Schaatspeloton.nl - Nieuws - Amsterdamse overwinning voor Heideman en Elma de Vries

Amsterdamse overwinning voor Heideman en Elma de Vries

geplaatst zondag 29 oktober 2006 om 01:30:00 op Schaatspeloton.nl

Winnaar Jan Maarten Heideman (midden, Proteq) geflankeerd door Arjan Stroetinga (2e, links, BAM) en Cedric Michaud (3e, rechts, Nefit) op het podium van de 4e Essent Cupwedstrijd.

Winnaar Jan Maarten Heideman (midden, Proteq) geflankeerd door Arjan Stroetinga (2e, links, BAM) en Cedric Michaud (3e, rechts, Nefit) op het podium van de 4e Essent Cupwedstrijd. (bron: Schaatspeloton.nl)

De vierde wedstrijd in de Essent Cup is in Amsterdam gewonnen door Jan Maarten Heideman (Proteq ). Hij versloeg in de massasprint Arjan Stroetinga (BAM) en Cedric Michaud (Nefit). Bij de Dames was de overwinning voor Elma de Vries (DSB) die de sterkste bleek in de sprint van een kopgroep van acht.

Topcompetitie
In de topcompetitiewedstrijd was er geen enkel moment sprake van dat een groep aanspraak zou gaan maken op het pakken van een ronde voorsprong. Toch viel het geen moment stil in de wedstrijd, in de tussensprints was het vooral de klassementsleider Alain Gloor (Power-Play.nl) die zich met de sprints bemoeide, af en toe vergezeld door zijn teamgenoten behaalde de Zwitser vandaag 21 punten. Dit aantal is nu ook het gat in het tussensprintklassement op de nummer 2, Kurt Wubben (Team TNT Express).
Vooral de formatie van Proteq leek er op gebrand te zijn op de Jaap Edenbaan een massasprint te forceren. Hier slaagden zij ook in en hun sprinttroef Jan Maarten Heideman maakte het ook af na 100 ronden. Hij verwees Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) naar de tweede en Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) naar de derde plaats.
Met zijn dagoverwinning neemt Heideman ook de leiding over in het klassement om de Oranje Trui. Hierin heeft hij een voorsprong van 1 punt op Cedric Michaud en op de derde plaats staat op vier punten Henk Angenent (Team TNT Express) die na één week zijn Oranje pak dus alweer kon inleveren.

De formatie van de Blauwe Stad.nl degradeerde zoals verwacht naar de A Divisie. Rintje Ritsma (Blauwe Stad.nl) slaagde er nog wel in met een 28e plaats 13 punten te behalen, maar dit was niet genoeg om het gat van 21 punten op Bouw Consulting Twente te dichten. Die laatste formatie zal nu volgende week in Eindhoven met Burggraaf 123 VCA de strijd aan moeten gaan om lijfsbehoud.

Dames
De wedstrijd bij de Dames was er een waarin een groep van acht dames halfweg koers het hazenpad kozen. In die kopgroep was Zuidema Kranen met Mariska Huisman en Lucy Hutten-Witteman sterk vertegenwoordigd. DSB had met Elma de Vries een sterke troef mee in de kopgroep en zo kreeg de groep de zegen van die formatie. Ondanks nog enkele strubbelingen van de niet aanwezige Nicolai-Lourens & Tabak formatie slaagde de groep erin het peloton te dubbelen. Nadat Daniëlle Bekkering (DSB) duidelijk de sprint van het peloton had gewonnen, en zo het Oranjeleiderspak voor een week langer te hebben veilig gesteld, kon de kopgroep aan de finale beginnen. Hierin werd door de rijdersters erg de kat uit de boom gekeken en zo kwam het na vijf ronden dan ook tot een sprint van acht.
In die sprint toonde Elma de Vries aan de sterkste te zijn door Mariska Huisman te kloppen en zo naar de tweede plaats terug te wijzen. Helen van Goozen (Asics/Right to Play) kwam als derde over de meet, nog net voor de leidster in het Jongerenklassement, Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken), die zo de leiding in dat klassement uitbouwde.

A Divisie
Zestien rijders stonden er aan de start voor de tweede wedstrijd van de A Divisie. Dit waren er zes meer dan vorige week. Het in vorige week in Eindhoven gedegradeerde Vd Hoogen Tegels & Sanitair was, met Yoeri Takken en Tom van de Belt, maar met twee rijders vertegenwoordigd. En zij moesten ook snel in de 75 ronden tellende wedstrijd de kant opzoeken.
De rijders waren zeker niet van plan rustig naar de finish te rijden en verschillende rijders probeerde het aanvallend op te lossen. Onder de aanvallers was ook de van een blessure terugkerende Casper Helling (Safan/Foekens), die uiteindelijk achter in de groep als tiende eindigde. Even voor hem had Pieter-Jan van Eck (Pieter-Jan van Eck) aangetoond over een zeer sterke laatste ronde te beschikken en zo won de Zuilichemer voor de tweede maal dit seizoen. Sander Kingma (BAM Schaatsteam) kwam als tweede binnen nog voor Jasper van Tol (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed) die derde werd.

B Divisie
Net voor aanvang van de wedstrijd voor de B Divisie begonnen het uit de lucht te regenen. Op de onoverdekte baan in Amsterdam had dat tot gevolg dat vele supporters de beschutting opzochten. Sommige miste zo dat 13 rijders een ronde voorsprong pakte op het peloton. Later in de tweede helft van de koers slaagde nogmaals twee rijders erin het peloton te dubbelen, daaronder Bart de Vries (Bional/Haak/Jovetra/Haijma) die al reeds een ronde voorsprong had en zo solo met twee ronden voorsprong op het peloton rond reed. Gary Hekman (Wildkamp Maple) won de sprint van de groep met een ronde en eindigde zo tweede, Ties Wielinga (De Jong-Teka) werd derde.
Bart de Vries, al zeker van de overwinning, mocht nog twee ronden doorrijden voordat hij op een originele manier de overwinning kon gaan vieren. De Haulenaar kwam over de finishstreep in een snoekduik. Glijdend over de waterlaag die zich gedurende de wedstrijd op het ijs had gevormd werd zijn overwinning gevierd.

Dick van Gangelen Trofee

Heren:
Dat een wedstrijd onder herfstachtige omstandigheden op de enige buitenbaan die er nog is niet garant staat voor spektakel bleek in Amsterdam. Stormachtige wind en dreigende luchten deden het publiek vooraf al goed: dat zou ouderwets afzien worden voor de rijders, die immers gewent waren hun wedstrijden onder een beschermde kap of in een echte hal af te werken. Allemaal loos alarm want hoewel er hard werd gereden en er altijd wel mannen proberen een massasprint te ontlopen stond de wind volgens de kenners 'verkeerd'. Recht op de baan, dus op de kop en dan kost het in de luwte van het peloton minder kracht dan er met een paar dapperen voor uit te 'harken'.
De ontsnappingen die er waren werden dan ook snel weer teniet gedaan en was het voor de jury van de DVG trofee een moeilijke klus om tot een goede punten verdeling te komen. Kurt Wubben werd met 5 punten beloond, want ondanks (of dankzij) dat zijn kopman Henk Angenent in het oranje reed probeerde hij zelf vele malen een kopgroep te forceren. René Ruitenberg was met zijn ploeg ook weer zeer actief evenals de sterke Cédric Michaud.
Moeilijk was het echte uitschieters te vinden maar de jury werd het er over eens om Rob van Meggelen en Tristan Loy de overige punten toe te kennen voor hun strijdvaardige rijden.

5 pnt : Kurt Wubben
4 pnt: René Ruitenberg
3 pnt: Cédric Michaud
2 pnt: Rob van Meggelen
1 pnt: Tristan Loy

Dames:
Het waaide in Amsterdam maar het bleef ondanks de dreigende bewolking gelukkig wel droog. Het ijs leek weliswaar redelijk te glijden, maar was ongetwijfeld zacht. In het begin van de wedstrijd ontstond een kopgroep die een aantal ronden stand hield maar niet uit de greep van het peloton bleef. Na diverse kleine ontsnappingspogingen van diverse rijdsters, waaronder de actieve Mireille Reitsma, ontstond halverwege de wedstrijd een kopgroep van 8 dames. Daarin onder anderen Mireille Reitsma, Elma de Vries en Mariska Huisman. De kopgroep werkte goed samen maar het duurde lang voordat het peloton gedubbeld werd. Nadat het peloton afgesprint was bleef de groep bij elkaar rijden. Jammer dat Lucy Hutten-Witteman en Mariska Huisman, die in dezelfde ploeg van Zuidema Kranen rijden, niet samen iets konden bewerkstelligen. Uiteindelijk trok Lieke Splinter de spurt aan, maar die werd gewonnen door Elma de Vries. Zij pakte ook meteen vier punten mee voor de Dick van Gangelen Trofee. De vijf punten waren voor Mireille Reitsma, drie voor Lucy Hutten-Witteman, twee voor Lieke Splinter en één voor Helen van Goozen.

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Elma de Vries
3 pnt: Lucy Hutten-Witteman
2 pnt: Lieke Splinter
1 pnt: Helen van Goozen