Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marijke Groenewoud sluit succesweek af met winst Rein Zwart Bokaal

Marijke Groenewoud sluit succesweek af met winst Rein Zwart Bokaal

geplaatst zaterdag 13 januari 2024 om 20:03:57 op Schaatspeloton.nl

De Rein Zwart Bokaal, de elfde wedstrijd in Daikin Marathon Cup, is gewonnen door Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander). De Friezin sluit een week die ze begon met drie Europese langebaantitels en waarin ze twee natuurijsmarathons won in Thialf af met haar negende kunstijsoverwinning in het marathonschaatsen. Groenewoud ontsnapte 15 ronden voor het eind solo uit een sterke kopgroep van elf en dubbelde als enige het peloton. Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) klopte Esther Kiel (BDM / BTZ) in de sprint om de tweede plaats en nam het oranje leiderspak over van Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) die de slag miste.

Halverwege de wedstrijd was op het snelle ijs van Thialf nog maar de helft van de 64 gestarte rijdsters over. De wedstrijd was er een waar de beste beloften mochten doorstromen maar geen slaagde erin aan de streep te komen. Vera van Ditshuizen (De Vechtsebanen) liet zich van de beloften het beste zien en het was een val tien ronden voor het eind die voor de Utrechtse een streep door een klassering zette. Op dat moment was vooraan in de wedstrijd de koers al beslist.

Twintig ronden voor het eind hadden twaalf vrouwen een voorsprong gepakt die uit leek te gaan draaien op een ronde voorsprong. Opvallende afwezige in de kopgroep was klassementsleidster Elsemieke van Maaren die zo in het gevaar was het oranje te gaan verliezen. Irene Schouten, de gegadigde om het leiderspak over te nemen, probeerde in een aanval de rest van de kopgroep te verschalken, kreeg daarbij eerst Esther Kiel mee voordat de rest van de kopgroep ook terug kwam. Op het moment van aansluiten was het Marijke Groenewoud die versnelde en hier kon niemand volgen. Solo pakte de drievoudig Europees kampioen een flinke voorsprong en uiteindelijk slaagde ze erin het peloton te dubbelen. Dat lukte de rest van de kopgroep niet die wel de wedstrijd voor het peloton zou finishen. Schouten die uit de achtervolgende groep was ontsnapt met Kiel klopte haar in de sprint om de tweede plaats en pakte zo het oranje leiderspak over van Van Maaren die in het peloton als veertiende finishte. De laatste ronden waren voor Groenewoud die na haar twee sprintoverwinningen op natuurijs in Winterswijk en Noordlaren nu in Thialf op kunstijs solo over de streep kwam.

Bekijk ook:

Uitslag