Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathon Eindhoven snelste op (half-)open baan

Marathon Eindhoven snelste op (half-)open baan

geplaatst zondag 5 november 2006 om 13:48:00 op Schaatspeloton.nl

De door Jan Maarten Heideman (Proteq) zaterdag gewonnen vijfde Essent Cupwedstrijd is de snelste 100 ronden marathon ooit gereden op een halfoverdekte baan. Met de tijd van 52.22 minuten is het record van Alkmaar uit de boeken gereden. De snelste marathon ooit is door Miel Rozendaal gereden op Calgary in 51.07 minuten.

De top van het klassement met snelste marathons wordt overheerst door marathons verreden op de gesloten baan in Heerenveen. De snelste marathon ooit werd echter verreden op 22 februari 2005 in Calgary waar toen de Nederlandse marathontoppers onder elkaar streden om de officieuze Wereldtitel. Miel Rozendaal werd daar toen winnaar in een tijd van 51 minuten en 7 seconden, een gemiddelde snelheid van 46,9 km/uur met rondes van gemiddeld 30,7 seconden.

De snelste tijd op Nederlands ijs werd op 14 november 2001 gereden door Erik Hulzebosch in Heerenveen. Na 51 minuten en 20 seconden won hij toen na 100 ronden de wedstrijd. Over de banen in Heerenveen en Calgary moet wel gezegd worden, naast dat ze ook op de langebaan het sneller zijn dan bijvoorbeeld Eindhoven en Alkmaar, dat de baan extra breed is waardoor er aan de binnenkant net iets minder afstand moet worden afgelegd per ronde.

De wedstrijd in Eindhoven van gisteren is met 52 minuten en 22 seconden de op vijf na snelste marathon ooit gereden. Wel is deze wedstrijd de snelste op een baan waar het peloton afhankelijk is van de weersomstandigheden. De snelste tijd op een halfoverdekte baan stond tot gisteren op naam van Cedric Michaud die 29 december 2001 een marathon won in Alkmaar met een tijd van 52 minuten 34 seconden.
De snelste tijd ooit gereden op een geheel onoverdekte baan werd vorige week in Amsterdam gezet tijden de vierde Essent Cupwedstrijd. Jan Maarten Heideman won toen in een tijd van 53 minuten en 37 seconden.