Schaatspeloton.nl - Nieuws - Compromis lijkt Marathoncompetitie te redden

Compromis lijkt Marathoncompetitie te redden

geplaatst dinsdag 26 september 2006 om 08:28:00 op Schaatspeloton.nl

Na een overleg tussen betrokken partijen lijkt er maandagavond een compromis bereikt te zijn in de Topcompetitiecrisis. Het kort geding tussen de KNSB en twaalf rijders is hiermee voorlopig van de baan. Het plan komt erop neer dat vrijdag in de kwalificatiewedstrijd alle ploegen zullen starten, en dat er elke week een ploeg zal afvallen.

Er lijkt een oplossing in zicht voor de problemen die zijn ontstaan rond de nieuwe Essent Cup Topcompetitie voor marathonschaatsers. Het kort geding dat de KNSB had aangespannen tegen twaalf rijders en dat vandaag zou dienen, is voorlopig van de baan. Dit is het resultaat van urenlang constructief overleg dat betrokken partijen maandag met elkaar hebben gevoerd over de ontstane situatie, nadat vorige week de Geschillencommissie de opzet van de nieuwe Topcompetitie afkeurde. De twaalf klagende rijders werden hiermee in het gelijk gesteld.

Vertegenwoordigers van de KNSB, de sectie Marathon, de Rijdersraad en Frank Verheijen namens de bezwaarmakers zijn een heel eind op weg met het vinden van een wedstrijdformule die voor deze partijen aanvaardbaar is. In plaats van de competitie op 7 oktober te beginnen met 18 geselecteerde ploegen komen ze nu waarschijnlijk alle 24 in de eerste wedstrijd op 29 september aan de start. Elke week valt de ploeg met het laagste aantal punten af, totdat er nog twaalf overblijven voor de laatste wedstrijden in de Essent Cup Topcompetitie.

Vandaag moet blijken of alle deelnemende teams zich in deze opzet kunnen vinden. Als dat het geval is, wordt hierover met SBS 6 overleg gepleegd. Het betekent aanpassing van het al getekende contract met de televisiezender. Met ingang van zaterdag 7 oktober zou SBS iedere zaterdag een rechtstreekse uitzending van een uur verzorgen van de nieuwe marathontopcompetitie. Hierbij was het uitgangspunt om met achttien ploegen te beginnen; elke twee weken zou één team degraderen.
In de loop van de komende dagen zal moeten blijken of de marathonschaatsers volledig op één lijn komen en of SBS 6 met de nieuwe opzet kan instemmen.