Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bente Kerkhoff houdt met eerste overwinning zegereeks Albert Heijn Zaanlander in stand

Bente Kerkhoff houdt met eerste overwinning zegereeks Albert Heijn Zaanlander in stand

geplaatst zaterdag 18 november 2023 om 20:41:23 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

Ook de vijfde wedstrijd in de Daikin Marathon Cup is gewonnen door een rijdster van Albert Heijn Zaanlander. Bente Kerkhoff (Albert Heijn Zaanlander) mocht in Haarlem invallen bij afwezigheid van ploeggenoten Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Elisa Dul. Kerkhoff pakte haar allereerste marathonoverwinning op het hoogste niveau door in de sprint van een kopgroep van zeven Iris van der Stelt (PEER racefietsen Wijk en Aalburg) en Tessa Snoek (VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods) te kloppen. De afwezige Irene Schouten behield het oranje leiderspak.

In Haarlem was het al bijzonder dat Bente Kerkhoff aan het vertrek stond. Dat de Noord-Hollandse een marathon schaatst is niet bijzonder. Ondanks haar pas 21 jaar maakt ze voor dit seizoen al vijf seizoenen deel uit van het topdivisiepeloton. Het jonge talent behaalde al junioren titels en Albert Heijn Zaanlander strikte haar deze zomer de overstap te maken. Bij die ploeg werd ze echter zesde rijdster achter Irene Schouten, Marijke Groenewoud, cupwinnares Maaike Verweij, Arianna Pruisscher en Elisa Dul en kon zo niet ingeschreven worden. Op het bondsbureau werd, nadat naast Schouten en Groenewoud ook Dul zich had geplaatst voor de ISU World Cup, besloten om 'een reglementaire uitzondering op de reglementen' te maken en Albert Heijn Zaanlander toe te staan Kerkhoff in te laten vallen.

Voor Kerkhoff was het in de Noord-Hollandse hoofdstad de eerste schaatsmarathon van het seizoen en het werd meteen haar allereerste overwinning op het hoogste landelijke niveau. Dit gebeurde nadat in de slotfase een kopgroep van zes was ontstaan die wegbleef. Kerkhoffs ploeggenote Arianna Pruisscher had daarvoor al lang solo op weg geleken naar een ronde voorsprong. Maar de Drentse werd alsnog teruggepakt. Een versnelling van Iris van der Stelt creƫerde daarna een kopgroep met Beau Wagemaker (PGM Bakker), Merel Bosma (BDM / BTZ), Tjilde Bennis (Turner), Tessa Snoek en dus Bente Kerkhoff. Het zestal lukte het niet om het door veel afwezige kleine peloton te dubbelen en even leek ook Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault) de oversteek te maken samen met bewaakster Arianna Pruisscher. Maar de zes gingen wel sprinten om de winst.

Kerkhoff was hierin duidelijk de snelste. Daarbij liet ze twee thuisrijdsters achter haar. Iris van der Stelt pakte op plaats twee haar eerste podiumplaats na haar rentree. Ook Tessa Snoek mocht, net als Kerkhoff, voor het eerst naar het podium tijdens een kunstijsmarathon. Snoek was op Zweeds natuurijs echter al wel eens een poiumgast.

Na de huldiging een bijzonder moment. Zowel de vanwege de wereldbeker afwezige oranjepakdraagster Irene Schouten, als de vanwege de Gruno Bokaal-langebaanwedstrijd afwezige wittetruidraagster Kim Talsma (Bouwbedrijf De Vries) behielden hun leiderpakken maar konden die logischerwijs niet in ontvangst nemen.

Bekijk ook:

Uitslag