesten langs de kant leidde.
Van de 30 man die mochten gaan strijden om de overwinning ontsnapte met nog zo'n 10 ronden op het bord Tristan Loy (BAM Schaatsteam). De Fransman kon lange tijd solo de strijd aan met achtervolgende ploegen als Proteq en Time Out Sport, maar moest uiteindelijk met de finish in zicht zich gewonnen geven. In de daaropvolgende sprint toonde Jan Maarten Heideman (Proteq) aan overduidelijk de sterkste sprinter in het peloton te zijn. De Oldebroeker won met overmacht op Cedric Michaud die als tweede binnen kwam. Douwe de Vries (Time Out Sport) moest genoegen nemen met de derde plek.
De truiendragers blijven het zelfde en Burggraaf 123 VCA formatie degradeerde zoals verwacht naar de A Divisie.

Dames
In de Dames wedstrijd ging ook snel een grote groep lopen. Uitgedund tot vijf dames bleef de kopgroep vooruit tot aan de meet, zonder een ronde voorsprong te pakken op het peloton. In de eindsprint was Daniëlle Bekkering voor de derde maal dit seizoen de sterkste. Achter haar moest Gretha Smit (Telfort) genoegen nemen met de tweede plek, Mireille Reitsma (BTN de Haas / Landjuweel) werd derde. Vluchters Carien Kleibeuker (Aegon) en Lieke Splinter (Östersund) vielen buiten het podium.
Ook bij de dames kwamen de topposities van het klassement niet in gevaar bij deze Amsterdamse Marathon.

A Divisie
Met 24 man aan de start was opnieuw het peloton A rijders groter gegroeid. Nieuw aanwezig was de van een blessure terugkomende Martijn Kromkamp (Time Out Sport). Samen met Casper Helling (Safan/Foekens) en Bernhard Bouma (Wessels-BMC-Mijnten) pakte de ‘jonge' Kromkamp een ronde voorsprong. In de finale ging Bernhard Bouma vervolgens solo in de aanval en bleef hij tot aan de streep weg. Casper Helling (2e) en Martijn Kromkamp (3e) kwamen nog tot op 20 meter, maar toch moesten zij genoegen met een lagere plek op het podium naast winnaar Bernhard Bouma.

B Divisie
In het B-peloton slaagde niemand erin een ronde voorsprong te pakken. Meest succesvolle ontsnapping was die van een duo Bional/Haak/Jovetra/Haijma-rijders waar uiteindelijk Bart de Vries (Bional/Haak/Jovetra/Haijma) solo uit over bleef. Hij bleef tot enkele ronden voor het eind vooruit, waarna uit het nieuwe gesloten peloton Charley Landman (Stoeterij Veenoord) door de wind het peloton probeerde te verschalken. Ook die aanval mislukte waarna Gary Hekman (Wildkamp Maple) de massasprint won voor Ties Wielinga (De Jong-Teka) die tweede werd en de op de derde plaats binnenkomende Peter Nauta (ECN-Azzuri).

Dick van Gangelen Trofee

Heren:
Stormachtige wind teisterde het peloton op de 'open' baan in Amsterdam en de herfstbladeren die over het ijs waaiden maakten het voor de rijders ook niet makkelijk. Maar marathonschaatsers klagen niet en van vertraging of 'vierkante wielen/ijzers' zoals bij de spoorwegen, was al helemaal geen sprake. De sterkere mannen in het peloton gaven onder deze omstandigheden juist wat extra gas en dat resulteerde in een boeiende wedstrijd met veel uitlooppogingen.
Het was voor de jury van de Dick van Gangelen-trofee dan ook weer moeilijk om de punten eerlijk te verdelen, iedereen die de finish haalde was zaterdag een held. Toch staken Tristan Loy en Kurt Wubben er met kop en schouders boven uit, Loy kreeg uiteindelijk de meeste punten omdat hij na in de wedstrijd al uiterst actief te zijn geweest, ook de finale tot een boeiend spektakel maakte door lange tijd in z'n eentje voor het peloton uit te blijven.
Wubben deed daar niet voor onder want nadat zijn poging om samen met Jan van Oosterom een ronde te pakken maar net mislukte, slaagde hij er in een later stadium met vluchtmakker Bertjan van der Veen wel in. Het is duidelijk geen toeval dat Kurt naar de World Cup in Moskou mag voor de 10 kilometer.
Van Oosterom en van der Veen dus in de punten en de jury gaf ook Arjan Stroetinga nog een punt voor een knap staaltje knechtenwerk. Nadat er een grote kopgroep was ontstaan waar 'Stroet's ploeggenoot Willem Hut deel van uitmaakte bracht hij Hut naar een volgende kopgroep die ook bezig was een rondje te pakken, waardoor Willem Hut dus alleen aan de leiding in de wedstrijd zou komen, goede tactiek! De andere rijders hadden dit lange tijd niet door maar helaas voor de BAM-ploeg ging het feestje niet door omdat er oplettende ploegleiders aan de kant stonden die hun rijders op tijd inseinden. De manier waarop Heideman tenslotte de wedstrijd won was pure klasse.

5 pnt : Tristan Loy
4 pnt: Kurt Wubben
3 pnt: Jan van Oosterom
2 pnt: Bertjan van der Veen
1 pnt: Arjen Stroetinga

Dames:
Veel wind ook bij de tweede wedstrijd die de dames in Amsterdam verreden, maar het ijs bleef redelijk ondanks de temperatuur. Het was een boeiende wedstrijd, waarin al vanaf het begin Gretha Smit in de aanval ging. In de eerste helft van de koers ontstond een grote kopgroep, deze leek serieus te worden maar halverwege werd deze groep weer teruggepakt door het peloton. In het tweede deel van de wedstrijd ontstond er mede door toedoen van Gretha Smit en Carien Kleibeuker een sterke kopgroep met ook Mireille Reitsma, Daniëlle Bekkering en Lieke Splinter. De kopgroep bleef een groot aantal ronden met dezelfde voorsprong op het peloton rijden, helaas kon er geen ronde op het peloton gepakt worden. In de finale deed Carien Kleibeuker nog een poging te demarreren maar de andere vier dames waren zeer oplettend. Het werd een spannende eindsprint, die gewonnen werd door Daniëlle Bekkering. Door haar aanvallende mentaliteit in deze wedstrijd kreeg Gretha Smit 5 punten. De rest van de punen werden verdeeld onder de overige rijdsters van de kopgroep.

5 pnt: Gretha Smit
4 pnt: Carien Kleibeuker
3 pnt: Daniëlle Bekkering
2 pnt: Mireille Reitsma
1 pnt: Lieke Splinter