Schaatspeloton.nl - Nieuws - Klassementsleiders winnen in Eindhoven

Klassementsleiders winnen in Eindhoven

geplaatst zondag 5 november 2006 om 00:18:00 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (Proteq) steekt zijn armen de lucht terwijl achter hem de concurrentie nog strijdt om een plek op het podium tijdens de 5e Essent Cupwedstrijd.

Jan Maarten Heideman (Proteq) steekt zijn armen de lucht terwijl achter hem de concurrentie nog strijdt om een plek op het podium tijdens de 5e Essent Cupwedstrijd. (bron: Schaatspeloton.nl)

Zowel Jan Maarten Heideman (Proteq) en Daniëlle Bekkering (DSB) hebben. door winst in de vijfde etappe van de Essent Cup. hun voorsprong in het algemeen klassement van die competitie verder uitgebreid. Heideman was in een sprint van een uitgebreide kopgroep te sterk voor Cedric Michaud (Nefit) en Ingmar Berga (DSB).

Topcompetitie
De wedstrijd in de hoogste Heren divisie werd vandaag in korte tijd afgerond. Na ruim 52 minuten, goed voor een gemiddelde van 45,8 km/uur, kon de winnaar gehuldigd worden en was het finishende peloton uitgedund tot 56 rijders. Dit peloton werd tijdens een tussensprint in tweeën gereten waarna een groep van 24 rijders na ronden lang achtervolgen het overgebleven peloton bijhaalden. In de kopgroep waren zo'n beetje alle toppers vertegenwoordigd, maar ook Richard Sijm (Burggraaf 123 VCA), met zijn ploeg in strijd met Bouw Consulting Twente om degradatie te ontlopen, was aanwezig in de kopgroep. Van de Bouw Consulting Twente formatie zou uiteindelijk slechts Melvin van Zanten, op de 41e plaats, de eindstreep halen. Hierdoor degradeert de formatie, die zo ongelukkig was met het wegvallen van Jochem Janssen na de tweede selectiewedstrijd, naar de A Divisie.

Na het afsprinten van het peloton brak in de kopgroep een gecontroleerde finale aan waar het van de Proteqploeg wel op een eindsprint uit moest draaien. Die eindsprint kwam er dan ook en Proteqpion Jan Maarten Heideman maakte het dan ook nog eens af. Achter Heideman kwam Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) als tweede over de streep, nog voor Ingmar Berga (DSB) die met een derde plek de leiding in het jongerenklassement nog steviger in handen kreeg.

Dames
Van het Damespeloton kreeg vandaag geen enkele groep de zege om weg te komen. Met o.a. Elma de Vries (DSB), Foske Tamar van der Wal (Aegon) en Marja Vis missend vanwege verplichtingen op het NK Afstanden, kwam de wedstrijd niet echt op gang. In de finale probeerde de leidster in het jongerenklassement, Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken), het met een dappere solovlucht. De verrassing van de eerste Essent Cupwedstrijden redden het echter uiteindelijk niet en werd opgeslokt door het peloton, waarna Daniëlle Bekkering (DSB) de massasprint won. Op de tweede plek kwam Helen van Goozen (Asics/Right to Play), Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) werd derde.

A Divisie
Het groeiende A-pelotonnetje werd overheerst door Casper Helling (Safan/Foekens). De van een blessure terugkomende stayer slaagde erin om een solo-ontsnapping van 25 ronden naar een goed einde te brengen. Met deze prestatie stelt Helling misschien langzaam al weer kandidaat voor een plek in de Topcompetitieploeg van de formatie van kopman René Ruitenberg. Achter Casper Helling werd Willem Hut (BAM Schaatsteam) vandaag tweede voor Jasper van Tol (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed) die derde werd.
De winnaar van de eerste twee A Divisie wedstrijden, Pieter-Jan van Eck (MM Guide - Regio Bank), ontbrak vandaag in deze klasse. De 17-jarige maakte deze avond zijn debuut in de Topcompetitie.

B Divisie
In de B Divisie ontsnapte na halfkoers een groep van 12, later mede door terugvallen van Andre Klompmaker (Stouwdam) teruggebracht tot 10 man, uit het peloton. De tien man slaagde erin een ronde voorsprong te pakken en zouden om de overwinning gaan strijden. Stef Zwitser (Groenehartsport.nl) probeerde het nog wel solo en alhoewel de Katwijker eerst enigszins de ruimte te krijgen slaagde de ontsnapping niet.
In de finale draaide het uit op een spannende groepsspurt die met een miniem verschil gewonnen werd door Jochem Uithoven (Sport2000 Stehmann) voor Timo Verkaaik (Mijnten-Bont). Als derde kwam Peter Nauta (ECN Azzuri) over de streep, die door de winst van enkele tussenspurts in de wedstrijd de leiding in het sprintklassement overneemt van Johan Elstgeest (Groenehartsport.nl).


Dick van Gangelen Trofee

Heren:
Door de ontzettend snelle en harde wedstrijd waren er geen rijders die er met kop en schouders boven uit staken.
Maar genoeg jongens gezien die veelvuldig hebben aangevallen, waarvan Jan van Oosterom het meest actief was, vandaar de vijf punten waarmee de jury hem beloonde. Ingmar Berga heeft schijnbaar een goede band met Eindhoven want hij reed een puike wedstrijd en heeft in de koers veelvuldig zijn gezicht laten zien. De zieke Michaud was toch nog goed voor drie punten.,Jeroen de Vries kreeg twee punten. Klassementsleider in de Topcompetitie, Jan Maarten Heideman was voor zijn doen verrassend actief en boekte ook een punt.

5 pnt : Jan van Oosterom
4 pnt: Ingmar Berga
3 pnt: Cédric Michaud
2 pnt: Jeroen de Vries
1 pnt: Jan Maarten Heideman

Dames:
De wedstrijd van de dames was vergelijkbaar met die van de mannen vorige week in Amsterdam. Er viel weliswaar een aantal ontsnappingen te noteren, maar was er geen kopgroep en dus werd de koers besloten met een eindsprint. Mireille Reitsma toonde de meeste ambitie om de wedstrijd hard te maken en zat bijna overal bij. Haar vijf punten voor de Dick van Gangelen Trofee zijn daarom meer dan verdiend. Danielle bekkering reed zoals altijd sterk en controlerend, dus zit ze er voorin ook bijna altijd bij. Dat leverde haar ook in Eindhoven weer vier punten op voor het klassement van de trofee. Ook Carla Zielman, Maria Sterk en Karin Maarse waren veelvuldig actief in de koers, dus voor hen de overgebleven punten.

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Daniëlle Bekkering
3 pnt: Carla Zielman
2 pnt: Maria Sterk
1 pnt: Karin Maarse