Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evert Hoolwerf en Esther Kiel winnen stormachtige LKAB Sprint Grand Prix

Evert Hoolwerf en Esther Kiel winnen stormachtige LKAB Sprint Grand Prix

geplaatst vrijdag 23 februari 2024 om 10:38:54 op Schaatspeloton.nl

Evert Hoolwerf

Evert Hoolwerf (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

In stormachtige omstandigheden hebben Evert Hoolwerf (Reggeborgh) en Esther Kiel (BDM / BTZ) de vijfde etappe in de Grand Prix gewonnen. Hoolwerf was na 50 kilometer oppermachtig in de sprint van een kopgroep van zeven die na een loodzware wedstrijd in de slotfase was ontstaan. Daan Gelling (Royal A-ware) en Kevin Hoekstra (Bouwselect / De Haan Westerhoff) eindigden als tweede en derde. Later op de dag was Kiel de beste bij de vrouwen. In dooi-omstandigheden klopte zij klassementsleidster en medevluchtster Tessa Snoek (VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods) in de sprint om de winst.

De wedstrijd werd bij de mannen gekenmerkt door een verbrokkelde strijd waarin kleine groepjes kilometers lang elkaar achtervolgde. Nadat in de finale twee groepen na een lange achtervolging weer samensmolten ontstond de definitieve kopgroep waarin Hoolwerf uiteindelijk de snelsters was. Open Nederlands Kampioen Daan Gelling eindigde als tweede in de wedstrijd die onder de naam LKAB Sprint werd verreden. Kevin Hoekstra sprintte naar een derde plaats.

Ook bij de vrouwen ging het met de zware wind al vroeg op de kant. Het peloton dunde snel uit en brak ook hier in verschillende groepen uiteen. Uit de voorste groep ontsnapte in de slotfase klassementsleidster Tessa Snoek en Esther Kiel. Het tweetal bleef de achtervolgers voor en ging sprinten om de winst waarbij Kiel zich de snelste toonde. Snoek verstevigde met haar tweede plaats de leiding in het klassement. Merel Bosma (BDM / BTZ) won op een halve minuut de sprint om de derde plaats.

Bekijk ook:

Uitslag mannen
Uitslag vrouwen