Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marijke Groenewoud legt peloton wil op en pakt Haagse winst

Marijke Groenewoud legt peloton wil op en pakt Haagse winst

geplaatst zaterdag 11 november 2023 om 20:13:42 op Schaatspeloton.nl

De vierde etappe is bij de topdivisievrouwen voor Marijke Groenewoud. In de slotronden kon ze onbedreigd haar overwinning al vieren.

De vierde etappe is bij de topdivisievrouwen voor Marijke Groenewoud. In de slotronden kon ze onbedreigd haar overwinning al vieren. (bron: Schaatspeloton.nl)

De vierde wedstrijd in de Daikin Marathon Cup is gewonnen door Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander). De Friezin liet met nog 15 ronden te gaan haar medevluchtsters achter en pakte een ronde voorsprong. Ploeggenote Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander) won de sprint van de achtervolgende groep om de tweede plaats voor Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ). Klassementsleidster Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) was het snelst in de pelotonsprint en behield met een vierde plaats het oranje leiderspak.

Het was een opvallend moment net voorbij halfweg de wedstrijd. Jillert Anema gaf tegen Marijke Groenewoud aan niet door te rijden terwijl de Friezin in de aanval was. Achter Groenewoud had Elsemieke van Maaren zich genesteld en nam niet over. Op dat moment in de wedstrijd had klassementsleidster Irene Schouten al peloton in de rug gekeken met een solo aanval maar de Nederlands Kampioene werd uiteindelijk door het peloton als nog weer teruggepakt. Achter Groenewoud, die de benen na de aanwijzing van Anema stil hield, kwamen haar ploeggenote Arianna Pruisscher en Nienke Smit (Haak powered by OCRE) snel dichterbij.

De twee tweetallen smolten samen tot een leidend kwartet en leken vervolgens het peloton op een ronde te gaan zetten. Het was echter Groenewoud die versnelde en haar medevluchtsters achter haar hield. Solo kwam Groenewoud tot de staart van het peloton daar bij in de laatste meters geholpen door Schouten. De achtervolgende drie kwamen niet meer bij het peloton en nadat Smit had moeten afhaken gingen Pruisscher en Van Maaren sprinten om de tweede plaats. Pruisscher was daarbij het snelst. Zij mochten Groenewoud op het podium flankeren.

Irene Schouten behield het oranje leiderspak maar leek daar zelf na een vierde plaats al geen rekening meer mee te hebben gehouden. De West-Friezin was al in de kleedkamer toen de leiderstruien werden uitgereikt en moest uiteindelijk door winnares Groenewoud als nog naar de huldiging gestuurd worden. Groenwoud volgt Schouten in het klassement op 8 punten, maar beide vrouwen zijn volgende week afwezig vanwege de deelname aan de wereldbeker in het Chinese Beijing. Van Maaren staat op plaats drie 27,2 punten achter op Schouten en zal nog aan de bak moeten om het oranje in Haarlem over te kunnen nemen.

Bekijk ook:

Uitslag