Schaatspeloton.nl - Nieuws - Seizoen 06/07: Vertrouwde beennummers verdwijnen

Seizoen 06/07: Vertrouwde beennummers verdwijnen

geplaatst woensdag 23 augustus 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De eerste grote verandering in het marathonschaatsen is bekend. De vertrouwde vaste beennummers verdwijnen in het seizoen 2006/2007 bij de Heren A rijders. Voortaan zal op de bovenbenen van de rijders een lettercijfercombinatie staan. Aanstaande dinsdag 29 augustus zal de KNSB in een persconferentie de uitgebreide plannen voor het komende seizoen bekendmaken.

De lettercijfercombinatie die aan de rijder wordt gegeven houdt verband met de eindrangschikking van zijn ploeg het voorgaande seizoen. De Franse titelverdediger in de Essent Cup, Cedric Michaud, start met het beennummer A1. Dit in plaats van het nummer 61 waarmee hij de laatste jaren op het Nederlandse ijs was te bewonderen. De winnaars van het ploegenklassement, Proteq, starten met een B-combinatie op de dijen. Kopman Jan Maarten Heideman start met nummer B1. De Dames en Heren B rijders zullen wel met de vertrouwde cijfercombinatie blijven rijden.

Enkele oudgediende zullen zo het nummer waar ze al vele jaren mee rijden verliezen. Henk Angenent zal niet meer met het nummer 7, waarmee hij de Friesche Elfstedentocht won, rijden maar zal nu aan de start verschijnen met de combinatie J1. Erik Hulzebosch is voortaan te vinden met A2 in plaats van 20 en Peter de Vries niet meer met 45 maar B3.

De beennummers hebben vanaf het begin op de benen gestaan van de marathonschaatsers, en hebben niet zelden een emotionele lading. Zo nam Martijn Kromkamp het nummer 26 over van zijn vader Jan-Eise na diens afscheid van het marathonschaatsen. Ook werd in 2000 besloten het nummer 79 van de op het ijs gestorven Willem Poelstra nooit meer uit te reiken.

Bekijk hier de voorlopige startlijst van de Heren A, met de beennummers.