Schaatspeloton.nl - Nieuws - Schouten en Groenewoud sprinten er niet om, eerste winst voor Groenewoud

Schouten en Groenewoud sprinten er niet om, eerste winst voor Groenewoud

geplaatst zaterdag 21 oktober 2023 om 20:11:21 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud en Irene Schouten komen samen juichend over de streep

Marijke Groenewoud en Irene Schouten komen samen juichend over de streep (bron: Schaatspeloton.nl)

De eerste marathon van het nieuwe seizoen voor vrouwen is gewonnen door Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander). Samen met Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) liet Groenewoud de rest van het peloton achter haar en pakte een ronde voorsprong. Nadat Kim Talsma (Bouwbedrijf De Vries) de sprint van het peloton om de derde plek had gewonnen duelleerde Schouten en Groenewoud in de finale niet met het mes tussen de tanden om de winst. Beide juichend sprintte de vrouwen niet maar kwam Marijke Groenewoud net iets eerder over de streep waardoor zij het eerste oranje leiderspak kon komen ophalen.

Een klasse apart. Dat Irene Schouten en Marijke Groenewoud dat zijn mag geen nieuws heten. Maar in Groningen lieten ze dat bij de opening van het nieuwe marathonschaatsseizoen maar weer eens zien. Nadat Albert Heijn Zaanlander een kopgroep van acht met daarin enkel uittredend cupwinnares Maaike Verweij uit hun stal had geneutraliseerd scheurde het peloton in twee delen. Uit het eerst deel versneld Schouten en Groenewoud vervolgens en werden niet meer teruggezien.

Evi Gelling (Turner), Tessa Snoek, Emma Engbers (beiden VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods) en Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault) bleven als laatsten over maar werden door Albert Heijn Zaanlander langzaam maar aan teruggepakt. Dat Schouten en Groenewoud de finale zouden gaan rijden was toen wel duidelijk. Schouten pakte in de slotfase zelf de kop van het peloton en ook Eline Jansen (Van Ramshorst Renault) die nog naar de derde plek probeerde te soleren werd uiteindelijk teruggepakt. Maaike Verweij lukte het in de pelotonsprint niet om het Albert Heijn Zaanlander-podium compleet te maken. De derde plek moest zijn laten aan Kim Talsma en ook Patricia Koot (KNSB Inline Selectie), Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) en Evi Gelling (Turner) gingen Verweij op het laatste rechte stuk nog voorbij.

In de finale brachten Schouten en Groenewoud geen spanning meer. Ze spraken wat met elkaar en vielen elkaar niet meer aan. Op de laatste meters kwamen de vrouwen gezamenlijk juichend over de streep. Achteraf bleek Groenewoud daarbij haar schaats als eerste over de streep te hebben gedrukt waardoor zij de winnares werd van de eerste marathon van het seizoen.

Bekijk ook:

Uitslag