Schaatspeloton.nl - Nieuws - Peter Baars wint solo, F.T. van der Wal in massasprint

Peter Baars wint solo, F.T. van der Wal in massasprint

geplaatst zaterdag 7 oktober 2006 om 23:53:00 op Schaatspeloton.nl

Peter Baars (links, B2, Proteq) en Alain Gloor (rechts, V2, Power-play.nl) gebruiken de pelotonspurt om uit de greep te komen van de kopgroep. Uiteindelijk wint Peter Baars de wedstrijd. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht heeft Peter Baars (Proteq) na 100 ronden solo de eerste Topcompetitiewedstrijd gewonnen. Hij verwees zijn vluchtmakker Alain Gloor (Power-play.nl) naar de tweede en Lars Hoogenboom (Adformatie / Kras Reizen)naar de derde plaats. Foske Tamar van der Wal (Aegon) won de eerste wedstrijd bij de Dames in de massasprint.

Topcompetitie
Voor het oog van de camera's van SBS 6, die voor het eerst de marathon live uitzonden, legde het peloton een mooie wedstrijd op het ijs. Uiteindelijke werd de wedstrijd gewonnen met een truc die al bijna zo oud is als het marathonschaatsen zelf.
Het nieuwe systeem van de klassementsprints waarin viermaal meerdere ronden achterelkaar wordt gesprint voor de Groene Trui hield de wedstrijd bijna constant op hoogspanning. Ook zo'n klassementsprint was de oorzaak van het ontstaan van de kopgroep van de uiteindelijke winnaar. Na de derde van de vier sprints ontsnapte een groep van tienman, zonder Cedric Michaud (Nefit) en Jan Maarten Heideman (Proteq), maar met hun ploeggenoten Arjan Smit (Nefit) en Peter Baars (Proteq). Verder waren in deze groep te vinden Jeroen de Vries (Time Out Sport), Martijn Bovenmars (PGM Bakker), Lars Hoogenboom (Adformatie/Kras Reizen), Arjen Becker (Bouwglas Gesman/Kocomon), Henk Angenent (TNT Express), Arjan Stroetinga (BAM), René Ruitenberg (Safan/Foekens) en de Zwitser Alain Gloor (Power-play.nl).
Kurt Wubben (TNT Express) wist dankzij een lange ontsnapping, die echter weinig ruimte kreeg, tijdens een van de klassementsprints de Groene Trui om de schouders te krijgen. Zaterdag zal in Alkmaar de inwoner van Pijnacker in het groene tricot aan de start mogen verschijnen. De pelotonspurt werd met 10 ronden op het bord voor de koplopers gewonnen door Jan Maarten Heideman voor Cedric Michaud en Sjoerd Huisman, die op de 13e plek de beste Jongeren was en volgende week zo het Wit mag gaan aantrekken.

Alain Gloor en Peter Baars sprintte mee in de pelotonspurt en behaalde via deze putsch een voorsprong van zo'n 100 meter op hun mede vluchters, die niet meer terug kwamen. De Zwitser en de Noord-Hollander slaagde er uiteindelijk zelfs in de achtervolgers te dubbelen, waarna Baars doortrokken om zo solo de eerste dagoverwinning binnen te halen en het Oranje te mogen aantrekken na de wedstrijd. Alain Gloor kwam als tweede over de streep, Lars Hoogenboom won de sprint met René Ruitenberg om de derde plaats.

In het ploegenklassement, aan de hand waarvan volgende week de eerste ploeg zal degraderen, blijft Nefit HR Ketels de leider. Proteq stijgt naar de tweede plaats voor Time Out Sport. Onderin is het spannend tussen de formaties van Blauwe Stad.nl en Wessels-BMC-Mijnten, beide formaties hebben nog 0 punten, maar Wessels-BMC-Mijnten heeft iets slechter gescoord buiten de top-40 in de eerste twee wedstrijden. De ploeg van vd Hoogen Tegels & Sanitair behaalde vandaag, dankzij Dennis Wennemars 5 punten en neemt zo enige ruimte in de degradatiestrijd.

Dames
De wedstrijd van de dames was er een waarin eigenlijk al duidelijk was dat geen groep rond zou gaan. Enkele Dames probeerde wel het beste er van te maken maar uiteindelijk was geen enkele ontsnapping een lang leven beschoren. In de massasprint na 60 ronden was de Nederlands Kampioene Foske Tamar van der Wal (Aegon) de snelste. Daniëlle Bekkering (DSB) eindigde als tweede voor Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) die derde werd.

Foske Tamar van der Wal heeft zowel de Oranje als de Witte Trui om haar schouders na vanavond. Daniëlle Bekkering heeft het Groen in handen. Aan de leiding van het ploegenklassement staat de nieuwe formatie van BTN de Haas/Landjuweel.

B Divisie
In de B Divisie wedstrijd werd tot in de laatste ronde gestreden door de aanvallers. Uiteindelijk eindigde wedstrijd in een sprint tussen Peter Nauta (ECN-Azzuri) en Karlo Timmerman (Timmerman Transport) die door de laatste werd gewonnen. Op de derde plaats eindigde Rudi Groenendal.

Zoals gezegd is de marathon volgende week op De Meent in Alkmaar. Daar starten om 16:45 uur de Dames, om 18:00 uur start de Topcompetitie die natuurlijk ook weer live te zien zal zijn op SBS 6.