Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dubbelslag in Utrecht voor Irene Schouten, eerste podiumplek voor Eline Jansen

Dubbelslag in Utrecht voor Irene Schouten, eerste podiumplek voor Eline Jansen

geplaatst zaterdag 28 oktober 2023 om 20:17:21 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten wint de tweede cupwedstrijd in Utrecht.

Irene Schouten wint de tweede cupwedstrijd in Utrecht. (bron: Schaatspeloton.nl)

Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) heeft in Utrecht de tweede wedstrijd in de Daikin Marathon Cup gewonnen en zo het oranje leiderspak overgenomen van ploeggenote Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) die de slag mistte. Schouten ging in de eerste helft van de wedstrijd rond met zes andere vrouwen. Later sloegen nog drie vrouwen erin rond te gaan maar in de sprint van de kopgroep was Schouten oppermachtig. Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) eindigde als tweede, de derde plaats was voor Eline Jansen (Van Ramshort Renault) die haar eerste podiumplaats behaalde.

Midden in het World Cup kwalificatietoernooi stonden in Utrecht een hoop vrouwen aan de start die hun hoofdkantoor dit weekend in Thialf hebben opgeslagen. Albert Heijn Zaanlander was in Utrecht met een volledig kwartet aanwezig. Klassementsleidster Marijke Groenewoud die vorige week met Irene Schouten schaatsles gaf was er in Utrecht weer bij. Ook Esther Kiel (BDM / BTZ) die gisteren zich enigszins verrassend plaatste voor de wereldbeker was er na het uitzitten van een schorsing weer bij in het marathonpeloton.

Groenewoud en Kiel waren het echter niet die de definitieve slag maakte. Schouten deed dat wel. Na een 25 ronden koers voerde zij een kopgroep aan met Tjilde Bennis (Turner), Nienke Smit (Haak powered by OCRE), Beau Wagemaker (PGM Bakker), Emma Engbers (VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods), Elsemieke van Maaren en Eline Jansen die zeer snel het peloton op een ronde wist te zetten. Wagemaker, Van Maaren en Jansen kregen later nog gezelschap van ploeggenoten Loesanne van der Geest (PGM Bakker), Ineke Dedden (BDM / BTZ) en Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) die met steun ook een ronde voorsprong pakte toen het peloton zich al aan het voorbereiden was om af te sprinten.

Judith Krabbenborg (Haak powered by OCRE) die probeerde solo bij het drietal aan te sluiten slaagde daar niet in maar bleef het sprintende peloton nog wel voor waardoor ze elfde werd. Marijke Groenewoud won de sprint van het peloton voor Patricia Koot (KNSB Inline Selectie) die met een twaalfde plaats voldoende punten behaalde op het witte leiderspak van het jongerenklassement over te nemen.

In de finale die de vrouwen van de kopgroep daarna gingen rijden probeerde verschillende eenlingen weg te komen, maar Irene Schouten hield de groep bij elkaar en maakte het in de sprint af. Met haar 53e overwinning op kunstijs nam Schouten het oranje leiderspak over van ploeggenote Groenewoud. Elsemieke van Maaren en Eline Jansen snelden achter Schouten naar de tweede en derde plaats. Voor Jansen was dat een primeur. De 21-jarige tweedejaars rijdster stapte na twee eerdere vierde plaatsen voor het eerst op het podium.

Bekijk ook:

Uitslag