Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ook op natuurijs Winterswijk wint Harm Visser

Ook op natuurijs Winterswijk wint Harm Visser

geplaatst dinsdag 9 januari 2024 om 21:21:42 op Schaatspeloton.nl

Harm Visser is leider in de Marathon Cup en won dit seizoen op kunstijs al zes keer

Harm Visser is leider in de Marathon Cup en won dit seizoen op kunstijs al zes keer (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Harm Visser (Jumbo / Visma) heeft in Winterswijk de eerste marathon op natuurijs gewonnen. In de finale ontsnapte Vissers ploeggenoot Jorrit Bergsma (Jumbo / Visma) uit een kopgroep van acht waarna Luc ter Haar (Bouwselect / De Haan Westerhoff) probeerde over te steken en daarbij Visser mee kreeg. Visser werd in de slotronde nog bijgehaald door Christian Haasjes (Sprog) maar klopte hem uiteindelijk in de sprint. De Nieuw-Zeelander Peter Michael (A6.nl / KMC) eindigde als derde voor Ter Haar die uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Halverwege koers ontstond er in Winterswijk een kopgroep na een eerste aanval van Niels Overvoorde (Sportchaletviehhofen.at) en Luc ter Haar. De twee kregen snel gezelschap van Christian Haasjes, Harm Visser en Lars Woelders (OKAY / Interfarms) voordat ook Gary Hekman (Reggeborgh) en Jorrit Bergsma de oversteek maakten. Het zevental bouwde gestaag de voorsprong uit Wat eerst Peter Michael en later ook Evert Hoolwerf (Reggeborgh) deed besluiten de oversteek te wagen. Michael slaagde hierin, Hoolwerf moest de poging staken. Met het aansluiten van Michael was de kopgroep uitgegroeid tot acht man die het peloton ook op een ronde zette. Hierna ging de wedstrijd op slot en was het duidelijk dat de acht gingen strijden om de eerste natuurijszege.

In de finale die volgde probeerde verschillende rijders de dans te ontspringen. Op een gegeven moment probeerde zelfs de te kloppen man Harm Visser via een aanval de overwinning veilig te stellen. Maar het was een klassiek moment waarop het even stilviel dat Jorrit Bergsma van achter uit de groep zijn karakteristieke aanval waagde. Bergsma kreeg een gat en het was de kersverse kunstijskampioen Ter Haar die het gevaar inzag. Hij koos de tegenaanval maar kreeg daarbij Visser met zich mee. Ter Haar reed door tot hij Bergsma had achterhaald maar zat toen al in geklopte positie. Van achteruit sloot in de slotronde Haasjes nog aan maar in de sprint die volgde was het Visser die nogmaals toonde waarom hij dit seizoen de te kloppen man is. Peter Michael kwam nog hard op maar strandde op plaats drie.

Bekijk ook:

Uitslag