Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Smit en Elma de Vries winnen in Alkmaar

Arjan Smit en Elma de Vries winnen in Alkmaar

geplaatst zondag 15 oktober 2006 om 01:03:00 op Schaatspeloton.nl

Cedric Michaud (rechts, Nefit) steekt zijn handen in de lucht voor de overwinning van zijn ploeggenoot Arjan Smit (midden, Nefit). (bron: Schaatspeloton.nl)

In Alkmaar heeft Arjan Smit (Nefit) de tweede wedstrijd in de Topcompetitie gewonnen. Hij verwees zijn ploeggenoot Cedric Michaud naar de tweede en Douwe de Vries (Time Out Sport) naar de derde plaats. Wessels-BMC-Mijnten degradeert als eerste ploeg uit de Topcompetitie. Bij de Dames won Elma de Vries (DSB) de sprint van een kopgroep.

Topcompetitie
Voor enkele ploegen was deze wedstrijd van groot belang. Na vandaag zou de laatst geplaatste ploeg als eerste degraderen naar de A Divisie. De ploegen die moesten vrezen voor degradatie waren Wessels-BMC-Mijnten en Blauwe Stad.nl die beide nog puntloos onderaan stonden, ook vd Hoogen Tegels & Sanitair (5 punten) en Burggraaf 123 VCA (6 punten) moesten oppassen.
De wedstrijd in de hoogste categorie eindigde uiteindelijk in een massasprint, maar dit zegt niets over de attractiviteit van de rit. Vele rijders probeerde het in die aanval, maar uiteindelijk slaagde hier niemand in. Tijdens een laatste opnieuw vergeefse aanval, van Tristan Loy (BAM), Lars Hoogenboom (Adformatie/Kras Reizen), Joost Juffermans (TNT Express) en Andrès Landman (MM Guide-Regio Bank), op zo'n 15 ronden voor het eind viel Cedric Michaud in het peloton. Hij werd door zijn ploeggenoten van Nefit netjes terug gebracht in de boezem van het peloton.
Diezelfde Michaud was het die als eerste de armen in de lucht bracht na 100 ronden. Dit keer niet voor hemzelf, maar voor zijn ploeggenoot Arjan Smit die een meter voor hem als eerste finishte. Cedric Michaud werd zelf tweede. Douwe de Vries behaalde zijn eerste podiumplek voor de Time Out Sport formatie.
Winnaar van vorige week, en daardoor klassementsleider, Peter Baars (Proteq) eindigde op de 55e plaats buiten de punten. Arjan Smit nam zijn Oranje leiderspak over. Ook het Groene pak verwisseld van schouders. De Zwitser Alain Gloor (Power-play.nl), die tijdens de wedstrijd bij een val op het middenterrein terecht kwam maar toch de wedstrijd kon voortzetten, won de meeste punten in de tussensprints en neemt de leidende positie in het sprintklassement over van Kurt Wubben (TNT Express).
Cristijn Groeneveld (Buderus) krijgt volgende week in Eindhoven het Witte pak van het jongerenklassement aan.
In het midden van het peloton eindigde Rintje Ritsma (36e, Blauwe Stad.nl) twee plaatsen voor Ytzen Faber (38e, Wessels-BMC-Mijnten). Dit waren de enige rijders voor hun respectievelijke ploegen die punten haalde. Wessels-BMC-Mijnten degradeert zo, met drie punten, als eerste ploeg naar de A Divisie.

Dames
De wedstrijd van de Dames was deze keer in de finale zeker niet onaantrekkelijk om naar te kijken. Zes dames, Daniëlle Bekkering, Elma de Vries (beide DSB), Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak), Carien Kleibeuker (Aegon), Jolanda Langeland en Helen van Goozen, gingen met nog een twintigtal ronden op de klok in de aanval. Toen het zestal op het punt stond om aan te sluiten, moest Jolanda Langeland lossen. De overgebleven vijf konden zich op gaan maken voor de finale die, door het late moment van aansluiting, bijna direct begon. Jolanda Langeland werd voor het peloton nog zesde, Foske Tamar van der Wal (Aegon) won in het Oranje pak de pelotonspurt en eindigde zo als zevende.
Daniëlle Bekkering probeerde het in de finale solo, en zorgde zo voor een situatie die voor DSB perfect was. Elma de Vries hoefde in de achtervolgende groep niks te doen, terwijl de concurrenten het gat dichtreden. Nadat dit gedaan was kon Elma de Vries de sprint om de dagzege winnen van Maria Sterk die tweede werd en Helen van Goozen kwam als derde op het podium.

B Divisie
De afsluiting van de avond was de wedstrijd in de B Divisie. Enkele groepen probeerde de ontsnapping aan te gaan maar tot zo'n 30 ronden voor het einde van de 100 ronden tellende marathon slaagde geen enkele van deze pogingen. Op dat moment slaagde een omvangrijke groep met daarin de winnaar van vorige week, Karlo Timmerman (Timmerman Transport), erin uit de greep van het peloton te ontsnappen.
In de finale vijf ronden viel oud-A-rijder André Klompmaker (Stouwdam) aan. Zijn vluchtmakkers keken elkaar aan en de ervaren Klompmaker was weg voor de overwinning. Daar achter sprintte Karlo Timmerman naar de tweede plaats voor nationale skeelerkampioen Gary Hekman (Wildkamp Maple) die als derde eindige.
Karlo Timmerman behoudt de leiding in het Algemeen Klassement. De officiële uitslag van het tussensprintklassement zijn nog niet binnen. In het officieuze ploegenklassement staat de formatie van Sport 2000 Stehmann op de eerste plaats.

Na enkele vragen de afgelopen week volgt hier nogmaals de uitleg over het opstellen van dit klassement voor de B-ploegen. Schaatspeloton.nl stelt dit ploegenklassement samen op basis van de puntentelling zoals die in de Topcompetitie en bij de Dames gelden, dus van de winnaar met 40,1 punten tot plek 40 met 1 punt. Voor de ploegensamenstelling hou ik de officiële uitslag van de KNSB aan. Dit betekent dat als iemand daar niet aan een ploeg is toebedeeld hij hier ook geen punten voor die ploeg zal verdienen.

Volgende wedstrijd
De eerst volgende wedstrijd start zaterdag 21 oktober om 16:45 uur in Eindhoven met de Dameswedstrijd. Daarna volgen de 22 overgebleven ploegen in de Topcompetitie om 18:00 uur. Het gedegradeerde Mijnten-BMC-Wessels start met de 5e en 6e rijders van de Topcompetitieploegen om 19:30 uur. De B Dvisie sluit met de start om 20:45 de avond af.