Schaatspeloton.nl - Nieuws - Harm Visser wint, Jeroen Janissen maakt show

Harm Visser wint, Jeroen Janissen maakt show

geplaatst zaterdag 11 november 2023 om 21:49:21 op Schaatspeloton.nl

Harm Visser wint, maar langs de kant was gemor.

Harm Visser wint, maar langs de kant was gemor. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Haagse Uithof heeft Harm Visser (Jumbo / Visma) ook de vierde wedstrijd in de Daikin Marathon Cup gewonnen. De oranjepakdrager, die al twee keer eerder dit seizoen de rapste was, was het snelst van een kopgroep met een ronde voorsprong. Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) en Evert Hoolwerf (Reggeborgh) eindigde achter Visser als tweede en derde. Jeroen Janissen (OKAY / Interfarms) probeerde het peloton op een tweede ronde achterstand te zetten en bleef met hulp van ploeggenoten lang kansrijk. Janissens begon nog met voorsprong aan de finale maar werd alsnog ingerekend.

Na afloop van de topdivisiewedstrijd ging het in Den Haag niet over de vierde sloopkoers op rij maar vooral wie wel en niet zich in dit spel hadden mogen afzakken. Met uiteindelijk een rode kaart, teleurstelling en zelfs bij middernacht nog geen officiƫle uitslag. De wedstrijd ontplofte in de tweede helft waarbij Jeroen Janissen zich een showman toonde.

De aanvaller, die eerder in de koers al met 22 anderen een ronde voorsprong had gepakt, had al een groot gat geslagen toen zijn ploeggenoten zich stuk voor stuk lieten afzakken. Het peloton lag wederom in verschillende groepen verspreid over de baan en langzaam werden Janissens ploeggenoten opgerookt maar leek een overwinning voor de man van OKAY / Interfarms meer en meer realistisch. Stefan Wolffenbuttel die zelf een ronde voorsprong had gepakt gaf deze ronde op om zo Janissen te steunen. Iets wat echter ook bij de achtervolgers werd gedaan. Jumbo / Visma liet Remco Stam met een ronde voorsprong maar ook Jorrit Bergsma, die uiteindelijk de hoofdrolspeler zou gaan worden, afzakken.

Na het afzakken, en dus het verliezen van de ronde voorsprong, reed Bergsma echter na het afsprinten van een klein peloton door de finale in. Op kop van de achtervolgende groep achter Janissen deed Bergsma een sterke beurt en sleurde sprinter Harm Visser mee naar de kop. Voor Janissen was hiermee het avontuur af. Bergsma had zich echter niet meer in de finale mogen bevinden was na afloop ook de conclusie van de jury, die zelf overigens niet de Fries persoonlijk hadden gemaand de wedstrijd te verlaten toen hij dit achtervolgende werk aan had gevangen. Na afloop kreeg Bergsma rood, werd uit de uitslag geschrapt en zal een schorsing mogen verwachten.

Maar Jeroen Janissen zal hier niet veel aan hebben. Hij werd ingerekend, maakte de koers, maar werd niet beloond. Na het terugpakken van Janissen probeerde Jordy Harink (Royal A-ware) nog weg te komen, maar zijn actie werd door de eveneens in de kopgroep aanwezige Mats Stoltenborg (Jumbo / Visma) te niet gedaan. Het, al dan niet reglementaire, werk van Jumbo / Visma werd beloond met een zege want Harm Visser maakte het in de eindsprint af. Sjoerd den Hertog eindigde als tweede, Evert Hoolwerf werd derde. Visser pakt zo zijn derde zege dit seizoen en zevende ooit, een overwinning die langs de kant echter een hoop meer gemor opleverde dan al zijn eerder overwinningen bij elkaar.

Bekijk ook:

Uitslag