Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pascal Briand wint World Cup mass-start

Pascal Briand wint World Cup mass-start

geplaatst zondag 5 maart 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

In een sfeervol Thialf heeft de Fransman Pascal Briand (Pomaz / zwembadplein.nl) de mass-start gewonnen. Lars Hoogenboom (Adformatie) en Henk Angenent (TNT) eindigde in een spannende sprint als twee en drie. De ‘marathon’-wedstrijd over 40 ronden werd in Heerenveen verreden na de World Cupfinale en kende ook enkele tientallen langebaan deelnemers. Die kwamen er echter niet echt aan te pas.

Veel publiek had het ervoor over om na de World Cupfinale Langebaan nog een klein uur te wachten op de mass-start demonstratiewedstrijd. Het publiek kreeg een boeiende wedstrijd voorgeschoteld. Na mislukte aanvallen van langebaanschaatsers als Rintje Ritsma (Sitel.nl), Bob de Jong (Telfort) en de Noor Eskil Ervik kwamen de marathonschaatsers naar voren.
Een zestal bestaand uit Lars Hoogenboom (Adformatie), Arjan Stroetinga (Jorritsma Bouw), Peter de Vries (Proteq), Douwe de Vries (Indische Cake), Jeroen de Vries (Time Out Sport/zwembadplein.nl) en Jan van Oosterom (Bouw Consulting Twente) bouwde door goed samenwerken een voorsprong op van bijna 100 meter. Vanuit het peloton konden Pascal Briand (POMAZ/zwembadplein.nl) en Henk Angenent (TNT Nederland B.V.) solo de oversteek naar de kopgroep te maken. Tristan Loy (Jorritsma Bouw) en Gianni Romme probeerde slaagde hier niet in. Arjan Stroetinga viel vervolgens later nog uit de kopgroep.
De kopgroep van marathonschaatsers liet zien dat zij beter met de omstandigheden konden omgaan dan de langebaanschaatsers. Het zevental slaagde er niet in een ronde voorsprong te pakken. Maar het peloton slaagde er ook niet in de kopgroep terug te pakken.
De kopgroep kon dus gaan strijden om de eindzege en Henk Angenent was het die als eerste de strijd opende. De Elfstedenwinnaar werd uiteindelijk pas op het laatste rechte stuk terug gepakt. Pascal Briand won de sprint met miniem verschil voor Lars Hoogenboom (3e) en de geklopte Henk Angenent (3e). Jan Maarten Heideman (Proteq) won de sprint van het peloton om de achtste plaats door KC Boutiette (Sport2000) te kloppen. De gemiddelde snelheid van de wedstrijd werd aan de streep gemeten op 49,7 kilometer per uur.

Naast KC Boutiette waren er slechts acht langebaanrijders die erin slaagde de snelle wedstrijd te voltooien. Eskil Ervik (11e, Noorwegen), Steve Elm (14e, Canada), Petter Andersen (15e, Noorwegen), Justin Warsylewicz (21e, Canada), Ralf van der Rijst (23e, Telfort), Rintje Ritsma (33e, Sitel.nl), Oystein Grodum (37e, Noorwegen) en Marco Weber (38e, Duitsland) kwamen in Thialf aan de finish.
Al met al mag de ‘demo-marathon' een succes genoemd worden. Goede publieke belangstelling voor een internationaal veld met een snelle en leuke wedstrijd en een enthousiast Tv-verslag. In Nederland zullen weinige ervan overtuigd hoeven worden voor een hogere status van het marathonschaatsen. De bal zal nu liggen bij de ISU die zal kunnen beslissen of deze demonstratie in de toekomst een vervolg zal krijgen. Met het succes van de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen en een geslaagde test vandaag lijkt de deur weer iets verder open te gaan voor het Internationale Marathonschaatsen.