Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten kondigt afscheid aan maar houdt deur open voor het marathonschaatsen

Irene Schouten kondigt afscheid aan maar houdt deur open voor het marathonschaatsen

geplaatst maandag 19 februari 2024 om 17:08:43 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten behaalde afgelopen Nieuwjaarsdag haar achtste nationale marathontitel. Waarschijnlijk zien we haar komend jaar terug in het marathonschaatsen.

Irene Schouten behaalde afgelopen Nieuwjaarsdag haar achtste nationale marathontitel. Waarschijnlijk zien we haar komend jaar terug in het marathonschaatsen.

Vandaag heeft Irene Schouten via de NOS haar afscheid aangekondigd. In de podcast van de NOS podcast houdt de recordkampioene op de marathon de deur echter open voor het marathonschaatsen. "Ik blijf in ieder geval betrokken bij de ploeg. Ik ga daar aftrainen en ga wat marathons rijden." Aldus Schouten vanuit Calgary waar ze afgelopen weekend drie wereldtitels behaalde. Op de vraag of de achtvoudige Nederlands marathonkampioen nog op gaat voor de magische 10 titels reageert ze afhoudende. "Ik wil ook eens een keer goed Oud & Nieuw vieren" verwijst Schouten naar de titelstrijd die standaard op Nieuwjaarsdag gepland staat.

In het marathonschaatsen wist Irene Schouten 58x de beste op kunstijs waarvan acht Nederlandse titels. Op natuurijs kwam de West-Friese nauwelijks in actie. Tweemaal won ze op Zweeds natuurijs de beste. Op de Weissensee kwam Schouten nooit in actie door haar dubbele programma met het langebaanschaatsen. In de enige Nederlandse natuurijsklassieker die Schouten reed, de honderd Eernewoude, eindigde ze in 2012 als tweede op de dag dat broer Simon deze klassieker won.

Met 58 overwinningen staat Irene Schouten op de derde plaats van de ranglijst met marathonoverwinningen op kunstijs. Alleen Daniƫlle Bekkering en Atje Keulen-Deelstra wonnen vaker. Mogelijk zou Schouten daar komend seizoen dus nog bij in de buurt kunnen komen. Keulen-Deelstra won 61x, Bekkering won op een 400-meterbaan 59x en was met zeges op Flevonice-kunstijs erbij 63x de beste. Maar we moeten Irene Schouten niet bij alle marathons verwachten komend seizoen. "Een paar, niet allemaal" blikt Schouten vooruit. "Ik hoop de ploeg te ondersteunen. Er zijn wat jongeren meiden, misschien kan ik ze wat bijleren."