Schaatspeloton.nl - Nieuws - Primeur in Breda, Arianna Pruisscher soleert naar eerste zege

Primeur in Breda, Arianna Pruisscher soleert naar eerste zege

geplaatst zaterdag 16 december 2023 om 20:19:47 op Schaatspeloton.nl

Een primeur kwam uit de Bredase mist. Arianna Pruisscher won in de Brabantse stad haar eerste marathon op het hoogste niveau.

Een primeur kwam uit de Bredase mist. Arianna Pruisscher won in de Brabantse stad haar eerste marathon op het hoogste niveau. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Breda heeft Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander) haar allereerste marathonoverwinning op het hoogste niveau behaald. De Drentse reed in de finale solo weg en profiteerde optimaal van de overmacht van haar ploeg in een kopgroep van zes. Ploeggenote Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) sprong nadat de concurrentie was moegestreden nog weg en soleerde achter Pruisscher naar de tweede plaats. Esther Kiel (BDM / BTZ) mocht als de nummer drie naar het podium. Klassementsleidster Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ), die de kopgroep miste, blijft in het bezit van het oranje leiderspak.

Halfkoers ontstond bij de vrouwen de kopgroep die de wedstrijd maakte. Loesanne van der Geest (PGM Bakker), Dieuwertje van Kalken (Turner), Emma Engbers (VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods), Esther Kiel, Marijke Groenewoud en Arianna Pruisscher vonden elkaar en bouwde de voorsprong snel uit. Iris van der Stelt (PEER racefietsen Wijk en Aalburg) zag het gevaar en probeerde vanuit het peloton nog over te steken maar was te laat. Het zestal was gevlogen en dubbelde het peloton.

Na het afsprinten van het peloton, waar Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) op een twaalfde plaats voldoende punten behaalde om het oranje leiderspak te houden, was het Arianna Pruisscher die als eerste de aanval koos. Een eerste aanval werd gepareerde door de rest van de kopgroep maar bij een tweede aanval was de Drentse weg. Snel pakte ze een riante voorsprong op de achtervolgers waar Groenewoud logischerwijs haar benen in eerste instantie stil hield. Pas toen Pruisscher op een veilige voorsprong op weg was naar haar eerste zege versnelde Groenewoud en liet ook zij de rest van de kopgroep achter haar. Zo stelde Groenewoud de tweede plaats veilig. Esther Kiel moest op achterstand genoegen nemen met de derde plaats.

Bekijk ook:

Uitslag