Schaatspeloton.nl - Nieuws - Daan Gelling en publiek winnaar bij Utrechtse Marathon Cup

Daan Gelling en publiek winnaar bij Utrechtse Marathon Cup

geplaatst zaterdag 28 oktober 2023 om 22:01:23 op Schaatspeloton.nl

Daan Gelling mag zijn tweede marathonoverwinning vieren. In Utrecht wint hij de tweede etappe in de Daikin Marathon Cup.

Daan Gelling mag zijn tweede marathonoverwinning vieren. In Utrecht wint hij de tweede etappe in de Daikin Marathon Cup. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht heeft Daan Gelling (Royal A-ware) na een spectaculaire wedstrijd de tweede wedstrijd in de Daikin Marathon Cup op zijn naam geschreven. De 23-jarige schaatser uit Huizinge was na 125 ronden het snelst van een eerste groep die in de slotfase nog uit een groep met een ronde voorsprong was ontsnapt. Ronald Kruijer (Bouwselect / De Haan Westerhoff) en Casper de Gier (Reggeborgh) maakte het podium compleet. Harm Visser (Jumbo / Visma) behoudt het oranje leiderspak al had de jury er enige tijd voor nodig om dit juist te berekenen.

De eerste kanonskogel werd in Utrecht afgeschoten door Niels Overvoorde (Sportchaletviehhofen.at), Ronald Kruijer en Roel Boek (Port of Amsterdam / SKITS). Het drietal lanceerden zichzelf halverwege de koers naar de kop van de wedstrijd en sloegen een aanzienlijk gat. Nederland kampioen Evert Hoolwerf (Reggeborgh) zag het gevaar en startte solo de achtervolging. Hierna ging het peloton ronden lang in verschillende groepen uiteengeslagen over het Utrechtse ijs. Toen de rook van deze beschietingen waren opgetrokken hadden 19 rijders een ronde voorsprong, maar was het peloton ook sterk uitgedund.

Daarbij mag aangetekend worden dat voor een hoop schaatsers het dagprogramma ook aanzienlijk in de benen gezeten moet hebben. De KNSB had voorafgaande aan de Marathon Cup tijdens het World Cup kwalificatietoernooi de massastart als laatste onderdeel gepland. Een flink aantal starters in Utrecht hadden daar in Thialf strijd geleverend en mochten na een snelle autoreis naar De Vechtsebanen opnieuw aan de slag. Bijvoorbeeld de nummer twee van de massastart Yves Vergeer (OKAY / Interfarms) zocht tijdens de eerste slag op het Utrechtse ijs moegestreden de kant op. Massastartwinnaar Harm Visser reed de hele wedstrijd achter de slag en moest veel achtervolgen.

Met name de ploeg Port of Amsterdam / SKITS leek hiervan te willen profiteren door de wedstrijd geen moment stil te laten vallen. De ploeg die met Roel Boek (Port of Amsterdam / SKITS) een opvallend sterk rijdende pion voor in de koers had bleef aanvallen, liet gaten vallen in het peloton en offerde rijders op door zich af te laten zakken om te proberen nog een groep rond te laten gaan. Dit leverde vooral vanachter een hoop slachtoffers op. De rappe mannen begonnen zo op een kleine achterstand aan de finale en dichten dit gat niet meer. In de voorste groep snelde uiteindelijk Daan Gelling naar de winst voor Ronald Kruijer en Casper de Gier. Roel Boek eindigde achter Kevin Hoekstra en Robert Post als zesde en liet zo zijn beste resultaat van zijn marathoncarrière optekenen, daarmee zijn ploeg net niet met een podiumplaats belonend.

In het klassement klom Boek op naar de derde plaats achter nummer twee Daan Gelling en Harm Visser die het oranje behield. De jury had na afloop wel ruim een kwartier nodig om met deze tussenstand te komen. Gelling stond na de huldiging van de daguitslag nog lang te wachten of hij het oranje mocht aantrekken, maar uiteindelijk bleek Harm Visser met een tiende plaats net voldoende punten te hebben gescoord om het oranje te behouden. In het klassement is de voorsprong van de cupwinnaar van vorig jaar welgeteld 1 punt. Genoeg om het leiderspak te behouden.

Bekijk ook:

Uitslag