Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Maarten Heideman wint selectiewedstrijd

Jan Maarten Heideman wint selectiewedstrijd

geplaatst vrijdag 29 september 2006 om 23:12:00 op Schaatspeloton.nl

Het schaatspeloton aan de start voor het marathonseizoen 2006/2007.

Het schaatspeloton aan de start voor het marathonseizoen 2006/2007. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht heeft Jan Maarten Heideman (Proteq) de eerste schaatsmarathon van het nieuwe seizoen gewonnen. In zomerse temperaturen was de Oldebroeker na een finale met 17 rijders te sterk voor Cedric Michaud en Arjan Smit (beide Nefit). De wedstrijd telt mee voor het ploegenklassement, maar echter nog niet voor het individuele klassement.

Terwijl de temperatuur zich dicht tegen de 25 graden boven het vriespunt bevond, mochten de marathonrijders zich in Utrecht weer aan het publiek tonen. De eerste wedstrijd van het seizoen werd er een van bevestiging. Een groep van meestal bekende namen slaagde er halfweg in een ronde voorsprong te pakken. Nieuwe naam tussen de toppers was Jan de Jager (De Haan Westerhoff / VrieService) die in zijn eerste marathon op het hoogste niveau goed meekwam.

Het peloton mocht volgens de nieuwe regels 10 ronden voor het einde afsprinten voor de 18e plek. Roel van Hest (DSB) won de pelotonspurt en haalde hiermee 23 ploegen voor zijn ploeg. De eerste veertig rijders verdienen dit seizoen punten voor het ploegenklassement aan de hand waarvan vanaf 7 oktober elke week de laagst geplaatste ploeg zal afvallen. De wedstrijd van vandaag en morgen in Utrecht tellen mee voor dit klassement maar nog niet voor de Essent Cup voor individuele rijders.

In de finale 10 ronden met de zeventien koplopers probeerde Kurt Wubben (Team TNT Express) het met een soloaanval. Dit was echter zonder succes en in de eindsprint won Jan Maarten Heideman zijn 63e kunstijswedstrijd. Cedric Michaud kwam als tweede over de streep gevolgd door Arjan Smit die derde werd. In het ploegenklassement slaagde 20 ploegen erin punten te pakken. Nefit HR Ketels gaat aan de leiding met 90 punten voor Time Out Sport (82 punten) en Adformatie/Kras Reizen (69 punten).

De ploegen van vd Hoogen Tegels & Sanitair, Wessels-BMC-Mijnten en Blauwe Stad.nl hebben nog geen punten behaald. Die laatste ploeg, Blauwe Stad.nl, versterkte zich kort voor de start nog met Yuri Solinger en Eelco Bakermans als vervangers van de vertrokken skeeleraars Michael Byrne en Joey Mantia. Ook is de verwachting dat de Zweed Sebastian Falk zich in de loop van het seizoen bij deze ploeg zal voegen. Het gister aangemelde TVM is door de KNSB als langebaanploeg alsnog niet toegelaten tot het marathonpeloton.

Morgen zal opnieuw in Utrecht de tweede selectiewedstrijd verreden worden. Om 18.00 uur starten de heren voor de wedstrijd over 100 ronden. Even als vandaag is de toegang voor publiek gratis.