Schaatspeloton.nl - Nieuws - Teamfouten en kickfinishes; eigenlijk maar twee inhoudelijke wijzigingen reglementen

Teamfouten en kickfinishes; eigenlijk maar twee inhoudelijke wijzigingen reglementen

geplaatst zaterdag 19 oktober 2024 om 16:57:47 op Schaatspeloton.nl

Elk jaar wijzigt het wedstrijdreglement altijd wel iets. Zo ook dit jaar. Daarom checkte Schaatspeloton.nl voor de start van het nieuwe seizoen even bij voorzitter van de scheidsrechterscommissie Nelie Schouten wat de belangrijkste reglementswijzigingen zijn. Eigenlijk komt Schouten maar tot twee inhoudelijke wijzigingen. De een gaat over teamfouten de ander over kickfinishes. In beide gevallen gaat het over de sanctie die het vergrijp tot gevolg heeft. "Voor de rest is het gehele reglement over de kop gegaan door de onderwerpen beter bij elkaar te zetten." Stelt ervaren scheidsrechterschef die vooral daarbij op de vindbaarheid van reglementen wijst. "De inhoudsopgave maakt het zoeken gemakkelijker."

De eerste inhoudelijke wijziging waar Nelie Schouten op wijst gaat over artikel 410.10. Hierin gaat het over een overtreding van een marathonschaatser met als doel een ploeggenoot te laten winnen. De overtreder krijgt nu een rode kaart en de profiterende schaatser zal nu gedeclasseerd worden. Dit geldt overigens ook als de profiterende schaatser alleen aankomt. In dat geval wordt hij geklasseerd op de laatste plaats van de eerste achtervolgende groep.

Daarnaast geeft het reglement nu bij zogenoemde kickfinishes meer ruimte aan de jury. Waar voorheen bij het naar voren schoppen van de schaats altijd automatisch een rode kaart gegeven werd kan nu afhankelijk van de situatie een gele of een rode kaart worden gegeven.