Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten in recordtijd naar 15e marathonwinst in Thialf

Irene Schouten in recordtijd naar 15e marathonwinst in Thialf

geplaatst zaterdag 4 november 2023 om 19:20:01 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen heeft Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) voor de vijftiende keer een marathon in Thialf gewonnen. De klassementsleidster reed in de derde cupwedstrijd na het afsprinten van het peloton weg uit een kopgroep van drie met verder ploeggenote Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) en Kim Talsma (Bouwbedrijf de Vries) die als enige het Albert Heijn Zaanlander-tweetal kon volgen. Talsma deed nog haar best het gat naar Schouten te dichten maar slaagden hier niet in en moest de tweede plaats vervolgens aan Groenewoud laten die Schouten nog dicht benaderde. Schouten finishte de 80 ronden in 42 minuten en 53 seconden, de snelste tijd ooit op deze afstand.

Tot vorig seizoen was ze onklopbaar in Thialf tot de coup afgelopen januari van BDM / BTZ die toen Ineke Dedden aan de winst hielpen. Vandaag herstelde Irene Schouten weer de orde op het snelle Friese ijs. Het was de Nederlands Kampioene zelf die halverwege de wedstrijd de beslissende slag forceerde. In eerste instantie kreeg ze daarbij Kim Talsma, Marijke Groenewoud, Veerle van Koppen (Gewest Fryslan / Victron Energy), Esther Kiel en Elsemiek van Maaren (beiden BDM / BTZ) met haar mee. Nadat de Albert Heijn Zaanlander-vrouwen de hogere versnelling inschakelde was het uiteindelijk alleen Kim Talsma die ze niet kwijt kregen. Gedrie├źn dubbelde de vrouwen het peloton en gingen zich zo opmaken voor de eindstrijd.

Nadat Esther Kiel de sprint van het peloton om de vierde plaats had gewonnen sloop Schouten weg bij haar medefinalisten. Groenewoud liet het logischerwijs aan Talsma om het gat te dichten en in de voorlaatste ronde leek ze hier haast in de slagen. Schouten versnelde nog een laatste keer en Talsma kon dit niet meer. Groenewoud wel maar zij overvleugelde op het laatste rechte stuk haar ploeggenote niet meer die daardoor haar 15e overwinning op Thialf behaalde. Met tempo tot aan de meet liet Schouten de klok stoppen op een nieuw officieus wereldrecord, 23 seconden sneller dan haar oude recordtijd van november vorig jaar.

Bekijk ook:

Uitslag