Schaatspeloton.nl - Nieuws - Noord-Oost Competitie en 6-Banentoernooi van start

Noord-Oost Competitie en 6-Banentoernooi van start

geplaatst maandag 30 oktober 2006 om 22:44:00 op Schaatspeloton.nl

In respectievelijk Groningen en Haarlem zijn zondagavond de Noord-Oost Competitie en het 6-, voorheen 5-, -banentoernooi van start gegaan. De competities, waarin regionale rijders uit meerdere gewesten tegen elkaar strijden, zullen voor de Veteranen de selectie zijn voor het NK. Voor C-rijders en Dames is het vaak het eerste moment waarop talenten zich tonen.

Het 6-Banentoernooi was in het verleden bekend onder namen als het 4- en 5-banentoernooi afhankelijk van het aantal ijsbanen waarop gereden werd. Deze competitie in de gewesten Noord-Holland/Utrecht en Zuid-Holland van de KNSB toonde zich in recente jaren rijders als Joost Vink en Sjoerd Huisman zich voor het eerst aan het wat grotere publiek. Maar ook bijvoorbeeld wielertalent Kai Reus, komend seizoen voor Rabobank in de Pro Tour uitkomend, won zijn marathonschaatswedstrijden hier. Ook de Noord-Oost competitie, met wedstrijden verdeeld over Groningen, Heerenveen, Deventer en Assen, is in het verleden vaak een kweekvijver van talent gebleken.

Noord-Oost Competitie
De Noord-Oost competitie startte in Groningen met een wedstrijd over 60 ronden voor de Heren C1 rijders. Frank Posthumus slaagde erin deze eerste wedstrijd te winnen. De schaatser uit Zuidhorn verwees voormalig A-rijder Erik Groenendal naar de tweede plaats, Sven Abe Tjalma werd derde. Bij de Dames was het Sanne Halma die de eerste dagzege op haar palmares mag bijschrijven. Brigitte Loos eindigde op de tweede en Marloes Verschoor op de derde plaats.
Bij de Veteranen, waarvoor de Noord-Oost competitie een van de selectiemogelijkheden is voor het NK op kunstijs 7 januari in Amsterdam, pakte Eppie Wiersema de dagzege door de sprint van een kopgroep van zeven man te winnen. Groningen Egbert Post werd naar de tweede plaats verwezen nog voor Albert Bakker die derde werd.

6-Banentoernooi
Aan de andere kant van het land stonden in Haarlem de rijders uit Noord- en Zuid-Holland en Utrecht aan de start voor het 6-Banentoernooi. De eerste zege bij de C-rijders was voor de Andijkenaar Simon Schouten. Achterhem was het oud-landelijkrijder Ewout Nijgh die beslag legde op de tweede plaats voor Michiel Maerten die als derde over de eindstreep kwam die na 50 ronden was getrokken. Bij de Dames won de uit Zoetermeer afkomstige Eline Bavius de 25-ronde tellende wedstrijd. Bavius die in 2004/2005 het toenmalige 5-Banentoernooi was te snel voor Heleen van Vliet en Jolanda Spruit die genoegen moesten nemen met respectievelijk de tweede en derde plek.
De Veteranenwedstrijd werd in Haarlem ook beslist door het pakken van een ronde. Negen rijders slaagden hierin en mochten gaan strijden om de dagzege. Hierin slaagde Wim de Wit erin de zege binnen te slepen voor Jurgen Meijer en Laurens Akerboom.

Voor het 6-banentoernooi vindt de tweede wedstrijd plaats op 8 november in Amsterdam. De rijders van de Noord-Oost competitie zullen moeten wachten tot 19 november van die maand tot zij in Heerenveen weer de degens mogen kruisen.