Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nieuwe Finse Marathon in de maak

Nieuwe Finse Marathon in de maak

geplaatst donderdag 23 maart 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

 De Finse marathonschaatsers Pekka Pajunen en Olli Sjö zijn regelmatig te zien op het ijs van Tuusula.

De Finse marathonschaatsers Pekka Pajunen en Olli Sjö zijn regelmatig te zien op het ijs van Tuusula. (bron: Nordic Skating Center)

Afgelopen weekend heeft een delegatie van enkele Nederlandse schaatsliefhebbers een bezoek gebracht aan het Tuusulajärvi meer in Finland. Het ligt in de bedoeling om in de nabij toekomst wedstrijden en toertochten te organiseren op het even ten noorden van Helsinki gelegen meer.

Nog geen half uur van de Finse nationale luchthaven vandaan ligt een langgerekt meer: Tuusulajärvi. Finland heeft duizenden van deze meren. Het meer is langdurig met ijs bedekt en is al enkele jaren het domein van schaatsers, langlaufers, Nordic-walkers en wandelaars. Voor elk van deze groep is een baan gemaakt, waardoor het een meer is vol van winterse sportactiviteiten. Het traject is 17 tot 20 km lang.
Door de aanwezigheid van Nederlanders in de regio kwam de gedachte om dit meer ook open te stellen voor Nederlandse schaatsliefhebbers. Daartoe is half maart een delegatie geweest die de omstandigheden en het ijs getest heeft. De bevindingen waren positief: goede verzorging van het ijs, diverse faciliteiten rond het ijs en vooral een sportieve sfeer.
Doordat marathonrijders uit Helsinki hier ook trainen zijn op termijn plannen in ontwikkeling om ook wedstrijden en toertochten te organiseren. Als voorlopige naam is hiervoor bedacht Oranje Tour de Tuusula. De eerste contacten voor de ontwikkeling van een wedstrijd zijn inmiddels gelegd.
Het ligt in de bedoeling 2006/2007 de eerste reizen naar deze nieuwe schaatsbestemming te starten. Sterk punt is vooral dat het gebied schaatsminded is en zo goed bereikbaar is vanaf de luchthaven. Het ijs is vanuit Nederland binnen 3,5 à 4 uur bereikbaar.
Meer informatie: www.nordicskatingcenter.nl