Schaatspeloton.nl - Nieuws - Unicum: jongeren winnen in elke klasse

Unicum: jongeren winnen in elke klasse

geplaatst zondag 12 maart 2023 om 17:17:50 op Schaatspeloton.nl

Harm Visser mocht naast de winst in het jongerenklassement ook de Marathon Cup in ontvangst nemen

Harm Visser mocht naast de winst in het jongerenklassement ook de Marathon Cup in ontvangst nemen (bron: Schaatspeloton.nl)

Het is een beeld dat we dit seizoen vaker wel dan niet zagen: het witte leiderspak om de schouders van de nummer twee in dat klassement. In elke klasse werd uiteindelijk een jongere eindwinnaar van de Marathon Cup. Een unicum. Dat een jongere het algemene klassement wint was in alle categorieën behalve bij de topdivisiedames al eerder voorgekomen, maar in één jaar in elke klasse dat is nieuw.

Beloften
Ze hadden eigenlijk kunnen blijven staan na huldiging van het jongerenklassement. De Fransman Germain Deschamps (FrySk / Bureau Schmidt), Wisse Slendebroek (Omzorg) en wittepakwinnaar Igor Baars (Langhout Beton & PCO Infra) de drie beste jongeren waren ook meteen de besten in het algemene klassement bij de herenbeloften. Slendebroek reed de finale in Leeuwarden in het witte pak nadat hij drie weken terug in Groningen de tweede plaats van het klassement had overgenomen van Deschamps die lang tweede in zowel het jongeren- als het algemene klassement was. Op de laatste dag hield Slendebroek het kleinste verschil denkbaar over van 0,1 punt op de Fransman en eindigde zo als tweede.

Bij de beloftendames was de eindwinnaar van het wit en oranje met Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault) dan wel dezelfde, op plaats twee en drie stonden twee rijdsters die het niet tot het eindpodium van het algemene klassement hadden geschopt. Janne Berkhout (Van Ramshorst Renault), achter ploeggenote Schilder de op-een-na-beste jongere, eindigde 2 punten achter het algemene podium. Bianca van der Meer (DGS) eindigde het seizoen als zesde in de eindrangschikking wat haar de derde plaats bij de jongeren gaf.

Topdivisie
Harm Visser (Jumbo-Visma) prolongeerde het witte pak na vorig seizoen ook al de beste jongere het jaar te zijn geëindigd. Ditmaal deed hij dit echter als eindwinnaar van de Marathon Cup. Daarmee treed hij in de voetsporen van Crispijn Ariëns en Bart Hoolwerf die in 2012 en 2020 ook zowel het wit als het oranje wonnen. Net als Visser lukte het eerder ook Willem Poelstra, Ingmar Berga, Robert Post, en Evert en Bart Hoolwerf om twee jaar op rij de beste jongere te worden. Achter Visser werd als nummer zes van het algemene klassement Daan Gelling (Royal A-ware) tweede in het jongerenklassement. Tom den Heijer (Sportchaletviehhofen.at) mocht als de nummer drie naar het jongerenpodium. De Zuid-Hollander eindigde het jaar als negende in het algemene klassement.

Net als Visser lukte het Maaike Verweij (Albert Heijn / Zaanlander) een jaar na haar eerste eindwinst in de strijd om het wit ook het oranje te winnen. Bij de vrouwen was het nog niet eerder gebeurd dat het wit en oranje door dezelfde rijdster werd gewonnen. Margo van de Merwe en Lisa van der Geest gingen Verweij wel voor in het meerdere keren het jongerenklassement winnen. In de eindstand van dit seizoen werd Verweij op het jongerenpodium geflankeerd door Paulien Verhaar (Bouwbedrijf De Vries) en Kim Talsma (Novus). Verhaar won één wedstrijd en eindigde in het algemene klassement als negende. Talsma die lang niet alle wedstrijden reed was op plaats twaalf de derde jongere van 2022/2023.

Bekijk ook:

Winnaars Jongerenklassement Marathon Cup
Winnaars Marathon Cup