Schaatspeloton.nl - Nieuws - Natuurijskampioen Mart Bruggink stopt na het seizoen

Natuurijskampioen Mart Bruggink stopt na het seizoen

geplaatst zaterdag 13 januari 2024 om 18:42:52 op Schaatspeloton.nl

Mart Bruggink won in 2019 het Open NK op de Weissensee

Mart Bruggink won in 2019 het Open NK op de Weissensee

Mart Bruggink stopt na afloop van het huidige seizoen als wedstrijdschaatser. De Tukker kondigt zijn afscheid aan via een filmpje van zijn ploeg Bouwselect / De Haan Westerhoff. De 35-jarige Bruggink die dit daags voor dat het peloton komende week naar de Weissensee verkast voor de wedstrijden op de ondergrond waar hij zijn beste resultaten boekt. Op het Oostenrijkse Bergmeer won de schaatser uit Tubbergen in 2019 de Open Nederlandse titel. De natuurijstitel is de enige overwinning die Bruggink op het hoogste niveau behaalde.

Sinds 2010/2011 komt Mart Bruggink uit op het hoogste niveau. Via Power-play, Wadro, CRV-Interfarms, Okay Fashion & Jeans en Lasaulec kwam hij in 2017 uit bij Bouwselect waarvoor hij de laatste zeven jaar uitkwam. Op kunstijs had hij toen al zijn enige twee podiumplaatsen behaald. Een tweede en derde plaats, beide behaald in Groningen, staan hier op zijn resultaatblad. Maar op natuurijs was de nuchtere Tukker vaker van de partij. Vijf keer eindigde hij op het podium bij een Grand Prix-wedstrijd, maar de enige overwinning was meteen een kampioenstrui. In 2019 won hij het Open NK op de Weissensee, wat hij een jaar later toen ploeggenoot Jouke Hoogeveen hem onttroonde opvolgde met een bronzen plak.

Komende periode zal Bruggink nog een keer het buitenlandse natuurijs opzoeken, maar daarna zal het gedaan zijn. Na afloop van het seizoen bergt hij zijn wedstrijdschaatsen op.