Schaatspeloton.nl - Nieuws - Berga en Bekkering pakken overwinning in Eindhoven

Berga en Bekkering pakken overwinning in Eindhoven

geplaatst zondag 22 oktober 2006 om 00:53:00 op Schaatspeloton.nl

Henk Angenent (2e, links, TNT Express), winnaar Ingmar Berga (midden, DSB) en Bob de Vries (3e, rechts, BAM Schaatsteam) bezetten na afloop van de Essent Cup 3 het podium.

Henk Angenent (2e, links, TNT Express), winnaar Ingmar Berga (midden, DSB) en Bob de Vries (3e, rechts, BAM Schaatsteam) bezetten na afloop van de Essent Cup 3 het podium. (bron: Schaatspeloton.nl)

De derde wedstrijd in de Essent Cup is zaterdag gewonnen door Ingmar Berga (DSB). Hij versloeg in de sprint van een kopgroep van vijf Henk Angenent (TNT) en Bob de Vries (BAM). Bij de Dames was Daniëlle Bekkering (DSB) de sterkste, voor Mariska Huisman (Zuidema Kranen) en Helen van Goozen (Asics/Right to Play).

Topcompetitie
De sterkste man op het ijs in Eindhoven was zaterdag duidelijk Henk Angenent (TNT Express). De winnaar van de laatste Friese Elfsteden, was het die uiteindelijk een vijfmanskopgroep naar de staart van het peloton reed, en ook hij was het die in de finale het gat dichtreed naar de ontsnapte Jeroen de Vries (Time Out Sport).

Al na de eerste tussensprint ontstond een kopgroep van vijf man die aanspraak maakte op een ronde voorsprong. Deze groep, naast Angenent en Jeroen de Vries bestaande uit Ingmar Berga (DSB), Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Jan van Oosterom (Safan/Foekens), slaagde erin een gat te slaan van een halve ronde te slaan voordat klassementsleider Arjan Smit (Nefit) het gevaar onderkende en in de achtervolging ging. Die actie slaagde niet en onder een moordend tempo sloten, onder de leiding van Henk Angenent, Jeroen de Vries en Jan van Oosterom aan bij de staart van het peloton. De jongelingen Ingmar Berga en Bob de Vries waren op enkele tientallen meters van de staart van het peloton blijven steken en konden pas na interventie van enkele ploeggenoten de aansluiting vinden bij dit peloton.

Ook na het halen van deze ronde voorsprong viel het geen enkel moment stil in Eindhoven. Maar geen van de aanvallen was een lang leven beschoren. In peloton werd nog gestreden tussen de formaties van Vd Hoogen tegels & sanitair en De Blauwe Stad.nl om degradatie naar de A Divisie te ontlopen. De strijd tussen de vooraf gelijkstaande ploegen was er vooral een van afvallers. Beide formaties raakte steeds meer manschappen kwijt, totdat er voor vd Hoogen twee rijders over waren en Rintje Ritsma de enige rijder van De Blauwe Stad.nl was die nog in de rondte reed. In de massasprint, die gewonnen werd door Jan Maarten Heideman (Proteq) die daarmee zesde eindigde, behaalde geen van de twee formaties een plek in de punten. Uit de uitslag bleek dat Rintje Ritsma met een 43e plaats het verblijf in de Topcompetitie met zeven dagen te hebben verlengt. Vd Hoogen degradeert, nadat Tom van de Belt als 54e en Yoeri Takken als 62e waren geëindigd, naar de A Divisie.

In de finale vijf ronde probeerde Jeroen de Vries met aanvankelijk succes weg te komen uit de greep van de kopgroep. Hij slaagde erin een halve bocht voorsprong te nemen op zijn vluchtmakkers. Maar nadat Henk Angenent de leiding in die groep had genomen kwamen zij relatief snel terug. Angenent kwam in de sprint nog dicht bij de dagoverwinning maar het was Ingmar Berga die voor zijn ploeg DSB de eerste overwinning binnenhaalde. Op de derde plek kwam Bob de Vries over de streep voor Jan van Oosterom en de moegestreden Jeroen de Vries.
Met de tweede plek nam Henk Angenent ook het Oranje leiderspak over van Arjan Smit. Beide schaatsers staan nu op 12 punten. In het jongerenklassement is het Ingmar Berga die volgende week in Amsterdam het Wit mag aantrekken. Dan zal ook Alain Gloor (Power-play.nl) opnieuw in het Groen starten. In het ploegenklassement blijft Nefit HR Ketels aan de leiding.

Dames
Het Damespeloton legde een aantrekkelijke marathonwedstrijd op het ijs. Uiteindelijk gingen elf rijdsters lopen op weg naar een ronde voorsprong. Deze groep met daarin de belangrijkste rijdsters voor het klassement slaagde er uiteindelijk ook in rond te komen. Dit was echter met tien dames aangezien Jolanda Langeland (BTN de Haas / Landjuweel) het voor de tweede achtereenvolgende week met het peloton in zicht moest laten lopen. In de finale was het Daniëlle Bekkering die de sprint won voor voor Mariska Huisman (Zuidema Kranen) en Helen van Goozen (Asics/Right to Play). Met deze overwinning nam de rijdster uit Den Ham ook het Oranje leiderspak over. Vanwege dit Oranje voor Daniëlle Bekkering zal Maria Sterk, vandaag rijdend in het Oranje, volgende week in Amsterdam als tweede in het sprintklassement in het Groen mogen starten. In het Jongerenklassement neemt Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) het Witte leiderspak over van de afwezige Foske Tamar van der Wal (Aegon). Nicolai-Lourens & Tabak blijven leidsters in het Ploegenklassement.

A Divisie
Na de topcompetitie stonden om 19.30 uur wel liefst tien rijders aan de start voor de A Divisie. De wedstrijd leek vooraf te zullen uitdraaien op een wedstrijd tussen, het vorige week uit de Topcompetitie gedegradeerde, Wessels-BMC-Mijnten en de overige. Uiteindelijk slaagde de met vijf rijdende formatie van Wessels-BMC-Mijnten zelfs niet op het podium te eindigen. Een viermanskopgroep slaagde er halfweg in een ronde voorsprong te pakken, later gevolgd door Ytzen Faber (Wessels-BMC-Mijnten).
Vijf rijders mochten gaan strijden om de eerste overwinning in deze nieuwe A Divisie. Pieter Jan van Eck (MM Guide – Regio Bank) was hierin uiteindelijk oppermachtig. De 17-jarige Zuilichemer verwees Michiel van Goor (Power-play.nl) naar de tweede en Rick van Leersum (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed) naar de derde plaats.
Volgende week zal dit kleine pelotonnetje aangevuld worden met de jongens van vd Hoogen Tegels & Sanitair. Maar het zal nog wel enkele weken duren voordat het A-peloton enig formaat zal krijgen.

B Divisie
Een lange, uiteindelijk vruchtloze, solo aanval van Timo Verkaaik (Mijnten-Bont) tekende het begin van de B Divisiewedstrijd. Meer aanvallen volgde, maar het was uiteindelijk een viermansgroep die mochten gaan strijden om de overwinning. Peter Paauw (degrimsport.nl), Gerrit de Zwaan (Mijnten-Bont), Gerwin Smit (Bional/Haak/Jovetra/Haijma) en Sjaak de Wolff behaalde net geen ronde voorsprong, maar mochten met de staart van het peloton in zicht gaan sprinten. Hierin was Gerwin Smit, de broer van Topcompetitierijder Arjan, de sterkst. Gerrit de Zwaan eindigde als tweede, Sjaak de Wolff kwam als derde over de meet.
In het Algemeen klassement blijft Karlo Timmerman (Timmermans Transport) aan de leiding. Johan Elstgeest (Groenehartsport.nl) blijft leiden in het tussensprintklassement.